clear sky
23°C
09.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0298
usd
106.672
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ШАХИСТИ СЛОВЕНА ИЗ РУМЕ ВИЦЕШАМПИОНИ СРБИЈЕ: Бронза Југовићу и дамама Сирмиума

09.10.2024. 13:57 14:04
Пише:
sah
Фото: Шаховски савез Србије

Најквалитетнијe српскo екипнo шаховскo такмичењe, Прва лига Србије у отвореној и женској конкуренцији, завршена je у Бајиној Башти и Новој Вароши.

 

Оба такмичења су трајала од 27. септембра до понедељка. По 12 најбољих клубова у држави је играло једнокружни турнир, по Бергеровом систему паровања. До титула првака Србије су дошле београдске екипе Змај и Црвена звезда, која је тако одбранила пехар у конкуренцији дама, а Змај га је вратио у апсолутној категорији. 

 

Шахисти Словена из Руме и Југовића из Каћа су дошли до сјајних успеха. Традиционално један од најбољих клубова у Србији, Словен је и ове године саставио изузетну екипу, у којој су била чак и два олимпијска репрезентативца, велемајстори Александар Инђић и Роберт Маркуш, као и тренер и директор националне селекције велемајстори Милош Перуновић и Иван Иванишевић. 

 

У саставу су се нашли и искусни велемајстори Драган Косић (Црна Гора), Мирољуб Лазић и Мирослав Миљковић и интермајстор Гојко Лакетић. Овај изузетно јак тим се борио за највиши степеник, али је београдски Змај био непогрешив. Словен је за њима заостао само један поен, па је морао да се задовољи одличним другим местом. 

 

У нижем рангу

У отвореној конкуренцији су из елитног ранга такмичења испали Крушик из Ваљева, Спартак из Суботице и Лајош Сеги из Бајше, а код дама Партизан из Београда, Омладинац из Нових Бановаца и Јелица ПЕП из Горачића.

 

Иако у екипи предњаче младе снаге, потпомогнуте прекаљеним велемајсторима Бранком Дамљановићем и Мишом Пап, шахисти Југовића су дошли до бронзане медаље. Поред њих двојице, каћки клуб су до великог успеха водили велемајстори Темур Кујбокаров (Аустралија) и Клементи Сичев (Русија, али је играо под заставом ФИДЕ), босанскохерцеговачки репрезентативац Бојан Максимовић, један од најмлађих ФИДЕ мајстора у Србији Лука Ристић и талентовани Марко Ивановић. 

 

За шампионску екипу су наступали прва табла репрезентације Србије велемајстор Александар Предке, велемајстори Абимању Пураник (Индија), Мераб Гагунашвили (Грузија) и Лука Драшковић (Црна Гора), те Михаил Бријакин. Поред њих, ту су били и интермајстори Михајло Радовановић и Владимир Луковић. Бранилац титуле Нафтагас из Елемира је освојио шесто, а Новосадски шаховски клуб седмо место. Директор такмичења је био Миливоје Миливојевић, а главни судија међународни арбитар Зоран Бојовић.

sah
Фото: Шаховски савез Србије

 

У конкуренцији дама је виђена права драма. Сирмиум из Сремске Митровице је дуго водио у трци за првака, али је Црвена звезда држала прикључак, чак и након пораза у дербију. Уследио је нешто лошији финиш за клуб из Војводине – освојио је само један бод у последња два кола, а бранилац титуле је то знао да искористи. Убедљив пораз у последњем колу, против директног конкурента, Части и славе из Пирота, гурнуо је девојке у зеленој опреми на треће место, што је, свакако, сјајан успех. За Сирмиум су играле интермајстор Леја Гарифулина (Русија/ФИДЕ), женски велемајстори Анастасија Ракхмангулова (Украјина), Тијана Мандура и Јована Ерић, као и женски интермајстор Мила Жарковић. 

 

Звезду су до одбране трона водили интермајстор Алина Бивол (Русија/ФИДЕ), женски интермајстори Адела Великић, која је недавно наступала за репрезентацију на Олимпијади, Јована Срдановић, женски ФИДЕ мајстор Ана Журова (Русија/ФИДЕ) и Марија Станимировић. За клуб из Пирота су наступали интермајстор Марина Брунело (Италија), женски велемајстори Мехмед Елиф, Марија Манакова и Емилија Ђингарова, и женски интермајстор Анамарија Муеч (Белгија). 

Југовић из Каћа је завршио на седмом месту. Директор турнира је био Небојша Баралић, генерални секретар ШСС, а правду је делила међународни судија Јасна Шакотић. 

 

С. Костић

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ВОЈВОЂАНСКИ ШАХОВСКИ КЛУБОВИ КОЛО ВОДЕ: Југовић и Сирмиум лидери на половини такмичења у Првој лиги Србије
sah

ВОЈВОЂАНСКИ ШАХОВСКИ КЛУБОВИ КОЛО ВОДЕ: Југовић и Сирмиум лидери на половини такмичења у Првој лиги Србије

03.10.2024. 09:13 09:18