heavy intensity rain
15°C
03.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0241
usd
106.0385
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Захваљујући политици Вучића и Вучевића, између Србије и Српске изграђено је више мостова него у претходних сто година!

03.10.2024. 08:54 09:08
Пише:
Милош Вучевић
Фото: Printscreen Instagram milosvucevic/Ilustracija

Србија остаје дестабилизујући и претећи фактор у региону, рече Курти након разговора са Пленковићем. Ова два другара су још закључили да би требало продубити њихову сарадњу на пољу безбедности и заједничких обука и размене персонала. Обука војске НАТО чланице са паравојним албанским формацијама које немају утемељење по међународном праву, за њих двојицу није нешто што дестабилизује регион. Ипак је овој двојици јунака важније сачувати савезничке односе, а зашто и не би кад су им опроштене СС дивизије, злочини и непочинства из прошлости и сада су бастиони демократије и узданице својих западних пријатеља.

Денис Бећиривић грубо прекршио Дејтон

Да дотични двојац не буде усамљен у стрелицама које упућује ка нашој земљи побринуо се Денис Бећировић који је са говорнице Генералне скупштине УН поручио да су великодржавне аспирације Србије према територијама других земаља у регији, суштински разлози због којих су Босна и Херцеговина и Западни Балкан изложени новим опасностима. Само ово обраћање је грубо кршење Дејтона, јер дотични представља сва три народа своје земље и може да износи једино политички став усаглашен од свих, међутим он овакво своје понашање не види као разлог нестабилних прилика у Босни и Херцеговини. Критике званичника, наслови у новинама, негативни медијски извештаји широм региона о нашој земљи, нашем председнику и његовим сарадницима су свакодневна појава. Шта чинити поводом тога? Ништа специјално, наставити истом путањом само још брже и одлучније јер управно реакције из Загреба, Сарајева и Приштине су најбољи путокази који нам говоре да нисмо залутали, да идемо тачно где треба. Наша земља мора наставити да подржава српски народ без обзира где он живи.

Србија је највећи инвеститор у Републици Српској

Милош Вучевић
Фото: Printscreen Instagram milosvucevic

Одлична је вест да је Србија први спољнотрговински партнер Репубилке Српске и да чини 16,5 одсто укупне спољнотрговинске размене, као и то да је Србија и највећи инвеститор и да је од три милијарде евра укупних инвестиција у Српској, око 1,25 милијарди или 38 одсто из Србије. Знамо да су средства Владе Србије уложена у бројне капиталне пројекте не само у општинама у Српској већ и онима са већинским српским становништвом у Федерацији БиХ. Ради се о школама, вртићима, домовима здравља, болницама. Захваљујући политици Александра Вучића између Србије и Српске изграђено је више мостова него у претходних сто година. И нормално је да онима који не желе добро Србима без обзира са које стране Дрине живе ово смета. Смета им и што Вучић помаже буџет Српске тако што наше банке купују хартије од вредности Републике Српске. Нека им смета, санкције и блокаде на Дрини нису и неће бити политика председника и његових сарадника. 

Политика очувања и одбране националних вредности

Управо због овакве политике и личног доприноса одличним односима Србије и Српске, наш премијер Милош Вучевић одликован је Орденом Републике Српске на ленти. Вучевић је овом приликом образложио свој лични и интимни однос према Републици Српској рекавши: „Као гимназијалац пратио сам и живео уз вести о настајању Републике Српске, о бурним дешавањима почетком деведесетих, па сам као студент чекао вести из Дејтона и како ће се све то окончати. Нисам могао ни да сањам да ћу једног дана бити у прилици да добијем овако високо, велико признање од председника Републике Српске и да ћу допринети учвршћивању односа Србије и Српске“. Да је заслужио овај Орден наш премијер је показао и претходног викенда дружећи се са Крајишницима у Ковилову. На другом по реду Крајишком збору у Ковилову су се представила крајишка удружења из Србије и Републике Српске, крајишки писци и сликари, а одржана је и спортско-рекреативна манифестација „Крајишки вишебој". Окупљеном народу Вучевић је поручио: „Хвала вам што чувате и негујете наш језик и писмо, нашу веру и културу и наш корен — све оно што су нам безброј пута покушали одузети, а захваљујући снази нашег народа ми смо све те вредности сачували". Управо ове речи најбоље описују политику очувања и одбране националних вредности и интереса која се води након доласка на власт Александра Вучића и Српске напредне странке. Ове Вучевићеве речи узнемирују све србомрсце у окружењу и све док наши премијери тако говоре и док их критикују они који нашој земљи и народу не мисле ништа добро знамо да смо на добром путу и да сва скретања воде у странпутицу. 

Branko Jakovljevic
Фото: Privatna arhiva

Бранко Јаковљевић, економиста

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар