Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Učesnici će voziti kroz Novi Sad, Zrenjanin i Požarevac

(FOTO, VIDEO) "TRKA KROZ SRBIJU" KRENULA IZ SOMBORA Pokrajinski sekretar Basta: Želja nam je da Srbija i Vojvodina budu visoko pozicionirane na MAPI SVETSKOG BICIKLIZMA

10.10.2024. 20:04 20:54
Piše:
бицикл
Foto: Ilustracija/Pokrajinska vlada

Defileom učesnika na platou ispred Županije u centru Sombora svečano je otvorena Međunarodna biciklistička trka „Kroz Srbiju“, 63. po redu.

Ustanovljena još za vreme dinastije Karađorđević pre Drugog svetskog rata, uprkos nezavidnoj ekonomskoj situaciji i hroničnoj besparici potkraj prošlog i početkom novog veka, zadržala je nivo jedne od najznačajnijih takmičenja na dva točka na jugoistoku Evrope.

-Sombor ima više od 100 sportskih klubova – podsetio je gradonačelnik grada domaćina Antonio Ratković. – Među njima su i dva uspešna biciklistička kolektiva, koja su iznedrila dvojicu reprezentativaca koji su i danas ovde u sastavu srpske selekcije i mi se ponosimo njima. Drago nam je da je Sombor imao tu čast da bude jedan od domaćina ovogodišnje trke i što ste nam ukazali tu čast da baš u našem gradu ozvaničimo start njenog 63. izdanja.

basta
Foto: Pokrajinska vlada

Pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, čija je predsednica Maja Gojković, prihvatila ulogu predsednika Organizacionog odbora, karavan biciklista voziće u petak 150 km od Sombora, kroz Bačku Topolu i Vrbas, do Novog Sada. U subotu je druga etapa, od Novog Sada, kroz Žabalj, Novi Bečej i Kikindu do Zrenjanina, u dužini od 175 km i konačno u nedelju, na deonici dugoj 146,6 km, od Zrenjanina, kroz Pančevo, Kovin i Smederevo, do Požarevca, gde je označen generalni cilj trke.

-Uveren sam da ćete, pored sportskog izazova koje takmičenje nosi, imati prilike da uživate u lepotama naše zemlje i gostoljubivosti našeg naroda – rekao je, prilikom otvaranja takmičenja, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta. – Naša je želja da Vojvodina i Srbije budu visoko pozicionirane na mapi svetskog biciklizma, a sve veći broj učesnika iz inostranstva, kako u ovoj trci, tako i u ostalim biciklističkim takmičenja u našem podneblju, to i potvrđuje. 

biciklizam
Foto: Pokrajinska vlada

Ovom prilikom, biciklistima je uspešnu trku i dobre rezultate poželeo predsednik Biciklističkog saveza Srbije Dušan Gojić, zahvalivši sekretaru Basti, Pokrajinskoj vladi i Gradu Somboru na podršci.

Na svečanom otvaranju "Trke kroz Srbiju" takmičare je pozdravio i predsednik Biciklističkog saveza Republike Srpske Vladimir Kuvalja.

Među 16 ekipa sa različitih meridijana sveta u karavnu su i desetorica najboljih srpskih takmičara, svrstanih u nacionalni tim Srbije i ekipu kraljevačkog Metalca. Duže od jedne decenije i trijumfa Ivana Stevića, Srbija očekuje pobedu srpskog bicikliste u generalnom plasmanu.

Start prve etape je u petak u podne u Somboru, a čelo karavana, u sprintu ulicama Novog Sada do cilja ispred Pokrajinske vlade u Bulevaru Mihaila Pupina, očekuje se oko 15.30 časova.

Trka kroz Srbiju podeljena je u tri etape u ukupnoj dužini od oko 500 km u periodu od 11. do 13. oktobra. Biciklisti će 150 kilometara uvodne deonice voziti preko Kljajićeva i Telečke ka Bačkoj Topoli, Kuli i Novom Sadu. Cilj druge etape će biti u Zrenjaninu, a završne treće u Požarevcu.

biciklizam
Foto: Pokrajinska vlada

„Trka kroz Srbiju“ promoviše biciklistički sport, regionalnu, evropsku i svetsku sportsku saradnju. Doprinosi širenju afirmativne slike Srbije u svetu i omogućava predstavljanje prirodnih lepota i turističkih potencijala i destinacija Srbije.

biciklizam
Foto: L. Bakmaz (Dnevnik)

Reč je o sportskoj manifestaciji sa jednom od najdužih tradicija u našoj zemlji i regionu. Idejni tvorac trke je novinar Aleksandar Bugarski, a prva trka je startovala 22. maja 1939. godine. Pokrovitelj trke tada je bio kralj Petar II Karađorđević, a prvi pehar je bio od čistog zlata.

L. Bakmaz 

 

 

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
TRKA KROZ SRBIJU STARTUJE IZ SOMBORA Pojedine ulice u gradu biće zatvorene

TRKA KROZ SRBIJU STARTUJE IZ SOMBORA Pojedine ulice u gradu biće zatvorene

10.10.2024. 11:07 11:49
JURIŠ NA CRVENI ČOT UVOD U FINALE: Na Fruškoj gori održana biciklistička trka Dunavskog kupa
biciklizam

JURIŠ NA CRVENI ČOT UVOD U FINALE: Na Fruškoj gori održana biciklistička trka Dunavskog kupa

03.10.2024. 10:16 10:23