clear sky
21°C
23.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0717
usd
104.8278
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОЈА ЈЕ ИДЕАЛНА ТЕЖИНА ЗА ЖЕНУ ВИСОКУ 170 ЦМ Овако ћете најпрецизније израчунати за сваку висину

23.09.2024. 16:56 17:12
Пише:
тежина
Извор: Pixabay.com

Сви ми желимо да достигнемо, а и задржимо, своју идеалну тежину – ону када се осећамо најпријатније, најлакше, на првом месту себи најлепше, када сва одећа стоји као саливена.

Међутим, када и дођемо до циља, често не будемо ни свесни тога, а већ нам неки нови тренд помути памет, па пожелимо да скинемо још који килограм. Онда се окрећемо разним брзинским дијетама, које не дају резултат, и ето нас у врзином колу. А постоји ли уопште чаробна формула помоћу које ћемо израчунати у килограм колико треба да тежимо?

Нутрициониста Бранка Мирковић рекла је за Блиц Жену да постоји, али напомиње да вага често може да завара и да и нека мршавица може бити клинички гојазна ако је, на пример, током дијете уместо масти изгубила мишићну масу. Зато особа која има добар однос мишића и мишићне масе обично изгледа здраво и затегнуто, а она која има више масноће (макар биле и са мање килограма) млитаво и пихтијасто. Ту је и јако битан индекс телесне масноће, односно однос наше висине и тежине, као и здрава исхрана и вежбање. Међутим, оно што нутриционисткиња посебно истиче јесте то да смо сви ми различити, да смо просто другачије грађени и да оно што је за неког идеално за другог је далеко од жељеног. Ипак, килограми нам могу оквирно рећи да ли смо у доброј форми или ипак треба да припазимо како се хранимо и водимо ли здрав живот.

Нутриционисткиња додаје и да се појам о идеалној тежини временом мењао, нарочито у последњих 20 година, па се тако данас очекује да сви будемо виткији него што је некад било пожељно. То се нарочито односи на оне старије – с годинама се губи мишићна маса, те зато треба постепено смањивати и тежину и дневни унос калорија.

Праву тежину за сваког од нас може да одреди само стручњак, али сви ми можемо да се послужимо и малим триком код куће. Ако вам је зглоб шаке узак, тежина треба да буде мање просечне вредности, код зглоба средње ширине средишња, а ако је зглоб изразито широк и имате атлетску грађу и доста мишићне масе, тежина може да се креће у горњим вредностима нормалне тежине – закључује Бранка Мирковић.

18–25 година: 61 кг

Девојке у двадесетим имају добар метаболизам, али није наодмет да редовно вежбају, и то три до четири пута недељно. Идеалне су кардио и аеробне вежбе, вожња бицикла, брзо ходање, пливање. Права тежина, према речима нутриционисте Бранке Мирковић, за оне виткије у овим годинама је 55 кг, за оне средње грађе 61 кг, а за оне нешто крупније грађе 67 кг. Овај идеал могуће је одржати уз већи унос рибе и меса, нешто масније млечне производе, интегралне житарице, воће и поврће. Повремено је дозвољена и чоколада за сладокусце.ину на углу Ракоци Ференца и Бем Јожефа. Темеринским ватрогасцима у помоћ су притекле колеге из Новог Сада и из нове ватрогасне станице у Футогу.

На лицу места налазе се четири ватрогасна возила. На лицу места су и три припадника ДВД Темерин.

Изгорели су помоћни објекти у дворишту куће, а у последњи час спречено је ширење на породичну кућу.

Интервенисала је и хитна помоћ јер је једно лице задобило опекотине.
 

тежина
Извор: Pixabay.com

25–40 година: 62,5 кг
Жене у тридесетим полако осећају да им се метаболизам успорава, килограми се нешто брже лепе, али још увек лако скидају. Права мера за виткије даме у овим годинама је када вага показује 56,5 кг, оне средње грађе 62,5, а оне природно крупније 68,5. Да би задржале ту линију, исхрана мора бити разноврсна, али треба јести нешто умереније и лагано смањити унос калоричне хране, маснијих млечних производа и посластица. Обавезна је физичка активност трипут недељно, и то пливање и брзо ходање, као и умеренија вожња бициклом.

40–50 година:64 кг
Када зађу у пету деценију, нарочито након 45. године, жене већ треба да драстично смање унос масних меса и млечних производа. Килограми се лепе преко ноћи и много их је теже скинути него у тридесетим. Зато треба пазити на исхрану већ од 40. јер је метаболизам успорен, те су идеалне намирнице немасно месо, риба, немасни млечни производи, доста свежег воћа и поврћа, а што мање хлеба, тестенине, кромпира и пиринча. Виткије даме би требало да у овим годинама имају 58 кг, оне средње грађе 64 кг, а оне крупније 70 кг. Да то и постигну, али и задрже, помоћи ће им јога и пливање два до три пута недељно, преноси Крстарица.

50–60 година: 66 кг
Након 50. године већина жена је већ у менопаузи. Хормони и метаболизам су приметно успорени, па је зато тада за одржавање старе линије потребно 350 до 500 калорија мање у току дана. Препоручује се четири до пет мањих оброка сваког дана, треба смањити унос меса и рибе, а свакодневно конзумирати немасно месо и плаву рибу. Пожељни су лајт млечни производи, а хлеб, тестенина, пиринач и кромпир само два до три пута нед‌јељно, и то у мрвицама. Обавезно у току дана треба јести мање количине воћа и поврћа, најбоље као салату. Колачи и чоколада дозвољени су само у посебним приликама. А да би виткије даме у зрелом добу одржале идеалних 60 кг, оне средње грађе 66 кг, а оне крупније 72 кг, требало би да сваког дана шетају, да пливају и раде јогу и вежбе прилагођене њиховим годинама.

*све се односи на жене просечне висине 170 цм

Старењем се губи мишићна маса, метаболизам се успорава и зато с годинама треба смањивати унос калорија .

Колико килограма треба да има жена просечне висине?
Жена просечне висине 170 цм:

испод 53,5 кг – недовољна тежина

од 53,5 до 72 кг – нормална тежина

од 72 кг до 86,5 – повећана тежина

преко 86,5 кг – прекомерна тежина

Извор:
Krstarica
Аутор:
Пошаљите коментар
БМИ ОДЛАЗИ У ПРОШЛОСТ Идеална тежина ће се рачунати НА ОСНОВУ ОВИХ КРИТЕРИЈУМА
a

БМИ ОДЛАЗИ У ПРОШЛОСТ Идеална тежина ће се рачунати НА ОСНОВУ ОВИХ КРИТЕРИЈУМА

11.09.2024. 11:30 11:56
НАУЧНИЦИ ОТКРИВАЈУ Гојазност можда није изазвана лошим навикама, већ постоји опаснији кривац

НАУЧНИЦИ ОТКРИВАЈУ Гојазност можда није изазвана лошим навикама, већ постоји опаснији кривац

22.06.2024. 13:35 15:20