overcast clouds
13°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НОВАК НАИШАО НА ТВРД ОРАХ: После пет година славио у Шангају, савладао Микелсена у другом колу

05.10.2024. 15:00 16:40
Пише:
Novak Djokovic
Фото: Инстаграм/Новак Ђоковић

Новак Ђоковић је после пет година изашао на терен у Шангају и победио.

Пласирао се у треће коло Мастерса у Шангају тријумфом над Американцем Алексом Микелсеном 43. на светској листи, 7:6 (3), 7:6 (9).

За то му је било потребно 115 минута, била му је то 35. победа на овом турниру у 40. изласку на терен. Такође, био је то први окршај Новака са 20-годишњим Американцем који је пружио добар отпор, али искуство Ђоковића је било од великог значаја, нарочито у тај-брејковима. Није приказао идеалну игру, али је и ово било довољно добро за пролаз даље, што је и разумљиво јер га неколико недеља није било на званичним турнирима. 

Новак је успавано почео меч, а Американцу је одлично ишао почетни ударац, па је то добрано искористио на старту. У другом гему је дошао до брејка, а потом га потврдио за 3:0. Био је то сигнал за буђење четвороструком шампиону турнира, који и поред заостатка није паничио. Полако је долазио до удараца, стрпљиво градио поене, форсирао бекхенд противника који је мало по мало попуштао и поред константно доброг сервиса. На 3:1, Новак је имао једну брејк лопту, али није је искористио. Ипак убрзао је на 4:1, дошао до брејка у седмом гему за 4:3, а потом изједначио на 4:4. Успео је Микелсен да догура до тај-брејка, али је ту дошло до изражаја Новаково искуство који је добио тај део игре са 7:3 и после 47 минута повео у мечу. 

И није требало много времена Новаку да поново пробије Американца на сервису. На 2:1 у четвртом гему другог сета користи другу брејк лопту за 3:1, а потом лагано долази до 4:1 и потврде брејка. Није у шестом гему искористио две прилике за брејк, Микелсен је смањио на 4:2, а потом је у наредном гему успео да врати брејк пошто је искористио другу брејк лопту за 4:3. Изједначио је Микелсен на 4:4 и то је увело и други сет у неизвесну фазу. Држао је Новак сервис, стигао до 6:5, али је Микелсен изборио нови тај-брејк. Опет је Новак био бољи, иако је било драме, Микелсен није искористио две сет лопте, а Новак је искористио трећу меч лопту за 11:9 у тај-брејку.

Српски ас се прилично намучио иако је био фаворит, а после напорног меча и победе рекао је:

"Био је то први меч против Алекса, гледао сам га и никада нисам играо са њим. Нисам ни ја играо дуго и требало ми је мало да скинем рђу са себе, а он је био агресиван и сјајно сервирао. За високог играча се добро креће, не плаши се тога и због његове игре је било густо јер смо у оба сета имали напету игру. Сетимо се када је био онај нец у другом сету лако је могло да буде 5:1, па ми је драго што сам победио".

Пет година није играо у Кини, а прича и мало кинеског.

"То је нешто из прошлости. Писао сам неке њихове симболе које дуго знам, моји фанови у Кини су ми одавно то рекли још 2007. у Шангају па сам научио. Морам да побољшам кинески, дуго нисам био ту"

Потом је рекао на српском:

"Био је веома тесан и неизвестан меч. Он је играо на високом нивоу, од 4:1 за њега у првом сету, почео сам да осећам лопту боље на рекету и боље сам сервирао када је требало. Играо сам одлично тај-брејк па сам имао 15:40 његов бекхенд удара нец и мало је било среће па сам изгубио брејк свог сервиса и то је компликовало цео меч. Па је он добио крила после тога након што је почео да се предаје. Свака му част на борби, први пут сам играо против њега па иако сам знао шта очекујем после анализе и гледања на туру, а на терену је другачије и требало ми је мало времена да ухватим ритам. За нас тенисере је то прилично времена. Радујем се следећем мечу", рекао је Ђоковић.

Ово је 33. победа Ђоковића против Американаца на бетону и то заредом, а последњи пораз је имао пре 11 година када на бетону игра против америчког тенисера.

Извор:
Дневник, Б92
Аутор:
Пошаљите коментар
(ВИДЕО) БРАВО НОЛЕ! Ђоковић играо тенис на Кинеском зиду СПЕКТАКУЛАРНА ЕГЗИБИЦИЈА ПРЕД МАСТЕРС У ШАНГАЈУ
ђоковић

(ВИДЕО) БРАВО НОЛЕ! Ђоковић играо тенис на Кинеском зиду СПЕКТАКУЛАРНА ЕГЗИБИЦИЈА ПРЕД МАСТЕРС У ШАНГАЈУ

29.09.2024. 19:11 19:27
ЂОКОВИЋ И ДАЉЕ ЧЕТВРТИ ТЕНИСЕР СВЕТА Синер држи прво место на АТП листи

ЂОКОВИЋ И ДАЉЕ ЧЕТВРТИ ТЕНИСЕР СВЕТА Синер држи прво место на АТП листи

23.09.2024. 10:20 12:03