light rain
15°C
30.09.2024.
Нови Сад
eur
117.084
usd
104.867
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИДЕ НАМ МИХОЉСКО ЛЕТО, А ПОСЛЕ ЊЕГА НАЈХЛАДНИЈА ЗИМА У ПОСЛЕДЊИХ 10 ГОДИНА Температуре ће ићи и испод -10

30.09.2024. 10:40 11:43
Пише:
Zima
Фото: pixabay/ilustracija

Последњу деценију обележили су температурни рекорди, топлотни таласи и благе зиме које су више подсећале на пролеће него на божићно-новогодишњи део године.

Међутим, према најновијој заједничкој прогнози проф. др Александра Ваљаревића, редовног професора Географског факултета у Београду и метеоролога Ивана Ристића, предстојећа зима биће најхладнија и са највише снега у последњих десетак година. Скоро као некад!

У њиховој оријентационој дугорочној временској прогнози од октобра ове до марта следеће године, наводе да је крајем августа и почетком септембра дошло до промене циркулације на планети Земљи, односно њене осцилације које су главни покретач дешавања када је у питању време, али и клима. А све је почело несвакидашњим поплавама у Сахари и престанком стварања урагана на Атлантику, иако океан бележи рекордне температуре од када се врше модерна мерења.

Истовремено је, како објашњавају, са метео мапа нестао исландски циклон који је у спрези са афричким антициклоном владао 14 месеци због чега је Балкан био најтоплији регион на планети. Та промена циркулације довела је до продора хладног арктичког ваздуха у срце Европе, а осим јаког захлађења и снега на планинама, услед огромне количине падавина дошло је до поплава на скоро свим рекама које имају изворишта на Карпатима и Алпима.

Sneg
Фото: pixabay/ilustracija

У Београду бар 15 дана са снегом

Последње прогнозе, како истиче проф. Ваљаревић, говоре да ћемо после девет година у Београду имати 15 дана са снегом и задржавање снежног покривача нарочито после 10. јануара и средином фебруара!

Он је најавио да ће у наредном периоду урадити детаљније прогнозу за Војводину и пределе изнад 800 метара надморске висине, али већ сада очекује да зимски планински центар Златибор има 30 дана снега, а Копаоник 45.

- Неће бити зима као што је била 60-тих и 70-тих година, али личиће на зиму из 2013. Биће хладније него што је било последњих девет година. Занимљиво је да ћемо средином октобра имати Михољско лето, чак и у новембру ћемо имати три до четири дана са натпросечним температурама, али то ће бити много краће него прошле зиме по нашем моделу – каже проф. др Ваљаревић.

Када је Београд у питању, занимљиво је да ће се предстојеће зиме често појављивати суснежица која ће прелазити у снег и неће бити ветровита зима, осим локалног појављивања кошаве, која је сезонски ветар.

Температуре ће ићи и испод -10

- И даље ће бити контраста, амплитуда и пикова, али неће бити толико изражених максимума и зато смо Иван Ристић и ја скупили храброст и знање да кажемо да ће ова зима подсећати на некадашње, не са толико снега као пре 50-60 година, али биће много више снега него што смо га имали последњих десет година. Дневне температуре у Београду ће ићи средином јануара и половином фебруара чак и до минус 10-11 степени Целзијуса – каже проф. др Ваљаревић.

Проф. Ваљаревић и метеоролог Ристић у прогнози наводе да ће на време од октобра до краја фебруара утицати спрега Азорског и Сибирског антициклона. Између њих се отвара простор за повремене продоре хладног арктичког ваздуха директно са Северног пола који ће доносити пад температуре и падавине, а како време буде одмицало кишу ће заменити снег.

Пре зиме Михољско лето и 25 степени

- Према ЕЦМWФ средњорочном моделу постоји евидентна оријентација крака поларног вртлога према нашем континенту у склопу ког ће се дешавати повремени продори хладног арктичког ваздуха. Почетак октобра, уз смену сунца и облака који могу донети кишу, биће свежији. Највише температуре ће бити између 17 и 22 степена. Према крају прве декаде доћи ће до постепене стабилизације времена и пораста ваздушног притиска тако да ћемо ући у Михољско лето око Михољдана 12. октобра. Највише температуре у том периоду биће око 25 степени – каже Иван Ристић.

У другој половини октобра и првој половини новембра очекује нас хладнији период. Јутарње температуре ће бити од 5 до 10 степени, дневне максималне између 10 и 15 степени, у појединим данима биче магловито поготово у котлинама и речним долинама, где се магла може задржати већи део преподнева. Очекује се киша повремено, на планаинама по нека пахуља.

Нова година коначно у белом

У другој половини новембра, са јачим продором хладног арктичког ваздуха биће и пуно падавина, углавном кише, на планинама снег. Снег се крајем новембра очекује и у нижим пределима јужније од Саве и Дунава, али није искључено према тренутним моделима да буде тако и у Београду. Најниже температуре крајем новембра биће од -2 до 5 степени, а максималне од 3 до 8 степени.


- У децембру ће време бити променљиво и све више ће личити на право зимско. Почетком и средином месеца очекујемо два краћа отопљења са максимумима од око 10 степени као увод у долазак хладног фронта који ће донети снег у већем делу земље и пад температуре на око нула степени. Крајем децембра ће доћи до стварања снежног покривача, тако да је велика шанса да дочекамо после ко зна колико година Нову годину у правом зимском амбијенту са снежним покривачем – каже метеоролог Ристић.

Јануар и фебруар, према садашњој прогнози проф. др Ваљаревића и Ристића, биће прави зимски месеци. Повремено ће падати снег, а највиша дневна температура биће од 0 до 5 степени, док ће минимална температура појединим данима бити до -10 степени.

Као 60-тих и 70-тих година

- Крај зиме и отопљење стиже нам крајем фебруара и почетком марта. Дефинитивно би ова зима могла да буде најхладнија у последњих 10 година. Ако опстане ова циркулација велике су шансе за повратак зиме каква је била некада, 60-70-тих година прошлог века – тврди Ристић.

Саговорници "Блица" покушали су да објасне колико је ова прогноза релевантна и поуздана.

- Ниједна метода, тако ни моја, није савршена. Међутим, ова метода је дала резултате када сам радио дугорочне моделе за прошле две сезоне, јесен – зима, пролеће – лето, 2021/ 2022. и 2022/2023. годину. Ово је највећи тест за моју методу, а захвалан сам Ивану Ристићу који ми је помогао да је надоградимо и усавршимо да буде још прецизнија и боља захваљујући његовој интуицији и знању као метеоролога. Видео сам да је у последњих девет година, неко је пренео 10, али ја бих се задржао на девет, дошло до појављивања једне циркулације која ми се није појављивала на претходним сателитским снимцима. То је скандинавска циркулација и нисам прошли пут запазио продор арктичке циркулације (АО), а она ми је дала интуицију да ће ова зима бити хладнија него претходних девет – каже за "Блиц" проф. др Ваљаревић.

Како да се припремимо за -10 степени

- Чим је јачи мраз почињу и проблеми. Старији људи ће осећати можда притисак у грудима, хладан ваздух може да пресече. Може да буде незгодно и сви треба да се пазимо, поготово што смо заборавили како уопште изгледа права зима. Прошле зиме само неколико дана је било минус и баш је било незгодо, а сада ако буде како показују модели биће тешко. Могу срчани болесници да буду у проблему, али сви треба да се прилагодимо овој промени. Температура када падне на -10 и више, колико год година да имате, болеће вас синуси. Дакле, ризици су велики, треба да се чувамо и утопљавамо адекватном гардеробом -упозорава Иван Ристић.

blic.rs/dnevnik.rs
 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ВРХ ТАЛАСА СТИГАО У НОВИ САД, ДУНАВ НА ПРОГНОЗИРАНОМ МАКСИМУМУ Ванредне одбране од поплава? Хоће их бити?
a

ВРХ ТАЛАСА СТИГАО У НОВИ САД, ДУНАВ НА ПРОГНОЗИРАНОМ МАКСИМУМУ Ванредне одбране од поплава? Хоће их бити?

29.09.2024. 08:40 08:48
ХЛАДАН ВЕТАР, КИША, ПОТПУНИ ХАОС НА УЛИЦИ Промена времена донеће проблеме ОВИМ ЉУДИМА, БУДИТЕ ЈАКО ОПРЕЗНИ, ЕВО КАКО ИЗГЛЕДА НОВИ САД ПОД КИШОМ (ФОТО, ВИДЕО)
nevreme

ХЛАДАН ВЕТАР, КИША, ПОТПУНИ ХАОС НА УЛИЦИ Промена времена донеће проблеме ОВИМ ЉУДИМА, БУДИТЕ ЈАКО ОПРЕЗНИ, ЕВО КАКО ИЗГЛЕДА НОВИ САД ПОД КИШОМ (ФОТО, ВИДЕО)

29.09.2024. 07:12 09:26
(ВИДЕО) ДУНАВ ПОТОПИО ПАРК У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ! Остали само ВРХОВИ СУНЦОБРАНА Ево да ли ће ДАЉЕ ДА РАСТЕ
ффф

(ВИДЕО) ДУНАВ ПОТОПИО ПАРК У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ! Остали само ВРХОВИ СУНЦОБРАНА Ево да ли ће ДАЉЕ ДА РАСТЕ

29.09.2024. 11:04 11:13
Уживајте у Михољском лету, неће потрајати ПОЛАРНИ ВРТЛОГ СТИЖЕ У СРБИЈУ Хладни талас са Северног пола ОВОГ ДАТУМА доноси још јаче захлађење!

ПРЕДСТОЈИ НАМ ПРАВА ЗИМА

Уживајте у Михољском лету, неће потрајати ПОЛАРНИ ВРТЛОГ СТИЖЕ У СРБИЈУ Хладни талас са Северног пола ОВОГ ДАТУМА доноси још јаче захлађење!

Викенд за нама обележиле су просечне температуре ваздуха за крај октобра и почетак новембра, али је захлађење брзо прошло и постепено се враћају температуре у складу са календаром.
18.09.2024. 22:42 09:14