moderate rain
13°C
04.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КУПИО АУТО ПА МОРАО ДА ПЛАТИ ДУГ ОД 80 ХИЉАДА КОЈИ НИЈЕ ЊЕГОВ Пакао са извршитељима због једне ситнице

04.10.2024. 15:23 15:40
Пише:
половни аутомобили
Фото: youtube prinstcrin/ Polovni automobili

БЕОГРАД: Постоји неколико скривених провера које власници приликом куповине често занемара, због чега је могуће да се створе перипетије, додатни трошкови, а некад чак и заплена аутомобила

Купопродајни уговор и плаћени порез на возило не значи да је оно прешло аутоматски у посед новог власника, јер постоје процедуралне заврзламе због којих је чак забележено и одузимање, уредно плаћеног, аутомобила. 

Према речима једног Београђанина, након куповине аутомобила, уредно плаћеног уз попуњен купопродајни уговор, почео је процес преноса власништва. Тек приликом одласка на шалтер МУП-а, приликом регистрације, открио је заостали дуг претходног власника због ког није могао да региструје кола на своје име. То је аутоматски значило, прича он, да су кола неупотребљива.

Наплату су у овом случају преузели извршитељи, па је једино решење било да сам регулише дуг у износу од 80 хиљада динара, колико је претходни власник дуговао ЈКП Инфостан.

Како је МОНДО већ писао, проблем је у процедури пошто се пренос власништва обавља у полицији, а не код нотара као и зато што они не проверавају да ли је стављена било каква забрана на предмет продаје већ само да ли се поклапају подаци о возилу у уговору и саобраћајној дозволи као и идентитет купца и продавца.

Како смо сазнали од једног продавца, ту се најчешће дешава да се нови купац "упеца".

"Савет је претрага на сајту Агенције за привредне регистре обави претрага судских забрана. Уколико постоји, ту ћете пронаћи податак и моћи на време да предузмете одговарајуће кораке. Друга опција је да са продавцем одете у МУП и тамо проверите да ли постоји нека забрана", објаснио нам је.

Своје горко искуство са нама је пренела и читатељка МОНДО портала, која је 2022. године свом породичном пријатељу продала наслеђени ауто. Продаја је извршена у јануару, а процедура и коначан пренос власништва завршени тек у јулу, након "доброг бирократског мрцварења".

"Попунили смо и оверили уговор, све је урађено по правилима, испоштовани су сви прописи. Међутим, у једном тренутку све је стало, нови власник није могао да преда за регистрацију док не добијемо потврду из Пореске управе Чукарица. То смо чекали месецима, а онда је мени  стигла огромна цифра за плаћање пореза на наследство, пошто је ауто наслеђен од стрица, а не родитеља", рекла нам је и додала да је процедуру успела да приведе крају плаћањем дела пореза, а остатак, уз молбу за регулисање дуга на рате, још има.

Провера у неколико корака

Траговм ових информација, истраживали смо који је најсигурнији начин провере и ово су кораци како у потпуности можете да се заштитите од неких од горе поменутих ситуација, које даље воде ка додатним трошковима или чак одузимању возила.

Провера власника

На страницу "Претрага судских забрана" уз име и презиме уноси се и ЈМБГ. Уколико постоји, појавиће се овде, али нам сугеришу да су и тада "грешке могуће", па да се и ова провера узима с резервом.

Забрана отуђења

Осим судских, могуће је да постоји и забрана отуђења. На поменутом сајту потребно је, у падајућем менију, одабрати део "покретна ствар која има регистрациони број". 

Ту је потребно унети одређене податке, попут регистарског броја, броја шасије, као и комбинацијом података. 

Ауто на Интерполовој потерници

Један од проблема са којима се могу срести власници аутомобила је и доспевање њихових возила на Интерполову потерницу, а у таквој ситуацији нашао се недавно и наш држављанин, ком је аутомобил одузет на граничном прелазу Келебија. Његова прича изазвала је подељене коментаре јавности. Део је тврдио да је ово "очекивано јер је човек купио крадено возило" док је део објашњавао да "не би могао да региструје кола у том случају, јер би МУП то утврдио".

Ипак, како је испричао, кола су купљена легално, продаја извршена од овлашћеног увозника, добијени су сви папири и потврде, регистрован и пренето власништво поштујући процедуру. 

Шта се дешава са возилом које се нађе на оваквој потерници? Стручњаци објашњавају - за почетак сасвим је извесно да ће у неком тренутку власник оваквог возила бити заустављен на граници приликом изласка из државе, а ауто заплењен.

Како су нам објаснили правници, аутомобили у овом случају остају заплењени, а оштећени власници могу покренути судски процес ради повраћаја новца.

Мондо.рс

Извор:
Мондо.рс
Аутор:
Пошаљите коментар
ЗЕМУНАЦ ХТЕО ДА СЕ ЗАПАЛИ ЗБОГ ИЗВРШИТЕЉА Мушкарац се затворио у ауто са кантом бензина

ЗЕМУНАЦ ХТЕО ДА СЕ ЗАПАЛИ ЗБОГ ИЗВРШИТЕЉА Мушкарац се затворио у ауто са кантом бензина

25.09.2024. 11:41 13:51
ИЗБЕГНИТЕ ИЗВРШИТЕЉА ПЛАТИТЕ НА РАТЕ "Паркинг сервис" излази у сусрет дужницима

ИЗБЕГНИТЕ ИЗВРШИТЕЉА ПЛАТИТЕ НА РАТЕ "Паркинг сервис" излази у сусрет дужницима

08.12.2023. 10:47 10:52