moderate rain
18°C
28.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МЕГИ СМИТ ЈЕ ОСТАВИЛА ДУБОК ТРАГ НА „ХАРИЈА ПОТЕРА”, а сада се снима серија о магичном свету чаробњака из Хогвортса: Још увек се не зна КО ЋЕ ЗАМЕНИТИ ПРОФЕСОРКУ МЕГОНАГАЛ

28.09.2024. 13:20 13:20
Пише:
1
Фото: Youtube Printscreen

Фантастични свет чувеног Харија Потера долази на мале екране, а кастинг за главне глумце увелико је отворен. Популарна франшиза наставља да се развија, те ће осим седам романа, осам оригиналних филмова, три преднаставка из франшизе „Фантастичне звери” и бродвејске представе „Уклето дете”, прича бити представљена и у облику серије.

Продуценти стриминг платформе Макс увелико раде на адаптацији књига о Харију Потеру у серију од 10 сезона, оживљавајући вољене ликове и обећававају да ће остати верни романима које је написала Џеј Кеј Роулинг. 

Продукција је тренутно у потрази за главним глумцима, те се бирају нови Хари, Хермион и Рон међу децом из Велике Британије и Ирске, која имају од девет до 11 година, а за сада има врло мало детаља о томе како ће ова серија изгледати. 


Чаролија тек за две године


Очекује се да серија почне да се емитује на малим екранима 2026. године. Председник и извршни директор ХБО-а и садржаја на Максу Кејси Блојс је наговестио да датум за кастинг главног глумачког тројца не значи нужно и почетак продукције, тако да се предвиђа да би серија могла стићи чак и почетком 2027. године.

Неверовата зарада од преко седам милијарди долара


Филмови о Харију Потеру, који су адаптација популарног серијала романа Џеј Кеј Роулинг, остварили су невероватне финансијске успехе. Укупно су зарадили преко 7,7 милијарди долара широм света, чиме се убрајају у најуспешније филмове свих времена. Ова франшиза није само обезбедила комерцијални успех, већ је и донела глобалну славу глумцима, нарочито Данијелу Радклифу, који тумачи Харија Потера, Еми Вотсон, чувеној Хермиони и Руперту Гринту, Рону Визлију. Њихови животи су се заувек променили. Рад на пројекту почео је 1999. године, а последњи филм објављен је 2011. године. Током више од 10 година, филмска екипа је радила на стварању овог магичног света, што је резултирало не само филмовима, већ и бројним додатним пројектима, тематским парковима и сувенирима, чиме је франшиза постала део глобалне поп културе.


Потпуно нова глумачка постава


С обзиром на то да ће серија пратити причу од самог њеног почетка, главне улоге неће тумачити већ познати Данијел Редклиф, Ема Вотсон и Руперт Гринт, него ће њихове улоге припасти потпуно новим глумцима. Поводом најаве серије продукција ХБО је изјавила: „Серија ће представити нову екипу како би предводила нову генерацију обожавалаца, са фантастичним детаљима и вољеним ликовима које фанови `Харија Потера` обожавају више од 20 година”. Коментаришући нови пројекат, Данијел Редклиф је потврдио да се он ту неће наћи, те да у њему неће учествовати, али је пожелео срећу новим глумцима: „Дефинитивно то не тражим ни на који начин. Али, свакако им желим сву срећу на свету и веома сам узбуђен што ће штафета бити предата”. 

1
Фото: Youtube Printscreen

Међутим, постоји и глумац из старе поставе који је изразио жељу да се поново појави у свету вештица и чаробњака, а то је Гари Олдман који је у оригиналном остварењу тумачио улогу чаробњака и Харијевог кума Сиријуса Блека. Пре неколико година он је коментарисао да не очекује позив од ХБО-а, али да ће се радо одазвати уколико тај позив добије, те додао: „Можда бих за неколико година могао да глумим Дамблдора”, тиме алудирајући на то да би једног дана управо он могао да буде нови директор Хогвортса.


Верна адаптација књига


Упркос томе што ће се глумци променити, огигинална прича из књига остаће иста. Говорећи о овом пројекту Кејси Блојс рекао је: „Ова нова оригинална серија на Максу ће се дубоко бавити сваком од легендарних књига у којима фанови уживају већ годинама” и додао да ће серија бити „верна адаптација”. Иако се нагађало да ће свака сезона серије бити фокусирана на једну књигу из серијала о Харију Потеру, који се састоји од седам романа, Блојс је рекао да ће пројекат трајати чак 10 узастопних година, што оспорава та нагађања. Такође, током најаве назначено је да остварења „Фантастичне звери” неће бити део серије.

1
Фото: Youtube Printscreen


Џеј Кеј Роулинг поново у акцији


Највећа препрека у почетном процесу адаптирања био је уговор о учешћу Џеј Кеј Роулинг у серији, јер ауторка има креативну контролу над било којом експлоатацијом свог рада, међутим, процес је финализован 2023. године. Извршни продуценти сертије су Нил Блер и Рут Кенли-Летс, дугогодишњи сарадници Џеј Кеј Роулинг, те се очекује да ће она бити укључена у доношење одлука о серији. Коментаришући пројекат Роулингова је рекла: „Посвећеност Макса очувању интегритета мојих књига је важна за мене и радујем се што ћу бити део ове нове адаптације, која ће омогућити нову дубину причи и детаље које може да пружи само телевизијска серија дугог формата”. Прошле године Блој је укљученост Роулингове у пројекат и потврдио: „Она ће бити укључена. Она је извршна продуценткиња серије и мислим да ће њени увиди бити изузетно корисни у том процесу. Знате, ТВ серија је нова и узбуђени смо због тога, али ми смо у тзв. `Хари Потер послу` већ 20 година, тако да ово није нова одлука”. С друге стране, особа која највероватније неће бити укључена у процес креирања серије јесте Дејвид Јетс, особа која је режирала последња четири филма франшизе о Харију Потеру и трилогију „Фантастиче звери”. Он каже да није разговарао о свом ангажману у серији, а изгледа да му то не смета. Јетс је рекао да је рад на Харију Потеру завршио на неко време, да није разговарао о новим остварењима, а потом је и додао: „Никада не реци никад, али узбуђен сам због нових пројеката”.


Ивана Јапунџа

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар