scattered clouds
16°C
08.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0102
usd
106.5279
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВАКО ТРЕБА ДА ДРЖИТЕ РУКУ КАД МЕРИТЕ ПРИТИСАК – Ако погрешите ДОБИЋЕТЕ ЛАЖНЕ РЕЗУЛТАТЕ

08.10.2024. 18:56 19:14
Пише:
Фото: Pixabay

Нова студија открила је да неправилно положена рука током мерења крвног притиска – било код куће или у ординацији – може дати резултате који су "знатно виши" него кад је рука у препорученом положају: правилно подупрта на столу, са манжетом постављеном у висини срца.

То сугерише да неправилно положена рука током мерења крвног притиска може довести до погрешне дијагнозе хипертензије, што, према мишљењу стручњака, може резултирати непотребним лечењем.

Студија, објављена у понедељак у часопису JAMA Internal Medicine, показала је да рука положена на крило током мерењаможе изазвати превисоке резултате систолног крвног притиска за 3,9 мм Хг и дијастолног за 4 мм Хг. Ако рука виси уз тело, систолни притисак може дати резултате за 6,5 мм Хг више, а дијастолни за 4,4 мм Хг.

Систолни и дијастолни

Крвни притисак мери се у милиметрима живе (мм Хг), а састоји се од два броја – горњег (систолног) и доњег (дијастолног) резултата. Сматра се да особа има висок крвни притисак или хипертензију ако су резултати сукцесивно 130/80 или више.

- Здравствени радници треба да буду подсећани на важност правилног спровођења ових корака - рекла је главна ауторика студије др Теми Брејди, заменица председника за клиничка истраживања на Одељењу за педијатрију Медицинског факултета Универзитета Џонс Хопкинс и медицинска директорка програма за дечју хипертензију у Дечјем центру Џонс Хопкинс.

- Надам се да ће ова студија подићи свест о важности правилног положаја руке, како би се добили тачни резултати- додала је. - Такође се надам да ће ова студија едуковати пацијенте, оснажујући их да се залажу за правилно мерење када су у клиничком окружењу. Али и зато што се многи пацијенти ослањају на кућна мерења крвног притиска за дијагностику, евалуацију и лечење хипертензије, надам се да ће их едуковати о правилном положају руке јер се наши налази односе и на мерења код куће - изјавила је Брејди.

Како је текло истраживање

Истраживачи с Универзитета Џонс Хопкинс регрутовали су 133 одрасле особе из Балтимора у Мериленду, у раздобљу од августа 2022. до јуна 2023. године, да учествују у овој студији. Учесницима, старим од 18 до 80 година, насумично је мерен притисак у три различита положаја руке: ослоњене на сто (препоручена пракса), ослоњене на крило или док виси низ тело, без потпоре.

Сваки учесник имао је укупно 12 мерења крвног притиска у сва три положаја руке.

мерење притиска
Фото: Pixabay

Међу учесницима, када су им руке биле ослоњене на сто како препоручују клиничке смернице, просечна вредност крвног притиска била је 126/74. Али, када су им руке биле ослоњене на крило, просечна вредност била је 130/78, а када су им руке висиле низ тело, просечан резултат био је 133/78.

- Нисам очекивала толико велику разлику када су руке биле у два алтернативна положаја. Тестирали смо те положаје јер су то положаји у којима већина људи мери крвни притисак, према подацима и личним опажањима. Очекивали смо разлику, али изненадила сам се колико је она била значајна - рекла је Брејди.

Научници су написали да постоји неколико физиолошких разлога због којих неправилно постављен положај руке може проузроковати погрешно више очитање крвног притиска. Већа вертикална удаљеност између срца и места постављања манжете може повећати хидростатски притисак у артеријама због утицаја гравитације, што доводи до прецењеног читања крвног притиска. Такође, рука без потпоре може проузроковати контракцију мишића, што може повисити крвни притисак.

Нова открића су у складу с претходним истраживањима која су показала да положај руке испод нивоа срца може преценити резултате крвног притиска, пише ЦНН.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар