scattered clouds
17°C
08.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0102
usd
106.5279
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДА ЛИ МАЈСТОРИМА ТРЕБА НУДИТИ КАФУ ИЛИ ОБРОК Полемика на ову тему запалила друштвене мреже: Платим колико год треба, али нисам кантина

08.10.2024. 17:15 17:26
Пише:
мајстор
Фото: Ilustracija/Printscreen/Instagram/maximilian_morocco

На друштвеној мрежи повела се полемика треба ли мајсторима нудити кафу и храну. Односно да ли је овакав потез својствен људима са Балкана, или је просто нормално да се мајсторима понуди окрепа док раде посао за који су поштено плаћени?

"Када вам раде мајстори кући или око куће да ли им ви купујете храну или ручак , доручак правите и кафу?

То је код нас обичај али ја не бих никоме храну куповала нити кувала", написала је ауторка објаве која судећи по статусима тренутно живи у Белгији.

Већ међу првим коментарима нашао се онај који потрврђује да је то на нашим просторима обичај.

- Договор је био без хране али обичаји налажу да где неко да буде у кући и да не послужимо. Тако да су јели и пили, комшије су помислиле у једном тренутку да сам се поново оженио  - написао је један од коментатора на објаву.

Искуства говоре и да има оних радника који просто ,,раде на храну".

- Имам победника. Разводи струју, данима се вуче по кући, никад га избацити. Пита га муж неки x дан "Еј, кад ћеш ово?" Каже човек ладно - ПОСЛЕ РУЧКА. Ког ручка, ко те питао за ручак. Шта ћеш, поручи роштиљ, седи у ауто, иди, постави, не би ли ручао и завршио - прича једна жена своје немило искуство.

мајстор
Фото: pixabay/ilustracija

Било је и изричитих коментара у ком се наводи да је у оквиру цене коју дајете укључен и ,,топли оброк" мајстора.

- Договарамо се за завршавање посла. Њихова цена представља све што је потребно да буду присутни и раде у и током договореног времена. Ја сам инвеститор а не кафе и ресторан. Ако сам задовољан направљеним, добиће бонус. Ако нисам, скидамо цену. Пиће и кафа су њихова брига. То са кувањем кафе и ручка су стари (покварени, обострано) обичаји које треба искоренити, преноси Телеграф.

А био је и један занимљив:

- Платим колико год треба, али нисам кантина ни коноба. Кад је време ручка, нек се снађу исто као што се и ја снађем на свом радном месту при том не очекујући од странака да ме нахране.

Ипак, има и оних који у овом шаблону понашања не виде ни обичај, али ни непотребни трошак већ најобичнији чин људскости.

 

Извор:
Телеграф.рс
Аутор:
Пошаљите коментар