clear sky
11°C
30.09.2024.
Нови Сад
eur
117.084
usd
104.867
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МЕЂУ СРПКИЊАМА СВЕ ВИШЕ "ОЗЕМПИК КРАЉИЦА" Продаје се испод тезге, а помама за овим леком не јењава

30.09.2024. 17:09 17:24
Пише:
оземпик
Фото: Ilustracija pixabay

Лек за дијабетичаре Оземпик на друштвеним мрежама рекламира се као "одлично средство за скидање килограма". За разлику од прошла године, када су корисници друштвених мрежа критиковали "злоупотребу" лека Оземпик, сада се клима мења па је све више позитивних коментара.

Жене које су смршале уз помоћ тог медикамента се називају "Оземпик краљицама".

Чак је и манекенка једног провокативног бренда изашла на модну писту са мајицом на којој је писало "Ја волим Оземпик". На црном тржишту у Србији може се наћи по цени од 15.000 динара.

Не зна се довољно о последицама
 

Иначе, када је лек стигао у Србији могао се купити у слободној продаји, али због бројних злоупотреба и коришћења за мршављење трпели су пацијенти који болују од дијабетеса тип 2, јер је завладала несташица у апотекама. Републички фонд за здравствено осигурање прописао је да се лек може користити само уз рецепт лекара специјалисте ендокринолога.

Фармацеуткиња Дајана Милутиновић каже да се Оземпик хвали као средство за мршављење, јер се не зна довољно о последицама, а додаје да се могуће и предозирати се овим леком.

"Млад је лек и нема довољно студија да би видели шта све може да се деси ако се злоупотребљава. Када имате незнање онда можете да се хвалите глупостима. Све те трендове о мршављењу вучемо из Холивуда и познатих личности. Све студије показују да чим се направи пауза након коришћења јављају се напади глади, тако да то није трајно решење. Нећемо тим решити проблем", рекла је она за Euronews Србија.

Злоупотреба Оземпика
 

Бројне су нус појаве до којих може да доведе злоупотреба Оземпика. У почетку су то дијареја, мучнина, повраћање. Милутиновић објашњава да су то прве реакције, које се повлаче када се организам навикне на лек.

"Затвор може да представља тежи проблем где морамо да почнемо са уносом пробиотика и влакана као неку суплементацију и на крају можете да завршите код лекара. То су опет све блаже варијанте које могу да се десе. Код људи који немају дијабетес може доћи до хипогликемије, дехидратације, губитак електролита. То су све озбиљнија стања. Неке студије на животињама су показале да може доћи до карцинома штитне жлезде, затим до оштећења панкреаса па и смртних исхода ", навела је она.

Додаје да се мало прича о негативним последицама злоупотребе Оземпика, а студије су показале да се килограми враћају чим се направи пауза.

оземпик
Фото: Ilustracija pixabay

А како заправо делује лек Оземпик
 

Он блокира глад, особа која га користи осећа се ситом и због тога нема потребу за храном.

"Углавном, људи осећају гађење према храни и на тај начин имамо дефицит калорија. Чим прекинемо ми опет имамо напад глади. Није једноставно решење, након одређеног времена килограми ће се вратити", навела је она, а преноси б92.

Они који у Оземпику виде јединио решење за скидање килограма налазе начин да на црном тржишту дођу до њега. Углавном се продаја преко интернета. Међутим, има и приватних апотека које су спремне да "испод тезге" изваде медикамент и продају, иако по важећим прописима може се издати само пацијентима који имају рецепт.

Лек са комплексним деловањем
 

Ендокринолог Милица Пешићраније је за Euronews Србија рекла да је реч о леку са комплексним деловањем, који је у Србији регистрован само за лечење дијабетеса тип 2. У Србији се на тржишту може наћи у дозама 0,25 милиграма, 0,5 и 1 милиграма. Активна супстанца тог лека је семаглутид који доводи до мршављења. Лек у дози од 2,4 милиграма са том активном супстанцом званично је регистрован у САД као лек за мршављење.

Проф. Пешић је навела да је Оземпиц врло погодан лек за пацијенте који болују од дијабетеса тип 2 и да доприноси побољшању гликорегулације.

"Има повољан утицај и на телесну тежину, што је један од жељених резултат у лечењу гојазних пацијената са дијабетесом тип 2", рекла је она за Euronews Србија.

Апеловала је на грађане да не користе лек самоиницијативно за мршављење, као и да лекари не би смели да га дају пацијентима који немају дијабетес.

"Немамо право да пишемо лек уколико пацијент не болује од дијабетеса", појаснила је она.

Ендокринолози указују да лек Оземпиц није решење за мршављење, јер када пацијент престане да га користи изгубљени килограми се брзо враћају. Проблем је што се не одричу старих животних навика, једу нездраву храну, слабо се крећу, те ефекат терапије не може да буде дугорочан.

Извор:
Б92
Аутор:
Пошаљите коментар
ЈЕСМО ЛИ ТО ОТКРИЛИ ЛЕК ЗА СВЕ БОЉКЕ  Оземпик могао би да успори старење, Алцхајмера, ЧАК И РАК

ЈЕСМО ЛИ ТО ОТКРИЛИ ЛЕК ЗА СВЕ БОЉКЕ  Оземпик могао би да успори старење, Алцхајмера, ЧАК И РАК

31.08.2024. 14:42 14:49
ХАОС НА ТРЖИШТУ ЛЕКОВА Друштвене мреже постале БУВЉАК ЗА ПРОДАЈУ ОЗЕМПИКА Држе дијету на ШТЕТУ ДИЈАБЕТИЧАРА: Не питају ни за цену, ни за порекло

ХАОС НА ТРЖИШТУ ЛЕКОВА Друштвене мреже постале БУВЉАК ЗА ПРОДАЈУ ОЗЕМПИКА Држе дијету на ШТЕТУ ДИЈАБЕТИЧАРА: Не питају ни за цену, ни за порекло

25.06.2024. 19:23 19:38