broken clouds
27°C
10.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0298
usd
106.672
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОТВОРЕНИ МЕЈКЕРС ЛАБОВИ У БАЧУ, ВРШЦУ, ЖИТОРАЂИ, СВИЛАЈНЦУ И КРАЉЕВУ Пет пољопривредних школа ступа у аграр 21. века

10.10.2024. 13:55 14:06
Пише:
б
Фото: Ервин Ковач

Група за образовање, у сарадњи са партнерима из привреде, наставља да гради систем подршке средњошколском образовању у Србији кроз ширење мреже Мејкерс лабова у чак пет пољопривредних школа у недељи иза нас. Након успешног отварања првог, у Пољопривредно-хемијској школи "Др Ђорђе Радић" у Краљеву, Мејкерс лабови су отворени у још четири школе и то у Бачу, Житорађи, Свилајнцу и Вршцу.

Ова иницијатива има за циљ да допринесе модернизацији образовања у области пољопривреде, оснажи ученике за успех у 21. веку и подржи одрживост нашег друштва
Паметна пољопривреда, која укључује употребу технологија као што су Интернет ствари (ИоТ), дронови и вештачка интелигенција, је један од кључних фактора за одрживу производњу хране и очување природних ресурса. 
Група за образовање препознала је значај ових промена и улаже у опремање школа савременом технологијом и увођење савремених програма како би ученици кроз практичне пројекте стекли кључне вештине и знања за пољопривреду 21. века. 
"Улагање у образовање и технологију кључно је за развој домаће економије. Кроз Мејкерс лабове пружамо младима могућност да се повежу са савременим трендовима у пољопривреди и постану носиоци иновација и даљег напретка," истакао је Дарко Радичанин, извршни директор Достигнућа младих у Србији.

Улагање у образовање и паметну пољопривреду
 

Пољопривредне школе које су ове недеље отвориле врата својих Мејкерс лабова за све своје наставнике и ученике су: Пољопривредно-хемијска школа “Др Ђорђе Радић” у Краљеву, Пољопривредна школа Бач, Пољопривредна школа Вршац, Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика Свилајнац, Средња школа Житорађа.

Програм паметне пољопривреде који омогућава разумевање ове, за одрживу будућност, изузетно важне области  подразумева и укључивање још три техничке средње школе и три гимназије широм земље, које већ имају своје Мејкерс лабове: Средња школа “Петро Кузмјак” у Руском Крстуру, Школски центар “Никола Тесла” у Вршцу, Прва крагујевачка гимназија, Зајечарска гимназија, Техничка школа у Зајечару и Електротехничка школа “Мија Станимировић” у Нишу. 
У двориштима ових школа граде се Мејкерс баште уз сву потребну технологију како би учили о напредној производњи хране са аспекта својих програма. Завршницу програма обележиће тимски рад, стварање и иновирање ђака и наставника чији резултати ће допринети напретку учења сваке наредне генерације.

б
Фото: Ервин Ковач


Изградња лабова у пољопривредним школама, изградња башти и покретање програма који ће унапредити знање и наставника и ученика, реализовани су захваљујући подршци НЛБ Комерцијалне банке која препознаје значај улагања у образовање младих који су за свој професионални пут одабрали пољопривреду, али и ширење свести о перспективи коју она представља за младе других образовних опредељења.

Кроз Мејкерс лабове, ученици пољопривредних школа стичу могућност да користе савремене технологије и практично уче како да оптимизују процесе производње хране, смање потрошњу ресурса и повећају ефикасност. 
Кључну подршку овој иницијативи пружили су партнери из привреде. Поред НЛБ Комерцијалне банке, ту су и компаније Henkel / Ceresit, Tarkett, Roma Company, Bosch Srbija, Gigatron и Epson, који су допринели опремању школа најновијом технологијом и алатима. 
Ови партнери препознали су важност улагања у образовање младих стручњака, свесни да ће управо они бити носиоци иновација у пољопривреди и ширем индустријском сектору. Подршка привреде додатно оснажује иницијативу, јер омогућава ученицима да се и кроз коришћење савремених технологија и сарадњу са стручњацима из привреде, припремају за рад у реалном сектору.

Зашто баш ове школе?

Група за образовање препознала је постигнућа ових школа као кључни фактор за избор локација за отварање Мејкерс лабова. Пољопривредно-хемијска школа "Др Ђорђе Радић" у Краљеву, са својом богатом традицијом у образовању стручњака из области пољопривреде и прехрамбене технологије, показала је изузетну спремност за прихватање нових технологија и иновација. Њени ученици већ користе паметну пољопривреду у свакодневној настави, чиме повезују теорију и праксу. У Бачу, где Пољопривредна школа са својом дугом традицијом образовања у области биљне производње и прехрамбене технологије већ остварује међународну сарадњу кроз пројекте као што су Ерасмус+ и размене са европским школама, Мејкерс лаб ће додатно оснажити ученике за предузетничке и технолошке изазове. Средња школа Житорађа, позната по организацији Фестивала науке "Без муке до науке" који окупља више од 2000 посетилаца годишње, постала је препознатљива по иновацијама у образовању и омогућавању ученицима да кроз практичне пројекте развијају своје вештине. У Свилајнцу, где Пољопривредно-ветеринарска школа има изванредне капацитете са 110 хектара земљишта и бројним програмима, нови Мејкерс лаб омогућава даље усавршавање у модерним методама пољопривредне производње. 

в
Фото: Милош. Д. Живојиновић

Пољопривредна школа у Вршцу, са традицијом дугом више од једног века, пружа образовање у дуалном моделу и остварује високе резултате на домаћим и међународним такмичењима. Група за образовање препознаје ове успехе и разуме да је примена најновијих технологија предуслов за даљи раст и напредак ових школа, као и за јачање домаће пољопривреде и привреде у целини.

с
Фото: Милош. Д. Живојиновић

Група за образовање, коју чине Нордеус фондација, Достигнућа младих у Србији, Центар за промоцију науке и Иницијатива Дигитална Србија недавно је, након огромног интересовања средњих школа различитих профила из целе земље, затворила овогодишњи конкурс за нове Мејкерс лабове. 
Ускоро ће бити објављани и резултати, тј школе које ће се у наредној школској години придружити Мејкерс мрежи, а која тренутно броји 25 школа које образовање својих ученика унапређују на овај начин уз подршку великог броја организација, компанија и стручњака из различитих области.
 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар