Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BUDŽET OD 24,8 MILIONA EVRA Fond za nauku otvorio javne pozive za naučnike

09.10.2024. 11:22 11:28
Piše:
Foto: pixabay.com

Fond za nauku otvorio je juče dva javna poziva za mlade naučnike iz programa "Ideje 2024", vredan 24 miliona evra i "Program podrške za posete naučnika iz dijaspore i istraživačima u Srbiji" sa budžetom od 800.000 evra, a tim povodom direktor te međunarodno priznate institucije Nenad Filipović rekao je da je do sada u rad istraživača u Srbiji uloženo više od 80 miliona evra.

Ministarka nauke Jelena Begović rekla je novinarima da se u okviru programa "Ideje 2024" očekuju fantastične, hrabre ideje srpskih naučnika - i jednog dana velika potencijalna naučna otkrića.
    "U program 'Ideje' uložićemo 24 miliona evra i zaista očekujemo rešenja koja će možda biti bitna ne samo za našu zemlju, nego će možda napraviti neke nove prodore na globalnom nivou", kazala je Begović.
        Podsetila je da je svaka zemlja jaka onoliko koliko njena zajednica sarađuje i dodala da je zato veoma bitna saradnja sa našim naučnicima koji se nalaze i grade uspešne karijere van Srbije. Zbog toga je, kako kaže, danas objavljen i program "Dijaspora" u koji će biti uloženo 800 hiljada evra.
     "To će biti mogućnost da naši naučnici iz čitavog sveta mogu da dolaze u Srbiju i da gradimo mnogo snažnije veze, jer su oni naša neverovatna snaga", rekla je ministarka i naglasila da Srbija ima fantastične naučnike u čitavom svetu i da je važno da se oni na neki način vežu za Srbiju.
     Oni su, dodala je, i te kako voljni da nam pomognu i da rade sa nama.
        Direktor Fonda Nenad Filipović izrazio je očekivanje da će sto projekata proći u okviru programa "Ideje 2024." i da je predviđeno da po projektu bude dodeljeno oko 300.000 evra. 

Foto: Dnevnik.rs


    Program "Ideje" trajaće tri godine, a "Dijaspora" jednu, rekao je direktor te institucije, koja je za pet godina rada postigla značajne rezultate.
    Filipović je podsetio da je Fond do sada otvorio 11 programa i podržao više od 500 projekata, u kojima je učestvovalo 3.400 istraživača sa više od 80 miliona evra.
    "Do sada, zajedno sa danas otvrorenim programima, u rad istraživača uloženo je više od sto miliona - zajednički je to činila država Srbija sa Svetskom bankom i EU. Želimo da finasiramo opremu i materijal, izradu projekata, međunarodnu saradnju, naučne publikacije koje su rezutlat projekta i sve ostale važne aspekte rada Fonda", rekao je on i naglasio da Fond vidi kao glavni motor za istraživanje ne samo u Srbiji već i regionu.
     Filipović je najavio da je planirano i pokretanje programa namenjenog podršci projektima u oblasti veštačke inteligencije, a za šta će biti izvojeno 8,4 miliona evra.
    Šef Delegacije EU Emanuele Žiofre čestitao je Fondu na pokretanju dva nova programa koji predstavljaju važan podsticaj i naglasio da Evropska unija radi "ruku pod ruku" sa srpskom vladom, srpskim autoritetom, srpskom istraživačkom zajednicom u Srbiji na podizanju kapaciteta Srbije da razvija ekonomiju zasnovanu na znanju.
     "U tom cilju već smo obezbedili kroz grantove 31,5 milion evra zajedno sa SB programom akceleracije inovacija i podsticaja rasta preduzetništva, koje će koristiti istraživački centri, instituti, naučne institucije, kompanije za podizanja istraživačkih kapaciteta", rekao je ambasador.
     Žiofre je naglasio da je činjenica je da je Srbija deo evropskog istraživačkog prostora, u kojem je najveći istraživačko-razvojni program "Horizont Evropa".
    On služi, dodao je, da različite istraživačke institucije, istraživači i kompanije iznalaze nove ideje i da budu inovativni kako bi rešavali probleme današnjice kao što su klimatske promene, gubitak biodiverziteta i podizanje konurentnosti privrede.

Izvor:
Tanjug
Autor:
Pošaljite komentar