clear sky
12°C
07.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0082
usd
106.662
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СЕБИЧЛУК И НЕДОСТАТАК ЕМПАТИЈЕ МЛАДИХ ГЕНЕРАЦИЈА?

ПОМАЖЕТЕ ЛИ ФИНАНСИЈСКИ СВОЈИМ РОДИТЕЉИМА КАДА СЕ ЗАПОСЛИТЕ? Ово питање је постављено Србима на друштвеној мрежи и изазвало ОПРЕЧНЕ РЕАКЦИЈЕ

07.10.2024. 20:03 20:20
Пише:
пензионери
Фото: Pixabay.com

Млада Српкиња у дилеми да ли треба финансијски помоћи родитељима након што је добила први добро плаћен посао...

Питање финансијске подршке родитељима често поставља младе људе пред тешку одлуку. С једне стране, постоји осећај захвалности за све што су родитељи учинили током њиховог одрастања, док се с друге многи суочавају са ситуацијама у којима родитељи стално траже позајмице које никада не враћају, што ствара додатну дилему.

Таква ситуација задесила је једну младу Српкињу, студенткињу, која је, након што је коначно пронашла добро плаћен посао, наишла на услов својих родитеља да почне доприности кућним трошковима. У својој објави на Редиту, питала је друге да ли би била лоша особа ако би одбила да пружа такву помоћ, будући да је, упркос њиховој подршци током школовања, највећи део својих потреба финансирала сама.

"Студент сам и даље, али сам се запослила. Ово ми је први посао у струци и пресрећна сам с обзиром да сам све време морала да радим неке бедне послове који су ме исцрпели како бих имала да платим себи лаптоп, књиге, гардеробу, кафе, путовања - апсолутно било шта. Једино што нисам плаћала је што сам живела са својима и храну. 

Сад кад сам добила овај посао и кад знају да зарађујем више су ми рекли да требам да плаћам део трошкова. На шта сам ја рекла да се свакако ускоро селим од њих. Дају ми вајб да ће ме и кад се одселим питати за позајмицу (коју ни раније никад нису враћали али сад ће вероватно бити веће суме). 

Да ли ја сад испадам лоша особа ако им не дам? С обзиром да су ме издржавали малтене цело школовање што се тиче стана и хране с њима. Опет с друге стране никад им ништа више од тога нисам тражила, све остало сама плаћам од 17. године. И да, један родитељ је незапослен а други ради за мале паре (не зато што није нашао боље него јер одустане од сваког посла после пар месеци)", написала је она. 

породица
Фото: Pixabay.com

"Плати им део рачуна, учествуј у неком трошку"

У коментарима, многи млади су отворено признали како гледају на праксу пружања финансијске помоћи родитељима. Најпре су се јавили они који су открили да је најбоље да не даје, или ако се одлучи да ипак помогне, то буде мала сума новца. 

"Да будем искрена, дај им нешто мало али ни случајно целу плату или тако нешто, јер ти ипак треба неки новац да можеш да се одселиш и слично. Нема шта они тебе да 'издржавају', они су ти који су одлучили да имају дете, ниси ти тражила да се родиш ваљда? У сваком случају, ако им ништа не фали што се тиче здравља, нека нађу посао/бољи посао и сви ће бити срећни, ниси ти крива што они неће да раде или који год проблем да већ имају", "Немој да им дајеш паре. Плати им део рачуна, учествуј у неком трошку. Узми на себе део неких обавеза. Ниси дужна ништа, али је добро да се стараш о својим родитељима. Али тако што ћеш им олакшати живот, а не тако што ћеш да им дајеш новац. Јер, чини се, они са новцем не знају па колико год да им даш, биће им мало", писали су они. 

пензионери
Фото: Pixabay.com

"Ма гледај само себе, буди незахвална"

Међутим, неки су признали да је ипак нормално помагати родитељима. 

"Ако зарађујеш, док живиш код њих елементарна је пристојност да (макар) делиш трошкове живота са њима. Родитељи јесу дужни да издржавају дете на редовном школовању до 26. године, у складу са својим могућностима, али ако имаш плату, у мојим очима је ред да доприносиш кућном буџету. Након што се одселиш, осим ако родитељи нису неспособни за рад, ниси дужна да им дајеш новац, можда понекад нешто", "Ма тако је бре, гледај само себе, буди незахвална, то што су ти правили три оброка дневно сваки дан, што су ти мењали пелене, чували, купали, водили у вртић/школу, плаћали екскурзије, књиге, прибор, одећу, патике... ниси то тражио, што би био захвалан за било шта", гласили су само неки од коментара.

Извор:
Blic.rs
Аутор:
Пошаљите коментар