Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ŠAHISTI SLOVENA IZ RUME VICEŠAMPIONI SRBIJE: Bronza Jugoviću i damama Sirmiuma

09.10.2024. 13:57 14:04
Piše:
sah
Foto: Šahovski savez Srbije

Najkvalitetnije srpsko ekipno šahovsko takmičenje, Prva liga Srbije u otvorenoj i ženskoj konkurenciji, završena je u Bajinoj Bašti i Novoj Varoši.

 

Oba takmičenja su trajala od 27. septembra do ponedeljka. Po 12 najboljih klubova u državi je igralo jednokružni turnir, po Bergerovom sistemu parovanja. Do titula prvaka Srbije su došle beogradske ekipe Zmaj i Crvena zvezda, koja je tako odbranila pehar u konkurenciji dama, a Zmaj ga je vratio u apsolutnoj kategoriji. 

 

Šahisti Slovena iz Rume i Jugovića iz Kaća su došli do sjajnih uspeha. Tradicionalno jedan od najboljih klubova u Srbiji, Sloven je i ove godine sastavio izuzetnu ekipu, u kojoj su bila čak i dva olimpijska reprezentativca, velemajstori Aleksandar Inđić i Robert Markuš, kao i trener i direktor nacionalne selekcije velemajstori Miloš Perunović i Ivan Ivanišević. 

 

U sastavu su se našli i iskusni velemajstori Dragan Kosić (Crna Gora), Miroljub Lazić i Miroslav Miljković i intermajstor Gojko Laketić. Ovaj izuzetno jak tim se borio za najviši stepenik, ali je beogradski Zmaj bio nepogrešiv. Sloven je za njima zaostao samo jedan poen, pa je morao da se zadovolji odličnim drugim mestom. 

 

U nižem rangu

U otvorenoj konkurenciji su iz elitnog ranga takmičenja ispali Krušik iz Valjeva, Spartak iz Subotice i Lajoš Segi iz Bajše, a kod dama Partizan iz Beograda, Omladinac iz Novih Banovaca i Jelica PEP iz Goračića.

 

Iako u ekipi prednjače mlade snage, potpomognute prekaljenim velemajstorima Brankom Damljanovićem i Mišom Pap, šahisti Jugovića su došli do bronzane medalje. Pored njih dvojice, kaćki klub su do velikog uspeha vodili velemajstori Temur Kujbokarov (Australija) i Klementi Sičev (Rusija, ali je igrao pod zastavom FIDE), bosanskohercegovački reprezentativac Bojan Maksimović, jedan od najmlađih FIDE majstora u Srbiji Luka Ristić i talentovani Marko Ivanović. 

 

Za šampionsku ekipu su nastupali prva tabla reprezentacije Srbije velemajstor Aleksandar Predke, velemajstori Abimanju Puranik (Indija), Merab Gagunašvili (Gruzija) i Luka Drašković (Crna Gora), te Mihail Brijakin. Pored njih, tu su bili i intermajstori Mihajlo Radovanović i Vladimir Luković. Branilac titule Naftagas iz Elemira je osvojio šesto, a Novosadski šahovski klub sedmo mesto. Direktor takmičenja je bio Milivoje Milivojević, a glavni sudija međunarodni arbitar Zoran Bojović.

sah
Foto: Šahovski savez Srbije

 

U konkurenciji dama je viđena prava drama. Sirmium iz Sremske Mitrovice je dugo vodio u trci za prvaka, ali je Crvena zvezda držala priključak, čak i nakon poraza u derbiju. Usledio je nešto lošiji finiš za klub iz Vojvodine – osvojio je samo jedan bod u poslednja dva kola, a branilac titule je to znao da iskoristi. Ubedljiv poraz u poslednjem kolu, protiv direktnog konkurenta, Časti i slave iz Pirota, gurnuo je devojke u zelenoj opremi na treće mesto, što je, svakako, sjajan uspeh. Za Sirmium su igrale intermajstor Leja Garifulina (Rusija/FIDE), ženski velemajstori Anastasija Rakhmangulova (Ukrajina), Tijana Mandura i Jovana Erić, kao i ženski intermajstor Mila Žarković. 

 

Zvezdu su do odbrane trona vodili intermajstor Alina Bivol (Rusija/FIDE), ženski intermajstori Adela Velikić, koja je nedavno nastupala za reprezentaciju na Olimpijadi, Jovana Srdanović, ženski FIDE majstor Ana Žurova (Rusija/FIDE) i Marija Stanimirović. Za klub iz Pirota su nastupali intermajstor Marina Brunelo (Italija), ženski velemajstori Mehmed Elif, Marija Manakova i Emilija Đingarova, i ženski intermajstor Anamarija Mueč (Belgija). 

Jugović iz Kaća je završio na sedmom mestu. Direktor turnira je bio Nebojša Baralić, generalni sekretar ŠSS, a pravdu je delila međunarodni sudija Jasna Šakotić. 

 

S. Kostić

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
VOJVOĐANSKI ŠAHOVSKI KLUBOVI KOLO VODE: Jugović i Sirmium lideri na polovini takmičenja u Prvoj ligi Srbije
sah

VOJVOĐANSKI ŠAHOVSKI KLUBOVI KOLO VODE: Jugović i Sirmium lideri na polovini takmičenja u Prvoj ligi Srbije

03.10.2024. 09:13 09:18