light rain
14°C
11.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0333
usd
106.997
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У СУСРЕТ НОВОСАДСКОМ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛУ Порекло осећања званог љубав

10.10.2024. 10:47 11:04
Пише:
Ilustracija
Фото: Pixabay

Један од најзанимљивијих и свакако најинтригантнијих учесника предстојећег Новосадског џез фестивала, који ће се од 10. до 12. октобра одржати у Српском народном позоришту, је продуцент, композитор и мултиинструменталиста Мунир Хосн.

Овај потомак богате мешавине Бразила, Европе, Блиског истока и Африке већ са десет година био је незаобилазни део локалне бразилске музичке сцене који ће касније сарађивати и са професионалним групама и уметницима као што су Жилберто Жил, Хермето Паскал, Роберто Мендес...
– С мушке стране, моји бака и деда су дошли из Либана (етничка група Друзи) и Анголе, док су по женској линији дошли из Италије и Бразила. Као што видите, то је лепа мешавина и веома сам срећан због тога. У мојој породици смо слушали доста традиционалне музике, која долази са свих ових места: музику из Анголе, Мозамбика, Зеленортских острва, Либана... – изјавио је у једном интервјуу.
Почео је да свира бубњеве са седам година, а напустио школу са 10 година и почео да се бавим музиком. 
– Моја породица је била сиромашна и доносио сам новац својој мајци. То што нисам имао формалне студије музике је био недостатак, али мој пут је био следећи: откако сам почео да свирам, увек сам имао хиљаду музичких идеја. Реализовао сам их – и настављам то да радим – не пишући партитуре, већ заједно са музичарима. Знајући нешто о разним инструментима, увек сам ту да предложим како да изведемо и интерпретирамо композицију, а моје потешкоће постају снага јер заједно са другима увек имам прилику да научим нове ствари.
Његова музика је несумњиво оригинална и дубоко аутентична. И у својој личности и у својој музици Мунир Хосн открива путеве до дубоког заједништва многих народа. „На прво слушање моја музика делује једноставно, али у стварности је сложена јер свирамо бразилске ритмове са мелодијама и осећањима који долазе из Африке, у џез-хармонијској тканини. А за њено свирање је потребна огромна музичка култура и инструментална виртуозност, јер су ритмови и метри сложени и замршени“, каже Мунир Хосн, док критка оцењује да, слушајући његове композиције или аранжмане, слушалац може да замисли колико су широка и велика била његова путовања кроз различите земље и културе.

На Новосадски џез фестивал долази са четири веома талентоване инструменталисткиње, а и његов претходни албум Vientre је снимљен само са женском поставом. Говорећи о Vientre, Мунир Хосн је открио да је идеја да се направи албум са женама и посвећен свим женама постала на крају „неопходна, веома посебна прича пуна помешаних емоција”: 
„Као син веома младе мајке која је још увек откривала како да ужива у животу, провео сам већи део свог детињства са својим теткама, рођацима, бакама, учитељицама; те сјајне жене су ме научиле шта је данас за мене највреднија лекција у мом постојању: осећати љубав према другима, према природи и према самом животу. Док је моја мајка била одсутна из различитих разлога, недостајала би ми; и кроз њено одсуство научио сам важност женске фигуре у нашим животима. Након што сам провео више од двадесет година путујући светом а да је нисам видео, сећања и сва моја размишљања о тој вези, коју сам имао из другог угла, преточили су се у сет песама које су ми помогле да поново изградим најлепше делове ове приче. Док кроз овај албум нудим сву своју енергију и посвећеност, жеља ми је да се у свакој мелодији осети снага и величина тог бића које нас, осим што нам даје живот, учи пореклу осећања званог љубав”...  
Новосадски концерт Мунира Хосна, са којим још свирају бубњарка Јиси Гарсија, пијанисткиња Франческа Ромеро, клавијатуристкиња Ана Паз и флаутисткиња Магела Херера, најављен је за петак, 11. октобар, у 22 сата. 

Мирослав Стајић
 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ВЕЧЕРАС ПОЧИЊЕ 26. ИЗДАЊЕ НОВОСАДСКОГ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛА И даме сјајно свирају џез
џез

ВЕЧЕРАС ПОЧИЊЕ 26. ИЗДАЊЕ НОВОСАДСКОГ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛА И даме сјајно свирају џез

10.10.2024. 09:41 09:50
НОВОСАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ ОД 10. ДО 12. ОКТОБРА: Сирил Ема, Камила Џорџ, Јулиа Хулсман..
Džez

НОВОСАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ ОД 10. ДО 12. ОКТОБРА: Сирил Ема, Камила Џорџ, Јулиа Хулсман..

17.09.2024. 18:05 18:15