scattered clouds
13°C
30.09.2024.
Нови Сад
eur
117.084
usd
104.867
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОПАКА СТОЧНА ЗАРАЗА ПРАВИ ШТЕТУ У МАЧВАНСКОМ СЕЛУ БАДОВИНЦИ Афричка куга у центру домаћег свињарства

30.09.2024. 15:08 15:33
Пише:
свињска куга
Фото: pixabay.com/ilustracija

У Бадовинцима, у општини Богатић у Мачви, еутаназирано је 125 грла свиња због заразне болести афричка свињска куга(АКС), за коју нема лека осим еутаназије.

Мачванска села Бадовинци, Клење и Дубља су центар домаћег свињарства. 

свиње
Фото: pixabay.com/ilustracija

Само у Бадовинцима око 500 газдинстава трeнутно има у тову око 50.000 грла товљеника, крмача и прасади па фармери примењују биосигурносне мере заштите и ишчекују да ветеринарскa инспекцијa прогласи село зараженим подручјем, када се забрањује трговање свињама све док се решење о угроженом и зараженом подручју не укине.

Годишње се у Бадовинцима отхрани више од 200.000 свиња па је брига фармера огромна због велике економске штете коју могу да претрпе уколико на фарми оболи само једна свиња, јер у том случају морају бити еутаназирана сва грла на фарми. 

Иначе, у Србији се годишње утови око 2,2 милиона товљеника.

Сточари истичу да претпостављају да је у Бадовинце куга стигла из Грабовца у општини Рума, које је веретинарска инспекција прогласила зараженим подручјем 11. септембра.

У Бадовинцима се годишње утови 200.000 товљеника

С друге стране, на сајту се види да је Управа за ветерину 20. септембра укинула решење о зараженим подручјима за територију Града Београда у Умчари и Малом Мокром Лугу. 

Афричка куга свиња је заразна и смртоносна болест домаћих и дивљих свиња, али не представља опасност за друге животиње ни за људе.

Фармери чије свиње буду уништене због епидемије АКС имају право на финансијску надокнаду од државе, чиме се ублажавају економске последице болести. 

Свиње се морају држати у затвореном простору, који се свакодневно чисти и дезинфикује. Не смеју се хранити на пашњацима нити бити у контакту са дивљим свињама.

За АКС нема лека ни вакцине

 

Изненадно угинуће једне или више свиња, губитак апетита, повишена телесна температура, крвава столица, побачаји, несигурност у ходу, отежано дисање, кашљање, повраћање... симптоми су који указују да је свиња оболела од АФК. 

За афричку свињску кугу нема лечења јер нема лека ни вакцине. Еутаназија је једини начин да заразна болест не пређе на друга грла.  

На улазима где бораве треба поставити дезобаријеру ради дезинфекције обуће. И одећа се мора дезинфиковати и увек при уласку у простор где су животиње одећа мора битидезинфикована.Људи који раде са свињама треба да избегавају контакт са другим свињама. Присуство других људи у простoру где бораве животиње није дозвoљено, осим особе која храни животиње и одржава простор.

Треба спровести и мере уклањања глодара, птица... и обезбедити објекат заштићен од инсеката - мува и комараца. На отворима објекта (прозори и други отвори) треба поставити мреже одговарајуће густине, које се морају редовно импрегнисати одобреним инсектицидом према упутству произвођача.

З. Делић

Обављена дезинфекција домаћинства

Заменик председника општине Богатић Теодор Теодоровић потврдио је да је извршена дезинфекција пољопривредног домаћинства у селу Бадовинци у Мачви, где је у петак утврђена афричка куга свиња и где је еутаназирано 125 грла. Како је рекао за Танјуг, ветеринарска инспекција и ветеринарски институт Шабац су по хитном поступку у суботу изашли на терен и извршили еутаназију свих свиња на том пољопривредном газдинству. Након тога, извршена је дезинфекција домаћинства. Теодоровић је нагласио да је у оваквим ситуацијама најбитније да се што хитније одради дезинфекција, те да се тако спречи ширење вируса који је изузетно отпоран.

 

 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
АФРИЧКА КУГА ПОНОВО ХАРА Овога пута запатила се у БАДОВИНЦИМА
svinje

АФРИЧКА КУГА ПОНОВО ХАРА Овога пута запатила се у БАДОВИНЦИМА

29.09.2024. 12:24 12:32