light rain
12°C
04.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО/ВИДЕО) АПОКАЛИПТИЧНЕ СЛИКЕ ИЗ БиХ Бујице однеле најмање 20 живота, страдало много жена и деце

04.10.2024. 18:12 18:39
Пише:
поплаве
Фото: Tanjug (AP Photo/Armin Durgut)

У бујичним поплавама које су погодиле Босну и Херцеговину до сада је погинуло најмање 20 људи, док се и даље пријављује велики број несталих на подручју Јабланице и Коњица. Међу страдалима је и једна беба, док се лекари у Мостару боре за живот мајке.

Катастрофалне поплаве које су погодиле подручје Јабланице најтеже су погодиле село Доња Јабланица.

Како јављa портал Klix.ba спасилачки тимови, уз подршку мештана, неуморно откопавају рушевине у потрази за преживјелима. Пут од Јабланице према околним местима је блокиран, што додатно отежава приступ и рад спасиоцима.

поплаве
Фото: Tanjug (AP Photo/Armin Durgut)

Власти Херцеговачко-неретванског кантона затражиле су помоћ виших нивоа власти, укључујући Оружане снаге Босне и Херцеговине, како би се осигурала потребна подршка у овој ванредној ситуацији. Спасилачке службе се суочавају са великим изазовима, а додатна помоћ је преко потребна.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Klix.ba (@klixba)

Поплаве су услед обилних киша погодиле и друге делове БиХ укључујући Кисељак, Фојницу и Крешево, где је такође забележена велика штета. Ситуација у Коњицу, Крешеву и Кисељаку остаје драматична јер су многе куће под водом, а грађани су приморани да напусте своје домове у потрази за сигурнијим местом.

Никшић: Ситуација критична и драматична

Премијер Федерација Босне и Херцеговине (БиХ) Нермин Никшић рекао је данас да је ситуација у тој земљи погођеној смртоносним поплавама више него критична и драматична, као и да је најгоре од свега то што има великог броја мртвих и несталих, али да се чини све да се људима пружи помоћ.

поплаве
Фото: Tanjug (AP Photo/Robert Oroz)

Никшић је рекао да је готово цело једно село нестало и да је причињена велика материјална штета, али да надлежне службе чине све да пруже помоћ становништву.

"Сва могућа мехханизација којом располаже Федерација и која је била активна на неким градилиштима је мобилисана. Ради се са две стране, из Мостара иде друга екипа која ради на магистралном путу М17 код Комадиновог Врела, док је из Посуша кренула екипа са багерима која покушава да поново успостави комуникацију пркео Рисовца", рекао је Никшић.

Он је додао да ће обићи и село Бутуровић поље у општини Коњиц, као и да је тешка ситуација у Крешеву, Кисељаку и Фојници веома тешка.

Мостарац великог срца понудио стан породици из Јабланице: Сад будите људи и помозите
 

Јабланица је најтеже страдала опшина у синоћњим поплавама. 
Тражи се смештај за велики број људи који су остали без домова. Саобраћај из Мостара према Јабланици је у прекиду, док су отклоњени одрони на северним прилазима из правца Сарајева па се настрадали евакуишу према главном граду БиХ.
 

Помоћ многи нуде и преко друштвених мрежа. Фотограф Џенад Џино објавио је на Фејсбуку како су он и његова породица добро, али како је "лудница од синоћ".
 

Одсечени смо од света. У Јабланици је хаос, навео је, а у његовој другој објави, у којој је објавио фотографију поплаве, јавио се мушкарац који је понудио стан у Мостару онима којима је то сада потребно.
 

Празан ми је стан у Мостару. Молим те одабери породицу с децом којима је бар сада за прву помоћ смештај нужно потребан, а који немају никога. Знам да је сада тешко, али приоритет су деца, можда и да се деца смјесте. Контактирај Мостар, хотел Еро зјапи празан.
Позивам све Мостарце да забораве станове и стан на дан, да сместе људе. Покажите солидарност. Сад будите људи, навео је мушкарац, преноси "Вечерњи лист".
 

"Ми ћемо свакако чинити све што можемо да олакшамо ситуацију. Најмањи проблем је да сутра направимо нове куће, али је у овом тренуткку важно да збринемо оне кји су остали без крова над главом и привремено их сместимо, па ћемо онда даље да решавамо проблем", рекао је Никшић.

Изгубили су браћу, сестре, пријатеље...

Министар комуникација и транспорта БиХ Един Форто истакао је да не може да опише у каквом су шоку људи са којима је разговарао.

"Изгубили су браћу, сестре, пријатеље, док су спавали. Бујица је једноставно наишла и однела је куће које је потпуно померила са плочама, са темељима и однела их на друго место. Ја овако нешто нисам видио", рекао је Форто.

Poplave
Фото: Tanjug (AP Photo/Robert Oroz)

Ненад Нешић: Међу жртвама много жена и деце

Министарство безбедности у Савету министара БиХ у сталној је комуникацији са надлежним федералним институцијама, али и институцијама у Србији, Хрватској и Словенији поводом природне несреће, рекао је данас министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић.

Нешић је истакао да уколико буде потребе биће пружена и међународна помоћ поплавама угроженом подручју.

Министар је навео да га је посебно ражалостио велики број жртава, међу којима је, према до сада доступним информацијама, много деце и жена.

"Ово је катастрофа и за општину Јабланица и за целу БиХ", рекао је Нешић, који је данас посетио ову општину.

Извор:
Klix.ba, Танјуг, Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
СТРАХОТА У ЈАБЛАНИЦИ Отац и син спасили десеторо људи из поплава, потом је бујица однела сина; До сада је потврђено 14 смртних случајева
1

СТРАХОТА У ЈАБЛАНИЦИ Отац и син спасили десеторо људи из поплава, потом је бујица однела сина; До сада је потврђено 14 смртних случајева

04.10.2024. 13:03 13:31