overcast clouds
25°C
09.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0102
usd
106.5279
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БУЏЕТ ОД 24,8 МИЛИОНА ЕВРА Фонд за науку отворио јавне позиве за научнике

09.10.2024. 11:22 11:28
Пише:
Фото: pixabay.com

Фонд за науку отворио је јуче два јавна позива за младе научнике из програма "Идеје 2024", вредан 24 милиона евра и "Програм подршке за посете научника из дијаспоре и истраживачима у Србији" са буџетом од 800.000 евра, а тим поводом директор те међународно признате институције Ненад Филиповић рекао је да је до сада у рад истраживача у Србији уложено више од 80 милиона евра.

Министарка науке Јелена Беговић рекла је новинарима да се у оквиру програма "Идеје 2024" очекују фантастичне, храбре идеје српских научника - и једног дана велика потенцијална научна открића.
    "У програм 'Идеје' уложићемо 24 милиона евра и заиста очекујемо решења која ће можда бити битна не само за нашу земљу, него ће можда направити неке нове продоре на глобалном нивоу", казала је Беговић.
        Подсетила је да је свака земља јака онолико колико њена заједница сарађује и додала да је зато веома битна сарадња са нашим научницима који се налазе и граде успешне каријере ван Србије. Због тога је, како каже, данас објављен и програм "Дијаспора" у који ће бити уложено 800 хиљада евра.
     "То ће бити могућност да наши научници из читавог света могу да долазе у Србију и да градимо много снажније везе, јер су они наша невероватна снага", рекла је министарка и нагласила да Србија има фантастичне научнике у читавом свету и да је важно да се они на неки начин вежу за Србију.
     Они су, додала је, и те како вољни да нам помогну и да раде са нама.
        Директор Фонда Ненад Филиповић изразио је очекивање да ће сто пројеката проћи у оквиру програма "Идеје 2024." и да је предвиђено да по пројекту буде додељено око 300.000 евра. 

Фото: Dnevnik.rs


    Програм "Идеје" трајаће три године, а "Дијаспора" једну, рекао је директор те институције, која је за пет година рада постигла значајне резултате.
    Филиповић је подсетио да је Фонд до сада отворио 11 програма и подржао више од 500 пројеката, у којима је учествовало 3.400 истраживача са више од 80 милиона евра.
    "До сада, заједно са данас отврореним програмима, у рад истраживача уложено је више од сто милиона - заједнички је то чинила држава Србија са Светском банком и ЕУ. Желимо да финасирамо опрему и материјал, израду пројеката, међународну сарадњу, научне публикације које су резутлат пројекта и све остале важне аспекте рада Фонда", рекао је он и нагласио да Фонд види као главни мотор за истраживање не само у Србији већ и региону.
     Филиповић је најавио да је планирано и покретање програма намењеног подршци пројектима у области вештачке интелигенције, а за шта ће бити извојено 8,4 милиона евра.
    Шеф Делегације ЕУ Емануеле Жиофре честитао је Фонду на покретању два нова програма који представљају важан подстицај и нагласио да Европска унија ради "руку под руку" са српском владом, српским ауторитетом, српском истраживачком заједницом у Србији на подизању капацитета Србије да развија економију засновану на знању.
     "У том циљу већ смо обезбедили кроз грантове 31,5 милион евра заједно са СБ програмом акцелерације иновација и подстицаја раста предузетништва, које ће користити истраживачки центри, институти, научне институције, компаније за подизања истраживачких капацитета", рекао је амбасадор.
     Жиофре је нагласио да је чињеница је да је Србија део европског истраживачког простора, у којем је највећи истраживачко-развојни програм "Хоризонт Европа".
    Он служи, додао је, да различите истраживачке институције, истраживачи и компаније изналазе нове идеје и да буду иновативни како би решавали проблеме данашњице као што су климатске промене, губитак биодиверзитета и подизање конурентности привреде.

Извор:
Tanjug
Аутор:
Пошаљите коментар