overcast clouds
14°C
06.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

САРАДЊА НАУКЕ И ПРИВРЕДЕ НА ПРИНЦИПИМА ОТВОРЕНОГ И ОДГОВОРНОГ ИСТРАЖИВАЊА И ИНОВАЦИЈА Од лабораторије до тржишта уз помоћ грађана и привреде

06.10.2024. 15:02 15:13
Пише:
мила
Фото: А. Зец - Проф. др Мила Граховац

Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду препознао је значај пројекта Европске уније из групе Coordination and support actions, а који се односе на принцип одговорних истраживања и иновација, и до сада су под окриљем ове институције, у сарадњи са ФТН-ом, Технолошким факултетом и Научним институтом за прехрамбена истраживања, реализована два таква пројекта: Co-Change, који је завршен, те Reinforcing, који jе још увек у току. Оба ова пројекта имају за циљ да обезбеде неопходан спој науке, привреде и друштва у целини.

– Кроз ове пројекте имали смо  прилику да, по принципу bottom-up, утичемо на покретање институционалних промена у смеру одговорних истраживања и иновација како би се пружила системска подршка нашим истраживачима –– каже нам др Мила Граховац, ванредни професор на ванредни професор на Департману за фитомедицину и заштиту животне средине Пољопривредног факултета и продекан за науку и међународну сарадњу. – Такође, овај концепт и приступ истраживањима смо ширили даље, нашим колегиницама и колегама, инспиришући их да исте промене покрену у својим матичним институцијама. 

Паралелно са овим искуствима, истраживачи са Пољопривредног факултета имали су и прилику да практично и примене принципе одговорних истраживања и иновација кроз истраживачке пројекте које су реализовали уз подршку националних фондова – Фонда за науку и Фонда за иновациону делатност. Реч је пројекти БиоСолАфла, ЕцоИнвент и пројекат сарадње науке и привреде који смо реализовали у сарадњи са компанијом Бацилломиx из Новог Сада. 

– Креирали смо научне идеје, а потом их реализовали заједно са заинтересованим привредним субјектима – наводи проф. Граховац. – Захваљујући оваквом приступу наше научне идеје развијене су или се развијају до нивоа да се једног дана могу пласирати на тржиште, али и да на том тржишту чине разлику и буду тражене. Конкретно, то су производи за заштиту биља од болести који обезбеђују економичну производњу здравствено безбедне хране. У пројекту сарадње науке и привреде успели смо и да пласирамо један овакава производ на тржиште. То је препарат Bacillo stoper, који се користи у заштити јагоде, краставца и паприке од проузроковача болести, као алтернатива синтетичким пестицидима, те је изузетно користан како у концепту конвенционалне, тако и органске производње.

Кокреацијама до нових прехрамбених производа

Пројекат CoCOI FoodTech је финансиран у оквиру Reinforcing  првог отвореног позива, а оно по чему се разликује је то што ставља посебан акценат на принципе отворене науке, отворених иновација и инклузивности – каже нам Драгана Убипарип научни сарадник на Научном институту за прехрамбене технологије. – Наиме, кроз овај пројекат, с једне стране, позивамо грађане да се укључе у наша научна истраживања, а са друге нам је циљ да наше научне резултате учинимо видљивијим друштву у целини. Стога је посебан фокус пројекта на тзв. кокреацијама, где сви заједно: научници, грађани и представници индустрије, развијамо нове, иновативне прехрамбене производе, који су у складу са потребама и захтевима потрошача. Конкретно, заједно ћемо развијати прехрамбене производе користећи нутритивно вредне биолошке супстанце и друга једињења из пољопривредног отпада и нуспроизвода прехрамбене индустрије, који нису довољно искоришћени, а све уз примену искључиво зелених екстраката, на којима успешно ради тим младих истраживача на нашем институту. 

Најзначајније промене из области отвореног и одговорног истраживања и иновација на самом Пољопривредном факултету спроведене су кроз европски пројекат Co-Change, у оквиру којег је основана и посебна лабораторија, RRizing Lab, са задатком да практично примени те принципе. Као резултат спроведене су промене које се односе на равноправност полова, спровела је увођење принципа отвореног приступа у правилнике институције, а успостављен је и отворени репозиторијум за уџбенике у издању Пољопривредног факултета. Након овог пројекта кренуло се и у реализацију Reinforcingа , чији је главни циљ, по речима др Драгане Будаков, ванредног професора на Пољопривредном факултету, да се и другим институцијама помогне у имплементирању промена заснованим на принципима отвореног и одговорног истраживања и иновација. А пошто је финансијска подршка кључна за спровођење тих промена, пројекат Reinforcing омогућава финансирање пројеката других институција које желе да унапреде своје капацитете на овом пољу. 

пољопривредни факултет
Фото: А. Зец

– У претходном периоду смо имали отворен позив за институције, са посебним фокусом на територију Балкана. У оквиру тог позива одобрено је седам мини грантова од 20 до 60 хиљада евра и у сваком од тих пројеката учествују по два партнера - факултета, научних института, невладиних организација или малих и средњих предузећа – наводи Татјана Дудаш, асистент на Пољопривредном факултету. – Сви учесници, а они долазе из Србије, Хрватске, Македоније, БиХ...  су недавно били на тренингу у Бриселу, где су упознати са основним принципима у оквиру отвореног и одговорног истраживања и иновација, а ми ћемо у наредних годину дана да им помогнемо у имплементацији њихових пројеката. Такође, у наредном периоду ће бити нових позива у оквиру Reinforcingа те сви заинтересовани, и научници и привредници могу да се пријаве за финансирање

Мирослав Стајић

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
НА ТЕХНОЛОШКОМ ФАКУЛТЕТУ У НОВОМ САДУ ОТВОРЕНА ЛАБОРАТОРИЈА Ствараће најсавременије технологије за валоризацију пољопривредно-прехрамбеног отпада
Технолошки фаултет у Новом Саду

НА ТЕХНОЛОШКОМ ФАКУЛТЕТУ У НОВОМ САДУ ОТВОРЕНА ЛАБОРАТОРИЈА Ствараће најсавременије технологије за валоризацију пољопривредно-прехрамбеног отпада

19.09.2024. 13:23 13:43
ИЗЛОЖБА ДЕЧЈИХ РАДОВА НА ПОЉОПРИВРЕДНОМ ФАКУЛТЕТУ Од малих ногу чувају животну средину

ИЗЛОЖБА ДЕЧЈИХ РАДОВА НА ПОЉОПРИВРЕДНОМ ФАКУЛТЕТУ Од малих ногу чувају животну средину

06.06.2024. 11:46 11:52