clear sky
24°C
27.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ХВАЛА ПРЕЦИМА

НЕКИ ДО ПАСОША ЕУ МОГУ ДОЋИ ЛАКШЕ НЕГО ШТО СУ СЕ НАДАЛИ До престижне путне исправе „на основу крви“, ЕВО И КАКО

27.09.2024. 20:33 20:36
Пише:
Фото: pixabay.com

Ако су вам преци рођени у некој од ових земаља и ви можете и ви постати њен држављанин.

Уколико имамо претке који су рођени у некој земљи која је чланица Европске уније и уколико то докажемо на основу права крви (jus sanguinis), могли бисмо и да дођемо до држављанства те земље. 

Ипак, како кажу стручњаци, иако ово звучи веома једноставно, није тако лако доћи до папира Европске уније!

Адвокатица Јованка Зечевић у "Јутро на Блиц" поделила је своје искуство када је, на основу порекла свог оца, покушала да довије пасош државе Хрватске.

- Мој пример је интересантан. Мој отац је рођен у Хрватској код Вуковара, држављанство Републике Хрватске стекао је рођењем тамо. Имао је њихов пасош и могао је да путује без проблема свуда. Пробала сам да добијем њихово држављанство, предала сам све оно што је доказивало да сам његово дете - извод из књиге рођених, сву његову документацију... То је био период, а како сам чула и сада то важи, проверавали су да ли живи на адреси на које је у Хрватској пријављен. Пошто он није одлазио тамо и није ни знао да мора да буде тамо у моменту провере, а они те провере не најављују, он је то држављанство изгубио и самим тим су и моја документа остала у папирима - каже адвокатица Зечевић. 

Сам моменат предаје докумената није и знак да ћете документе и добити, објашњава адвокатица Зечевић. 

Истиче да сада постоји и једна олакшица, а то је да се не тражи више полагање хрватског језика за добијање докумената. 

- Данас у појединим земљама, уколико су деца од српских родитеља рођена на територији неке стране земље, могу одмах добити то држављанство. Ту је и брак "за папире", а у неким земљама је и даље остало полагање језика како би се добили папири - каже адвокатица Зечевић. 

Фото: Tanjug

Саветује да се у сваком случају ангажује адвокат, како би се проверила сва документација. 

- Ми смо народ који воли брзо и лако све да добије, па онда постане шок када видите шта вам све траже. То су бирократске земље које траже озбиљно попуњавање формулара! И то нам је проблем! Предност Србије је што ми данас и немамо потребе за разним визама, па и нема толико потребе за тим пасошима, али предност је што рецимо тада не бисмо морали да чекамо на појединим границама - објашњава адвокатица Зечевић. 

Бројни начини да се стекне ЕУ држављанство 

Уколико знате своје породично стабло и можете "пратити" своје претке до њихових родних места у низу европских земаља, можда ћете имати и пут до држављанства. 

Али имајте на уму да, ако вам је важно да задржите своје "оригинално држављанство", морате да проверите да ли тај пут који пронађете омогућава двојно држављанство. 

Адвокати напомињу да, иако ће већина земаља ЕУ дозволити држављанство на основу порекла, тачни захтеви разликују се од земље до земље!

Обрада захтева може трајати годину, две, па чак и више, пише CNN. 

- Ако је предак подносиоца захтева емигрирао из Хрватске након 8. октобра 1991. или се преселио у земље настале распадом Југославије, немају право на хрватско држављанство - за CNN рекла је Софи Џо Восон, приватни надзорник клијената у лондонској канцеларији имиграционе адвокатске канцеларије Фрагомен. 

У Ирској лако до пасоша, Немачка се искупљује за своју "злу прошлост" 

Када је у питању Ирска, дозвољен је држављанство преко порекла родитеља, баке и деке који су рођени на оству Ирска. Деца родитеља рођених у Ирској, такође, аутоматски добијају право да се пријаве за ирски пасош. Са друге стране, унуци морају да подносе захтев кроз процес који се зове Регистрација рођених у иностранству. 

CNN даље пише да Немачка нуди држављанство људима који могу да докажу да су њихови преци били бивши немачки држављани које су нацисти прогонили између 30. јануара 1933. и 8. маја 1945. и на тај начин су лишени држављанства. 

Ако су вам бака или дека рођени на територији Аустроугарске могли бисте да добијете папире државе Аустрије. 

Аустрија такође нуди поједностављен пут до држављанства за потомке људи који су били приморани да побегну током нацистичког режима.

 

Фото: Dnevnik.rs

- Релевантни предак није морао да буде Аустријанац, већ да је имао пребивалиште у Аустрији пре бекства и да је био држављанин бивше Аустроугарске империје - рекла је Софи Џо Восон за CNN. 

Румунија нуди два пута до држављанства - онима који су деца или унуци жртава нацистичког режима, или деци, унуцима или праунуцима Румуна који су рођени у модерној Румунији или на њеним бившим територијама.

Шта је са Мађарском? 

Мађарска такође нуди држављанство засновано на "јус сангуинис" са неким ограничењима. Мађарски закон о "јус сангуинис" поједностављен је 2011. како би се проширило право на људе који живе у регионима који су раније били део Мађарске и потомцима Мађара који говоре мађарски језик и могу да пруже доказ о мађарском пореклу. 

Како да пронађете своје претке

 У тексту CNN се саветује да започнете процес тако што ћете истражити детаљно своју лозу: 

Тачно место и датум рођења

детаљи емиграције ваших предака

да ли су се икада натурализовали као држављани друге земље и званично одрекли своје националности

копије докумената

Ипак, како наводи адвокатица, ово је само почетак. Значајно је претражити и локалне матичне канцеларије и градске куће у потрази за копијама виталних записа. Неопходне су тачне и прецизне информације. Иако тај рад може бити напоран, могао би и да се исплати добијањем другог пасоша.

Извор:
Espreso.co.rs
Аутор:
Пошаљите коментар