20. БИОФЕСТ У СУБОТИЦИ
(ФОТО) ИНОВАЦИЈЕ У ОРГАНСКОЈ ПРОИЗВОДЊИ! Промовише се одрживост и здрав начин живота ПРИЗНАЊА и нова решења у ери климатских промена
Јубиларни 20. Међународни фестивал органских производа „Биофест" свечано је отворен 8. октобра на Отвореном универзитету у Суботици, окупивши стручњаке, произвођаче и посетиоце из целе Војводине.
Фестивал, који траје до 9. октобра, ове године ставља посебан акценат на одрживу пољопривреду и изазове климатских промена.
Овогодишња тема, „Значај одрживе (органске) производње са аспекта климатских промена", одражава растућу забринутост за очување природних ресурса. Према речима организатора, током фестивала ће бити представљени резултати најновијих истраживања о начинима на које пољопривредници могу ефикасније одговорити на климатске изазове.
„Протекло лето је било изузетно изазовно за све пољопривреднике, укључујући и органске произвођаче. Очекујемо да ће презентована истраживања понудити нове методе за превазилажење ових потешкоћа," изјавила је медијима Сњежана Митровић, једна од организаторки фестивала.
Међу главним догађајима фестивала је додела признања за „Органски производ године". Ову престижну награду освојила је Татјана Аврамов из Бечеја за свој производ „Реал ред", органски сок од малине без додатог шећера.
„Ово признање потврђује квалитет нашег рада и мотивише нас да проширимо асортиман иновативних производа," рекла је Аврамов.
Признање „Биопроизвођач године" додељено је Карољу Фекетеу из Новог Кнежевца, који на 50 хектара узгаја органски шипурак. Фекете истиче растућу потражњу за органским производима, како на домаћем, тако и на европском тржишту.
Фестивал „Биофест" није само прилика за размену искустава међу пољопривредницима, већ и платформа за подизање свести о значају органске хране у очувању здравља и животне средине. Посебна пажња посвећена је иновативним приступима у промоцији органских производа и примени савремених технологија у органској пољопривреди.
„Органска пољопривреда представља више од начина производње - то је филозофија која промовише одрживост и здрав начин живота," закључује Митровић, наглашавајући значај овог сектора за будућност пољопривреде у Србији.