Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

IVO ANDRIĆ IZMEĐU KNJIŽEVNOSTI I STVARNOSTI: OVO JE SERIJA koja otkriva sve tajne njegovog života, evo kada je premijera

05.10.2024. 15:00 15:00
Piše:
1
Foto: RTS / Promo

Nova igrana serija „Nobelovac” posvećena Ivi Andriću, velikanu srpske i svetske književnosti 20. veka, premijerno će se emitovati na prvom programu Radio-televizije Srbije od 5. oktobra vikendom od 20 časova.

Serija od osam epizoda prati život književnika Ive Andrića tokom nekoliko meseci u jesen i zimu 1961. godine, od trenutka kada je saznao da je dobio Nobelovu nagradu do povratka sa ceremonije dodele, preko Švajcarske, u Beograd.

Svaka od epizoda ima dva paralelna toka naracije: jedan, koji je u vezi sa 1961. godinom, u kom pratimo Andrićeve pripreme za odlazak u Stokholm i drugi, subjektivni skokovit povratak u prošlost. Andrićev pogled na ključne trenutke sopstvenog života, koji su gotovo uvek bili i ključni trenuci zemlje u kojoj je živeo i živi, susrete i odluke koje je donosio pun je preispitivanja, sumnji i ponovnog vrednovanja.

Kroz osam epizoda otkrivaju se i prate najvažnije, poznate i one manje poznate, staze kojima je Andrić hodao, lica koja su ga okruživala i predeli u kojima je prebivao tokom zime 1961. i tokom svog života.

Serija je snimana u Beogradu i okolini, Herceg Novom, Sarajevu i Višegradu. Kreatori serije su Tihomir Stanić, Ivan Velisavljević i Vladimir Roganović. Scenario potpisuju Ivan Velisavljević i Jelena Mijović, a saradnici na scenariju Aleksandar Novaković i Tihomir Stanić. Reditelj serije je Tihomir Stanić sa korediteljem Borišom Simovićem. Glavne uloge poverene su Tihomiru Staniću koji igra Ivu Andrića, Selmi Alispahić kao Milici Babić, dok mladog Andrića igra Igor Jurinić. U seriji igraju i Vladan Gajović, Bojan Žirović, Branka Šelić, Bojana Zečević, Petar Novaković, Svetozar Cvetković, Milivoje Obradović, Slobodan Beštić, Aleksandra Pleskonjić, Vahid Džanković, Nebojša Milovanović i mnogi drugi. Serija je nastala u produkciji redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a.

1
Foto: RTS / Promo

U seriji „Nobelovac” saznaćemo kako su Andrićev život, kao i njegovu literaturu, obeležili teško detinjstvo u Bosni pod Austro-Ugarskom okupacijom, poznanstvo sa Gavrilom Principom i pripadnost Mladoj Bosni, susret sa Hitlerom tokom karijere diplomate Kraljevine Jugoslavije, druženje sa piscima svoga vremena, Gustavom Krklecom, Ivom Vojnovićem, Crnjanskim, Borom Stankovićem, Isidorom Sekulić, Markom Ristićem, Radetom Draincem, Brankom Ćopićem i mnogim drugima, tajne ljubavi od kojih je ona sa Milicom Babić posle mnogo godina postala javna, posleratno balansiranje između građanskog Beograda i novog, socijalističkog režima.

1
Foto: RTS / Promo

Prva epizoda pod nazivom „Nagrada”, koja je na programu u subotu, 5. oktobra od 20 časova, vraća nas u 26. oktobar 1961. godine kada stiže vest da je Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost. Dok prima telegrame i čestitke, Andrić se priseća prošlosti, vraća se u vreme savezničkog bombardovanja i borbi za oslobođenje Beograda 1944. godine kada je živeo u Prizrenskoj ulici, kod svog prijatelja i advokata Brane Milenkovića i njegove sestre Kaje. Taj period su obeležili plodno stvaralaštvo i njegova tajna ljubav sa Milicom Babić. U atmosferi neizvesnosti prvih dana oslobođenja Beograda i početka stvaranja socijalističke Jugoslavije, Andrić prolazi kroz etičke dileme i optužbe građanskog Beograda da je izdao prijatelje i savest. Andrić tada, kada su njegove karakteristike pod lupom novog režima, susreće Đilasa, Zogovića i druge pisce u partizanskim uniformama.

1
Foto: RTS / Promo

Druga epizoda koja nosi naziv „Savez” na programu RTS-a je u nedelju, 6. oktobra od 20 časova. Nobelova nagrada skrenula je pažnju ne samo na dela Ive Andrića već i na njegovu biografiju. Ugled dobitnika najveće nagrade na svetu predstavlja i ugled zemlje iz koje dolazi. Državne službe, zadužene da taj ugled osiguraju, pregledaju snimak sa vojne parade u Berlinu 1940, gde se Andrić, tada diplomata Kraljevine Jugoslavije, vidi u neposrednoj blizini Hitlera. U kući pisca telefon ne prestaje da zvoni i Andrić oseća da je sav njegov dosadašnji život izložen pogledima i komentarima javnosti. Vraća se u posleratne godine, na osnivačku skupštinu Udruženja književnika, beogradski susret sa Krležom, razgovore sa Isidorom Sekulić. Nenad Jovanović, muž Milice Babić, 1945. vraća se iz logora Dahau, a Andrić odlazi u Bugarsku na Susrete balkanskih pisaca.

V. B. 

Izvor:
Dnevnik.rs
Autor:
Pošaljite komentar