scattered clouds
27°C
23.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0717
usd
104.8278
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СКУПШТИНСКА ПОЛЕМИКА ИЗМЕЂУ ЋУТЕ И МИНИСТАРА СИНИШЕ МАЛОГ И МИЛИЦЕ ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ Мали: Експо 2027. историјска прилика да се Србија представи свету

23.09.2024. 13:41 14:02
Пише:
синиша мали
Извор: TANJUG / RADE PRELIĆ

БЕОГРАД: Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас током полемике у Скупштини Србије са представницима опозиције да Експо 2027. неће коштати 17 милијарди евра, већ 1,2 милијарди евра и да ће то бити историјска прилика да се Србија представи свету.

На седници парламента на којој се расправља о ребалансу буџета за 2024. годину, Мали је демантовао наводе народног посланика Александра Јовановића Ћуте који је рекао да 52 одсто буџета Србије иде за набавку француских борбених авиона Рафал и Експо 2027.

"Из буџета је намењено 48,6 милијарди динара, што је 3,1 одсто за набавку Рафала, а 20,4 милијарди динара за Експо, док је буџет Србије    2.173,3 милијарди динара", навео је Мали.

Он је истакао да Програм Србија 2027 подразумева 323 пројекта у целој Србији, који укључују развој инфраструктуре, градњу аутопутева, саобраћајница, брзих пруга, школа, болница и улагања у енергетици.

"Све то је Србија 2027. И да, имамо довољно новца, део тих пројеката је наравно и у овом ребалансу који је данас пред вама. Дакле, хоћемо да нам Србија потпуно другачије изгледа 2027. године. Хоћемо да дочекамо преко три милиона људи који ће посетити нашу земљу, али и да искористимо ову историјску прилику", поручио је Мали. 

синиша мали
Извор: TANJUG / RADE PRELIĆ

Он је истакао да је циљ да улажемо што више у инфраструктуру, да отварамо нове фабрике и да дођемо до тог циља од 1.400 евра просечне зараде, 650 евра пензије и 650 евра минимална зарада. 

"Дакле, то су улагање у Србија 2027. Што се самог Експа тиче, он неће изаћи на више од милијарду или 1,2 милијарде евра. При чему, када говорим о тим улагањима, ту подразумевам, рецимо, и изградњу брзе пруге од Земун поља па до Експа, односно Националног стадиона. Након тога, та пруга иде и до Обреновца", навео је министар. 

Додао је да ту спада и велики број улагања у канализациону мрежу, водоводну мрежу, у трафостанице, енергетски систем, целог тог дела Београда.

Синиша Мали
Извор: TANJUG / RADE PRELIĆ

"Тако подижете и дајете шансу за подизање даље БДП-а кроз активацију ваше грађевинске индустрије. Да вас подсетим, ми ћемо тамо изградити и један тематски парк, изградћемо и 1.500 станова и нови центар за водене спортове. То ће све, не само да директно утиче на нас, раст нашег БДП-а, него утиче и на запошљавање грађевинске индустрије и на све ове циљеве које смо дефинисали, а то је да и даље будемо једна од најбрже растућих економија у Европи", рекао је Мали.

Он је констатовао да је Експо историјски наша највећа шанса да се представимо свету 2027. године и да искористимо цео период који је пред нама за даље унапређењу земље.

На Јовановићеве критике одговарала је и министарка Милица Ђурђевић Стаменковски коме је поручила да је поносна на свој опозициони рад и да чврсто стоји иза сваке речи изречене о АП КиМ.

"Косово и Метохија су саставни и неотуђиви део Републике Србије. За мене и за Владу Републике Србије, чији сам поносни члан, КиМ је било, биће, заувек део Србије и никада влада српског јединства и консолидације и континуитета неће признати лажну, самопроклавану творевину", рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Она је навела и да је то порука председника Србије у Њујорку где се тренутно налази.

"Да ли постојале разлике? Постојале су и оне нису спорне, али оно око чега смо сагласни јесте да Србија никада неће признати независност лажне државе", рекла је Ђурђевић Стаменковски која се осврнула на критике поводом њеног опозиционог деловања.

Ђурђевић Стаменковски је приметила да Јовановић ни реч није говорио о Закону о подршци породици са децом јер, како је оценила, нема шта ни да каже и да не постоји аргументација којом то може да критикује.

"Јако ми је жао што данашње излагање није било довољно инспиративно, јер сматрам да би било далеко корисније да смо продискутовали  о овим темама које се тичу породице, родитеља, очева и мајки.  Оно што вас је свакако највише узбудило, много више од повећања родитељског додатка,  је смањивање ваше плате и више сте времена посветили вашој плати  него ономе што ће бити на општу корист свим породицама у Србији", рекла је министарка Јовановићу.

Шеф посланичког клуба СНС у Скупштини Србије Миленко Јованов рекао је  да од опозиције не може да се очекује озбиљна анализа буџета јер је реч о људима који не умеју, како је оценио, да припреме ни сопствени дневни ред у предлогу скупштинског заседања о литијуму који су предали парламенту.

“Људи који не могу да саставе дневни ред од две тачке, тешко да могу да имају озбиљну анализу буџета. Њих 80 је потписало предлог, ту су лидери опозиције, и нико није приметио да им фали пола дневног реда од две тачке”, рекао је Јованов на седници парламента.

скупштина србије
Извор: TANJUG / RADE PRELIĆ

Он је указао да су грешку увидели тек после 10 дана.

Јованов је истакао да ће одлука о литијуму бити донета када се стручњаци буду изјаснили о томе.

“А струка свакако није Ћута. Ми чекамо шта ће струка да каже и тада ће бити донета одлука”, рекао је Јованов.

Шеф одборничке групе Еколошки устанак Александар Јовановић Ћута добио је данас опомену од председнице Скупштине зато што није поштовао пословник када се директно обратио министрима Милици Ђурђевић Стаменковски и Синиши Малом.

Обративши се Милици Ђурђевић Стаменковски, Јовановић је пренео шта је говорила о КиМ док је деловала као опозиција, а министра финансија је питао како то да организовање Експа у Србији кошта више него у другим државама.

Јовановић је позвао председника Александра Вучића да дође у скупштину и назвао га "Пантом", пошто је Вучић, како је рекао, више пута рекао да ће доћу у Скупштину и разбуцати опозицију као "Панта питу".

Јовановић је показао слику рачуновође Ал Капонеа и упозорио Вучића да води рачуна ко му води финансије.

Такође, Јовановић је поручио и да се у Србији неће експлоатисати литијум.

Претходно су председници ресорних одбора позвали посланике да подрже ребаланс буџета за ову годину о коме се расправља.

Народна посланица Српске напредне странке Милица Николић изјавила је да је Одбор за уставна питања и законодавство констатовао да су сви предложени закони у складу са Уставом и Законима Србије.

"Добром и одговорном политиком, добрим и одговорним руковођењем државом и јавним финансијама, ми имамо приходе веће него што су заправо били и планирани за чак 133 милијарде динара и ми заправо сада распоређујемо овај износ на оно што је у овом тренутку најзначајније. И то је свакако наталитет, али и наравно и здравство, пољопривреда и просвета, али и наравно и сектор одбране", рекла је Николићева.

Извор:
Tanjug
Аутор:
Пошаљите коментар
ПРЕМИЈЕР РАЗВАЛИО ЋУТУ: Ваша политика о КиМ може бити издаја или рат, не живите ви од посланичке плате, то знају и ваше колеге
Милош Вучевић

ПРЕМИЈЕР РАЗВАЛИО ЋУТУ: Ваша политика о КиМ може бити издаја или рат, не живите ви од посланичке плате, то знају и ваше колеге

23.09.2024. 12:07 12:47
ЈОВАНОВ: Директор "Србијашума" да поднесе оставку; Због Ћутиних испада, институције морају да реагују

ЈОВАНОВ: Директор "Србијашума" да поднесе оставку; Због Ћутиних испада, институције морају да реагују

03.07.2024. 13:51 13:59
ЕКСПО 2027- развојна шанса Србије и прилика за јачање како економије тако и политичког положаја Србије

ЕКСПО 2027- развојна шанса Србије и прилика за јачање како економије тако и политичког положаја Србије

04.09.2024. 09:08 09:25