broken clouds
14°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИВО АНДРИЋ ИЗМЕЂУ КЊИЖЕВНОСТИ И СТВАРНОСТИ: ОВО ЈЕ СЕРИЈА која открива све тајне његовог живота, ево када је премијера

05.10.2024. 15:00 15:00
Пише:
1
Фото: РТС / Промо

Нова играна серија „Нобеловац” посвећена Иви Андрићу, великану српске и светске књижевности 20. века, премијерно ће се емитовати на првом програму Радио-телевизије Србије од 5. октобра викендом од 20 часова.

Серија од осам епизода прати живот књижевника Иве Андрића током неколико месеци у јесен и зиму 1961. године, од тренутка када је сазнао да је добио Нобелову награду до повратка са церемоније доделе, преко Швајцарске, у Београд.

Свака од епизода има два паралелна тока нарације: један, који је у вези са 1961. годином, у ком пратимо Андрићеве припреме за одлазак у Стокхолм и други, субјективни скоковит повратак у прошлост. Андрићев поглед на кључне тренутке сопственог живота, који су готово увек били и кључни тренуци земље у којој је живео и живи, сусрете и одлуке које је доносио пун је преиспитивања, сумњи и поновног вредновања.

Кроз осам епизода откривају се и прате најважније, познате и оне мање познате, стазе којима је Андрић ходао, лица која су га окруживала и предели у којима је пребивао током зиме 1961. и током свог живота.

Серија је снимана у Београду и околини, Херцег Новом, Сарајеву и Вишеграду. Креатори серије су Тихомир Станић, Иван Велисављевић и Владимир Рогановић. Сценарио потписују Иван Велисављевић и Јелена Мијовић, а сарадници на сценарију Александар Новаковић и Тихомир Станић. Редитељ серије је Тихомир Станић са коредитељем Боришом Симовићем. Главне улоге поверене су Тихомиру Станићу који игра Иву Андрића, Селми Алиспахић као Милици Бабић, док младог Андрића игра Игор Јуринић. У серији играју и Владан Гајовић, Бојан Жировић, Бранка Шелић, Бојана Зечевић, Петар Новаковић, Светозар Цветковић, Миливоје Обрадовић, Слободан Бештић, Александра Плескоњић, Вахид Џанковић, Небојша Миловановић и многи други. Серија је настала у продукцији редакције драмског и домаћег серијског програма РТС-а.

1
Фото: РТС / Промо

У серији „Нобеловац” сазнаћемо како су Андрићев живот, као и његову литературу, обележили тешко детињство у Босни под Аустро-Угарском окупацијом, познанство са Гаврилом Принципом и припадност Младој Босни, сусрет са Хитлером током каријере дипломате Краљевине Југославије, дружење са писцима свога времена, Густавом Крклецом, Ивом Војновићем, Црњанским, Бором Станковићем, Исидором Секулић, Марком Ристићем, Радетом Драинцем, Бранком Ћопићем и многим другима, тајне љубави од којих је она са Милицом Бабић после много година постала јавна, послератно балансирање између грађанског Београда и новог, социјалистичког режима.

1
Фото: РТС / Промо

Прва епизода под називом „Награда”, која је на програму у суботу, 5. октобра од 20 часова, враћа нас у 26. октобар 1961. године када стиже вест да је Андрић добио Нобелову награду за књижевност. Док прима телеграме и честитке, Андрић се присећа прошлости, враћа се у време савезничког бомбардовања и борби за ослобођење Београда 1944. године када је живео у Призренској улици, код свог пријатеља и адвоката Бране Миленковића и његове сестре Каје. Тај период су обележили плодно стваралаштво и његова тајна љубав са Милицом Бабић. У атмосфери неизвесности првих дана ослобођења Београда и почетка стварања социјалистичке Југославије, Андрић пролази кроз етичке дилеме и оптужбе грађанског Београда да је издао пријатеље и савест. Андрић тада, када су његове карактеристике под лупом новог режима, сусреће Ђиласа, Зоговића и друге писце у партизанским униформама.

1
Фото: РТС / Промо

Друга епизода која носи назив „Савез” на програму РТС-а је у недељу, 6. октобра од 20 часова. Нобелова награда скренула је пажњу не само на дела Иве Андрића већ и на његову биографију. Углед добитника највеће награде на свету представља и углед земље из које долази. Државне службе, задужене да тај углед осигурају, прегледају снимак са војне параде у Берлину 1940, где се Андрић, тада дипломата Краљевине Југославије, види у непосредној близини Хитлера. У кући писца телефон не престаје да звони и Андрић осећа да је сав његов досадашњи живот изложен погледима и коментарима јавности. Враћа се у послератне године, на оснивачку скупштину Удружења књижевника, београдски сусрет са Крлежом, разговоре са Исидором Секулић. Ненад Јовановић, муж Милице Бабић, 1945. враћа се из логора Дахау, а Андрић одлази у Бугарску на Сусрете балканских писаца.

В. Б. 

Извор:
Dnevnik.rs
Аутор:
Пошаљите коментар