light rain
20°C
03.10.2024.
Нови Сад
eur
117.032
usd
105.7964
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СТИГЛА ПРАВА ЈЕСЕН: РХМЗ упозорио на ОБИМНЕ ПАДАВИНЕ Пратиће нас киша и ветар, а ево и докле

03.10.2024. 07:06 09:31
Пише:
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Киша која ће данас почети да пада краткотрајно ће се интензивирати у току ноћи на северу и западу Србије (од 10 до 30 mm), а више падавина, укључујући и пљускове са грмљавином) очекује се у петак, упозорио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ).

У већем делу Србије данас ће бити умерено до потпуно облачно, на северозападу Србије хладније, а само ће на југу и југоистоку земље и даље бити дужих сунчаних интервала уз летње дневне температуре. 

У току дана падавине ће бити најешће у Војводини, док ће у осталим крајевима појава слабе кише бити локална и краткотрајна. У току ноћи очекује се ширење падавинске зоне на целу земљу и појачање интензитета кише и пљускова.

Дуваће слаб и умерен, на планинама и у кошавском подручју повремено јак јужни и југоисточни ветар, који ће у Војводини (осим јужног Баната) бити у скретању на северни и североисточни. Најнижа температура биће од 6 до 15 °Ц, а највиша од 13 °Ц на северозападу Војводине до 27 °Ц на југоистоку Србије. 

Фото: pixabay.com


У Београду ће бити умерено до потпуно облачно и мало свежије с појавом кише у прекидима. Падавине се најпре очекују ујутро, а затим касније после подне, увече и ноћу, када ће доћи и до појачавања интензитета падавина. Ветар ће ујутро бити појачан, југоисточни, а током дана углавном слабог до умереног интензитета и са тенденцијом скретања на североисточни у послеподневним сатима. 

Најнижа температура биће од 13 до 15 °Ц,  а највиша око 19 °Ц. У Србији се у петак на северу и западу Србије ујутро очекује киша која ће током дана престати. У осталим крајевима, према прогнози РХМЗ, најављује се киша, пљускови и грмљавине, који ће у јужној, централној и источној Србији понегде бити и израженији уз количину падавина од 20 до 40 mm, а на подручју АП Косова и Метохије локално и са више од 60 mm за 24 сата. 

РХМЗ упозорио на обилне падавине на подручју целе Србије


Републички хидрометеоролошки завод упозорио је данас на могућност обилних падавина на подручју целе Србије.
    У упозорењу објављеном на сајту РХМЗ наводи се да ће се киша, која ће почети да пада данас, краткотрајно интензивирати у току ноћи на северу и западу Србије, а да се више падавина (укључујући и пљускове са грмљавином) очекује у петак.
    Обилније падавине очекују се нарочито у области од Аутономне покрајине Косова и Метохије преко Западног Поморавља и јужне Шумадије даље према истоку и југоистоку земље, уз просечну количинупадавина од 20 до 40 mm, а на АП КиМ локално и преко 60 mm за 24 сата.


На крајњем југоистоку падавине ће почети тек у петак после подне, а максимална температура у овом делу Србије понегде ће достићи 30 °Ц.

Истовремено на северозападу ће бити осетно хладније (око 15 °Ц). За викенд се очекује и даље повремено краткотрајна киша и локални пљускови, који ће у суботу још понегде на југу и југоистоку бити праћени грмљавином, али се обилне падавине не очекују. 
Почетком наредне седмице, у понедељак и уторак, биће претежно сунчано уз мањи пораст дневних температура, а од среде најављује се ново пролазно наоблачење с кишом. 

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар
СЛЕДИ ПРОМЕНА ВРЕМЕНА Од четвртка кишовито, облачно и ветровито

РХМЗ УПОЗОРАВА

СЛЕДИ ПРОМЕНА ВРЕМЕНА Од четвртка кишовито, облачно и ветровито

02.10.2024. 12:45 12:57
"ДЕВОЈЧИЦА" ПРЕТИ ЕВРОПИ Шанса за природни феномен све већа, погодиће стари континет у НОВЕМБРУ
Зима

"ДЕВОЈЧИЦА" ПРЕТИ ЕВРОПИ Шанса за природни феномен све већа, погодиће стари континет у НОВЕМБРУ

02.10.2024. 09:38 10:04
СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ВРЕМЕНСКУ КЛАЦКАЛИЦУ Прво КИША И ВЕТАР, а онда ПРЕОКРЕТ

Шта ли ће тек за викенд да нас снађе

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ВРЕМЕНСКУ КЛАЦКАЛИЦУ Прво КИША И ВЕТАР, а онда ПРЕОКРЕТ

01.10.2024. 19:43 19:53
МАРКО ЧУБРИЛО НАЈАВЉУЈЕ КОНАЧАН КРАЈ ЛЕТА Викенд доноси кишу и јаче захлађење, ево где се очекује и снег (ВИДЕО)

МАРКО ЧУБРИЛО НАЈАВЉУЈЕ КОНАЧАН КРАЈ ЛЕТА Викенд доноси кишу и јаче захлађење, ево где се очекује и снег (ВИДЕО)

Од суботе јесен „куца на врата” и полако стиже у наше крајеве доносећи кишу, врло јак ветар и нагло захлађење, прогнозира на свом Фејсбук профилу Марко Чубрило, професор географије и метеоролог аматер.
27.09.2024. 13:11 17:33