clear sky
17°C
23.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0717
usd
104.8278
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

"НЕ МОЖЕ ЗДРАВСТВО ДА СЕ РАСПАДА КАДА СЕ РАДЕ ДВА КЛИНИЧКА" Премијер Вучевић: Моја странка има више факултетски образованих људи него што ви добијате гласова на изборима

23.09.2024. 18:29 18:39
Пише:
Милош Вучевић
Извор: Screenshot RTS2/Илустрација

Премијер Милош Вућевић осврнуо се на критике опозиције на рачун улагања у здравство и просвету.

- Није тачно да се здравство распада - не може здравство да се распада када је завршен Клинички центар у Нишу, када је завршен I блок Клиничког центра у Београду, када се увелико гради Клинички центар у Новом  Саду, а чека се на почетак градње Клиничког центра у Крагујевцу. Тренутно градимо осам регионалних болница, пет клиника, а отворили смо два најсавременија ПЕТ скенера у Клиничком центру Србије и имамо 3.900 новозапослених у здравственом систему Србије. Ребаланс буџета је обезбедио додатних 28,7 милијарди динара за здравство. Али, ми нисмо задовољни тиме, јер желимо да листе чекања нестану, да људи имају још брже превентивне прегледе. Министар Лончар има ту превелик задатак пред собом. Погледајте колико младих леката, техничара и сестара је добило посао, а да нису били на бироу, такође, константно повећање зарада нас чека и у 2025. години.

Када је о просвети реч, премијер је нагласио да је "фер понуда Владе Србије да највеће повећање од 25% буде у 2025. години буде за просветне раднике".

- Предложили смо да  12% буду веће плате за васпитаче, учитеље, наставнике, професоре, што је за 50% више од свих осталих у јавном  сектору, чиме смо апострофирали значај образовања у држави Србији. Могао бих да вам поредим са оним на шта мени министар финансија указује, а то је да је  пројекција раста БДП негде око 4%, значи 4% ће да расте економија државе, а ми предвиђамо повећање од 12%. Од захтева синдиката, готово је све испуњено, осим до тог нивоа да дођемо да је почетна плата у просвети просечна зарада у Србији, али са овим  предлогом, она ће бити око 94-95% просечне зараде у јануару 2025.- рекао је премијер и додао:

-Испунили  смо захтев око уредбе о коефицијентима, решавање радно-правног статуса оних који раде дужи временски период на одређено и у процедури је измена Кривичног законика којом ћемо просебно инкриминисати напад на просветне и здравствене раднике. Не могу да имају статус повлашћених службених лица, али да морају бити заштићени, то да. У ребалансу буџета осам милијарди динара издвајамо додатно само за плате у просвети. То су прави показатељи како се односимо према просвети. Не знам одакле вам право да закључите да грађани Србије буду необразовани, јер то неком политички одговара. Могао бих да будем циничан и да кажем да моја странка има укупно више факултетски образованих људи него што ви укупно добијате гласова на изборима. То што сте себи увртели у главу да сте нека елита, а да је овај свет, како га ви дефинишете, необразован и подложан манипулацији, није фер према грађанима који нису ни наивни, ни глупи. Да их обиђете све, вероватно бисте боље прошли на изворима. Немојте никада да потцењујете грађане и немојте себи да дајете право да их вреднујете спрам онвог или оног степена образовања. Србија треба да им што више образованих људи, јер је то развојна шанса Србије. Још једну сте неистину рекли, да ми не водимо бригу о школству, јер нам деца иду у неке приватне школе. Мој старији син Михаило је апсолвент Правног факултета у Новом Саду, а млађи Данило је ученик II разреда државне гимназије у Новом Саду. И ви мени кажете да мене није брига за просвету. И ја сам родитељ, на челу сам Владе Србије и рекао сам то синдикатима, да положај просветних радника није увек везан за питање плате, већ за углед који смо сви заједно као друштво урушавали деценијама. Када би свако од нас научио децу да поштују наставнике и професоре, да устану када неко уђе у учионицу, и да причамо да ли треба да имају униформе, а не да ли маме и тате треба прво да имају адвокате чим упишу деце у школе и да учитељица не сме ништа да каже детету, јер ће, тобоже, бити да је вршио не знам какво насиље над учеником. Када  будемо поставили тај однос у просвети, просветни радници ће бити много задовољнији. Нисмо смањили никоме плату, него повећавамо и војницима који чувају државу и полицајцима који се боре против криминалаца, ватрогасцима који гасе пожар и лекарима који нас лече. То је одговорна политика, и политика и овог ребаланса и буџета са којим ћемо врло брзо изаћи пред вас.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар