moderate rain
15°C
03.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0241
usd
106.0385
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ НА ОБНОВЉЕНОЈ ЖЕЛЕЗНИЧКОЈ СТАНИЦИ У СУБОТИЦИ Вучић: Хвала Кини, 24. ће бити велика прослава, очекујем и Орбана (ФОТО/ВИДЕО)

03.10.2024. 14:40 15:44
Пише:
вучић
Фото: screenshot/Pink

Председник Србије Александар Вучић обишао завршне радове на станичној згради Железничке станице у Суботици. Он је до Суботице дошао тест композицијом, а пре тога је са првом дамом Тамаром дошао до Новог Сада возом "Соко".

Председник Србије је рекао на почетку обраћања да је данас прешао 108 километара новоизграђене пруге, која је завршена годину дана пре рока.

- На то нисмо навикли, али чуда се догађају. Ја сам молио председника Сија, он је то наредио, и кинески радници су у три смене радили и успели да заврше овај велики посао. Видели сте и успут све завршене модерне железничке станице. И ова станица која је отворена у 19. веку, сада је коначно модернизована после много година, и уређена. Срећан сам што смо све то успели да урадимо - истакао је он.

Додао је да има једну велику примедбу на ову станицу.

вучић
Фото: screenshot Pink

- Као што имам примедбу и на дочек, што овде није Балинт Пастор. Без СВМ ове станице не би било, и дугујем захвалност мом недавно преминулом брату Иштвану Пастору. Али имам примедбу и на станицу, неће бити отворена за пет дана. Бакићу, мораћете да промените то, да буде урађено за наредних 10 или 12 дана. Имамо натписе на српском и енглеском језику. Лепа је ћирилица, али фали нам мађарски језик, и то мора да буде урађено - истакао је председник.

Каже и да нам је мађарски језик у Суботици важнији него енглески.

вучић
Фото: screenshot Pink

- Знате ли колика је моја борба била да на улазу и излазу из Суботице буду поздрави на српском и мађарском. Овде сви морају да живе са једнаким правима - нагласио је он.

Каже да је поносан на нашу Србију и на све што смо направили, и да је то нешто што нико не може да нам одузме.

- Ово се не гради сваких недељу дана. Наставићемо да улажемо и у Банат, па да преко Панчева до Кикинде левим краком повежемо Чоку и Суботицу. Онда нам остају Сомбор и Врбас. Да и Сомборци могу да дођу до брзе пруге, касније и Сомбор-Суботица - наглашава председник.

вучић
Фото: screenshot Pink

Истакао је да се нада изванредним вестима за нашу земљу у наредних 48 сати, и да би то био крешендо за наше економске успехе.

- Сазнаћемо најкасније у суботу ујутру. Желим опет свима да се захвалим, и министру, и Анити, и вама из Суботице, и још једном свима из Кине на огромној посвећености овом пројекту - казао је Вучић.

Рекао је да ће 24. направити велику прославу, и да се нада да ће ту бити и Орбан.

- Шта бих ја без мог брата и пријатеља. Спремите се људи, за сат и 10 минута од Београда до Суботице. Да уживате у својој земљи и њеним лепотама - рекао је он.

Вучић се захвалио Кини и амбасадору Ли Мингу, и рекао да се уздамо у њихово знање.

- Чак и када нам украду каблове, ми опет можемо да се поуздамо у Кинезе да нам нађу резервне делове. Зато смо данас каснили око пет минута. Ја сам данас водитељ ове церемоније - рекао је Вучић кроз смех, након чега се обратио амбасадор Ли Минг.

ambasador
Фото: screenshot Pink

Он је рекао да без лидерства председника Вучића и Си Ђинпинга не би било овако великих пројеката.

- Ово је чудо, овај пројекат ће донети добробит свима у Србији! Хвала вам председниче Вучићу - рекао је Ли Минг.

Председник Вучић је по доласку разговарао са радницима из Кине који су изводили радове на прузи.

vučić
Фото: screenshot Pink

Истакао је да су радови на прузи извођени на релативно тешком терену, и похвалио је како су обављени.

- Зграда ми делује чисто и уредно. Прекопута је парк, и мађарски конзулат. Много је лепо овде - истакао је он.

- Стварно је величанствено, видећете како ће изгледати путовање. За сат и 10 минута од центра Суботице до центра Београда. Много сам срећан - казао је председник.

Казао је да ће спајање пруге са Мађарском бити даљи подстицај јачању односа са Будимпештом.

vučić
Фото: screenshot/Pink

- Постоје ствари које нисмо могли ни да сањамо! Сви су сањали ауто-пут Београд - Чачак. А људи нису могли ни да сањају многе друге ствари, није се ни причало о томе. Да ли је неко веровао да ћемо бити бржи од Мађара у изградњи брзе пруге. Захвалан сам његовој екселенцији Ли Мингу - истакао је Вучић.

Он је рекао да је захвалан Кинезима, и да без њиховог труда и рада не бисмо могли да урадимо све што је завршено.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

Србија има највиши кредитни рејтинг у региону

Одговaрајући на питања новинара, Вучић је рекао да нису били лаки разговори са ММФ-ом, и каже да изразито поштује њихову делегацију.

- Ја сам тражио, желим сада да ме чују ови који ће остати после мене, да науче нешто од ветерана. Ветеран сте онолико колико сте своју енергију истрошили, а не по годинама. Ја сам увек тражио да ММФ буде ту. Они су 2011. напустили Србију, и било је јасно да нам следи пропаст. А од 2014. тражио њихово присуство, да могу да нас надгледају. Да смо слушали само министре и њихове захтеве, морали бисмо 9 милијарди евра више да потрошимо. То би био крај и банкрот наше земље - нагласио је председник.

Рекао је да Србија има највиши кредитни рејтинг од земаља Западног Балкана. 

- Зато што пазимо на финансије. Издржао сам ударе током фискалне консолидације да бисмо данас имали највише плате. Водио сам најтежу политику. Па мене је Путин питао како сам успео да опстанем иако сам људима смањио плате и пензије. Сада имамо не лак период, али ми ово све сада плаћамо. Све што видите, ово је неко изградио, а ми смо платили. Само погледајте шта је све Суботица добила за 10 година. Од фабрика, синагоге, путева... Све је то неко платио, и успели смо све да обезбедимо. Е садаморамо да водимо рачуна. Нећу када завршим мандат да некоме оставим земљу која ће бити задужена - казао је он.

Рекао је да ће саопштити једну ексклузивну и сјајну вест.

- Наш јавни дуг је 45,6 одсто само! Када сам постао председник Владе био је већи од 70 одсто. Ја нисам уништавао ништа, напротив, зато смо спроводили тешке мере.Сада нас чекају бесане ноћи, морамо да пазимо на све издатке! Сви знају како се троше паре, видели сте каквих је било будала, тражили да се повећава све живо - рекао је председник.

вучић
Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

За пољопривреду дајемо три пута више него раније

Вучић додаје, поводом разговора са пољопривредницима, држава сада даје три пута више него што је то било раније.

- Долазимо до 7,3 одсто буџета. Да ли је то добро, па ја мислим да није. Више дајемо за ратарство, а требало би да дајемо више за сточарство. И смета ми што ко год штрајкује у овој земљи, сви су на њиховој страни. И кажу дајте им, дајте им... Од чега, ако некоме дамо морамо другоме узети. Причате бајке сви заједно, зато што се не разумете у буџет, и оно чиме држава може или не може да располаже. Кажите ми од кога да узмемо - питао је он.

Додаје да је исти случај са просветарима, и да је држава направила грешку - али је нагласио да је повећање од 12 одсто огромно.

- И сада морамо да се правдамо, као да смањујемо 12 одсто. А повећавамо 12 одсто када је ниво инфлације 4,2 одсто. Погледајте колико је раст реалног животног стандарда. Ја разумем просветаре, и иако нисам учествовао у разговорима рећи ћу ја сам крив. Зато што ћу увек подржати Ану Брнабић, али је ово надреално како показујемо поштовање према људима. Ако свуда кренемо да додајемо још по 3 милијарде, отворићемо Пандорину кутију - истакао је Вучић.

Просветни радници и пољопривредници су поштени људи, рекао је он, али је позвао све да се не понашају као групе за притисак.

- Сваки проблем се боље решава разговором! Знате ли колико сам протеста ја имао у 12 година. Преко 2000 дана протеста. И да ли је то променило оно што је могуће? Па неће. Моја молба за све вас је да научимо како се прави буџет, и шта су фискална ограничења. Знате ли колике су биле плате наставника 2012? 41.000. А сада ће бити 100.000 динара - нагласио је он.

вучић
Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Нећу под притиском доносити одлуке

Вучић додаје да неће трпети групе за притисак, и да никада под притиском са улице доносити одлуке.

- Надам се да ће сви бити задовољни, али нико то неће рећи. Најгоре овде је да некога похвалите, то два лајка не може да добије! Али да некоме попсујете мајку, то је најбоље. Сада један каменчић да нађу на прузи, сви би се дигли - казао је председник.

Истиче да је неодговорно оптуживати било кога да је шпијун, говорећи о случају Слободана Видојевића, али и да су њега лично оптуживали да је нарко дилер, и да због тога нико није одговарао.

- А што се тиче улоге БИА и МУП они имају стриктно регулисана правила и процедуре. Ја када сам био у опозицији и организовао протесте, и из МУП и из БИА дођу код мене и ја им кажем какав је план. Када они сматрају да постоји могућност да било ко буде угрожен, они оду и причају. Ништа више од разговора. Сагласан сам са вама, и надам се да медији неће више писати тако. Као што се надам да ће и Н1 прихватити да свог председника не карактерише разним епитетима - казао је Вучић.

Додао је да је много важних дана и путовања пред њим, а поменуо је и посету Хрватској, на шта се са разгласа чуло "Изгубљен је сигнал".

- Чим поменем Хрватску, изгубљен је сигнал - рекао је председник кроз смех.

вучић
Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

О Балинту Пастору, војном року и Ђиласу

После изјава Балинта Пастора да ће увођење војног рока довести до исељавања Мађара, председник Вучић каже да ће сигурно разговарати са Пастором, чије мишљење веома поштује, и да никоме није циљ да се било ко исељава из Србије.

На оптужбе европосланика да врши репресију над противницима литијума, каже да никога нису ни пипнули.

- Ја их гледам из председништва, нико их пипнуо није. У ЕУ када заузму пругу бацају их као џакове, ухапсе Грету Тунберг. Забринуо бих се да нас је похвалио хрватски европосланик... Схватају да Србија више није мала земља, која ће да клечи. Србију више не може нико да заустави, а ни мени није стало да одговарам било коме - наглашава председник.

Додаје да ћемо се борити за наш народ на КиМ, и да је до сада предвидео и заоштравање сукоба на Блиском истоку.

- Не предвиђам нам никакве сукобе на Балкану, не предвиђам нам ратове. Живећемо у миру и напредовати, и надам се да нам се никада неће рат догодити. А што се тиче Италије, они су партнер за сајам туризма, и Мелонијева ће ускоро доћи код нас, у наредна три, четири месеца, и додатно ћемо подићи сарадњу са Италијом - рекао је Вучић.

На изјаву Драгана Ђиласа да ће га победити и без помоћи споља, Вучић је кратко рекао:

- Неће ме победити, као што сам већ говорио. Сам ћу да одем. Јел ће на Васкрс или на Божић да ме победи? То слушам већ 10 година. Надам се да неће моћи да победе када ја одем они који су најгори у овој земљи. Тако да, живи били па видели. До сада сам увек био у праву, бар је 10-0 по том питању. Верујте победнику на реч. Хвала вам најлепше, живела Србија - рекао је председник.

Извор:
Kurir.rs/Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
(ФОТО) ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ И ПРВА ДАМА ВОЗОМ ДО СРПСКЕ АТИНЕ: Са супругом Тамаром сам једанпут ишао возом до Новог Сада, данас други пут и са посебним разлогом
Александар Вучић

(ФОТО) ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ И ПРВА ДАМА ВОЗОМ ДО СРПСКЕ АТИНЕ: Са супругом Тамаром сам једанпут ишао возом до Новог Сада, данас други пут и са посебним разлогом

03.10.2024. 13:44 14:23