clear sky
14°C
10.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0298
usd
106.672
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИЗВРШИТЕЉИ ВАС ЗБОГ ОВОГ МОГУ ИСЕЛИТИ У СЕКУНДИ ИЗ СТАНА Проблем лежи у прописама, а ево шта можете урадити да се заштитите

09.10.2024. 19:35 19:48
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Проблеме у вези са јавним извршитељима и Законом о извршењу и обезбеђењу део јавности и удружења види управо у мањкаво састављеном правном акту и највише се тичу овлашћења која су им дата.

На потребу мењања постојећих одредби указали су из удружења "Кров над главом" која се бави пружањем подршке и саветодавном помоћи људима којима извршитељи покуцају на врата, а готово неизоставно су и на терену када се покуша исељавање. 

Док извршитељи годинама уназад на нападе одговарају како раде по прописима и у складу са јавним овлашћењима које им је поверила држава 2011. године, с друге стране део јавности је сложан да је потребна измена постојећег закона.

"Права трећег лица су у потпуности игнорисана. Постојећи модел извршног поступка заправо скројен по мери великог капитала, а против обичног грађанина. Наш основни захтев јесте да се укину јавни извршитељи, да се извршења врате у надлежност суда зато што су сада без судске расправе и без утврђивања чињеница у судском поступку, укинута сва права као дужницима", рекао је за МОНДО Јован, активиста ове организације.

Најчешће неправилности при извршењу исељења
Основни захтев овог удружења јесте да се укину јавни извршитељи, да се извршења врате у надлежност суда, рекао нам је Јован и навео које су то најчешће "неправилности које грађани уочавају приликом исељавања из стана и најчешће су предмет жалби".

"Најозбиљније неправилности тичу се одређивања трошкова. То је остављено готово у потпуности Комори извршитеља да сама одлучује. Осим тога поднели смо захтев да се хуманизује извршни поступак, да се заштити право на дом. Шта то значи? Да се унесе одредба која би била и у складу са Европском конвенцијом о људским правима, уколико непокретност има функцију дома извршног дужника и његове породице, она не може бити предмет извршења", објаснио  је.

Здружена акција "За кров над главом" уочила је и много проблема приликом процене и продаје имовине дужника и један од њихових захтева је да се укине електронска аукција, јер ту виде нетранспарентност и корупцију.

Министарство правде објашњава прописе
 

Тим поводом Мондо се  обратио Министарству правде одакле је стигло објашњење да се пописују ствари које су у државини извршног дужника, као и ствари које су у својини извршног дужника, али у државини извршног повериоца или другог лица.

"Пописују се и ствари на које је треће лице ставило примедбу да на њима има неко право које спречава извршење. Овакво решење је законодавац предвидео из разлога спречавања злоупотреба од стране извршних дужника, а све у циљу остварења начела на којима се темељи извршни поступак и поступак обезбеђења. Треће лице има право на приговор и тај механизам закон препознаје, а пракса уважава", образложили су.

Како даље наводе, треће лице које тврди да на предмету извршења има неко право које спречава извршење, може јавном извршитељу поднети приговор којим захтева да се извршење утврди недозвољеним на том предмету и рок за то је до окончања извршног поступка.

"Треће лице дужно је да у приговору наведе разлоге за приговор и да уз приговор приложи исправе којима доказује постојање свога права, иначе се приговор одбацује као непотпун, без претходног враћања на допуну. Овакво решење је неспорно и у упоредно-правним решењима", објаснили су за Мондо из Министарства правде.

Извор:
Мондо.рс
Аутор:
Пошаљите коментар
МАЈКА ДЕЧАКА КОЈИ ЈЕ ПОЧИНИО ЗЛОЧИН У „РИБНИКАРУ” ОСТАЛА БЕЗ КОЛА Извршитељи јој запленили аутомобил

МАЈКА ДЕЧАКА КОЈИ ЈЕ ПОЧИНИО ЗЛОЧИН У „РИБНИКАРУ” ОСТАЛА БЕЗ КОЛА Извршитељи јој запленили аутомобил

24.07.2024. 10:56 10:58
НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ ШТА СВЕ ОДУЗИМАЈУ ИЗВРШИТЕЉИ У ЗРЕЊАНИНУ?! Плене трамболине, па чак и ждребад

НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ ШТА СВЕ ОДУЗИМАЈУ ИЗВРШИТЕЉИ У ЗРЕЊАНИНУ?! Плене трамболине, па чак и ждребад

23.11.2023. 11:43 12:51