overcast clouds
25°C
23.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НА 150 ЛОКАЦИЈА У СРБИЈИ ИМА ЗАОСТАЛИХ АВИО-БОМБИ Један пројектил из Првог светског рата УНИШТЕН У ДЕЛИБЛАТСКОЈ ПЕШЧАРИ

23.09.2024. 07:48 10:34
Пише:
бомбе
Извор: Дневник / МУП РС

Припадници Сектора за ванредне ситуација МУП-а уклонили су јуче артиљеријску гранату заосталу из Првог светског рата из Влајковићеве улице у центру Београда.

Пројектил је затим превезен у Делиблатску пешчару, где је уништен. Граната калибра 305 милиметара, тежине 280 килограма и дужине више од једног метра, пронађена је у среду, а припадала је, према историчарима, немачкој војсци у нападу на Београд.

Пре ове, 21. априла у Нишу је пронађена и уништена авио-бомба МК 84, тежине око једне тоне, заостала од бомбардовања НАТО-а 1999. године. Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да је ове године било шест акција Сектора за ванредне ситуације на уништењу заосталих бомби разних калибара. Према подацима Центра за разминирање, у Србији се на још 150 локација налазе неексплодиране авионске бомбе–ракете, на дубини и до 20 метара, које су бацили авиони НАТО-а. Извиђање локација за које се сумња да су загађене неексплодираним авио-бомбама је у току. Када ће бити уништене, зависи, пре свега, од финансија.

Граната пронађена у центру Београда
Извор: МУП РС

Наша земља загађена је и великим бројем касетних бомби. Према званичним подацима, у току бомбардовања 1999. године НАТО је касетном муницијом деловао на више стотина локација у 16 општина. „Жуте убице” највише су расуте у јужној Србији, али и у Владимирцима, Книћу, Старој Пазови и Сопоту. Велика опасност су биле и противпешадијске и противтенковске мине. Претрагом терена у околини села Јамена, Моровић и Батровци утврђено је да су такве мине постављене на безмало 6.000 квадратних метара. Пронађено је и уништено 5.000 разних врста мина, а након разминирања, које је завршено  у новембру 2009., очишћено земљиште је враћено власницима и безбедно се користи.

Граната пронађена у центру Београда
Извор: МУП РС

Осим на копну, неексплодиране бомбе налазе се и у речним коритима. Утврђено је да се такви пројектили налазе у близини мостова Богојево - Ердут и Бачка Паланка – Ердут, у Новом Саду узводно од моста Слобода и низводно од друмско- железничког моста, код Луке „Панчево”, далековода Ритопек – Иваново, код моста Смерево – Ковин, у Луци „Прахово”, у Сави у Шапцу.

Авио–бомбе нађене у близини  новосадске касарне „Југовићево“
Извор: Дневник

Старих авио-бомби има и у Новом Саду. У близини касарне „Југовићево”, крајем 2010. и почетком 2011. године, нађено је 26 мањих и две велике неескплодиране авионске бомбе, које су бацили немачки авиони 1941. године. Процена је стручњака да старих бомби има у Новом Саду има и око „Електровојводине”, на Лиману, као и на Дунаву, код петроварадинског насеља Садови. Стручњаци кажу да је то ризична ситуација и да су бомбе опасне иако су под земљом више од 70 година.

Милан Бозокин

Извор:
дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ПОГЛЕДАЈТЕ ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА ГДЕ ЈЕ ПРОНАЂЕНА БОМБА У БЕОГРАДУ Дачић: Уколико буде потребно евакуисаћемо зграде у околини
бомба

ПОГЛЕДАЈТЕ ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА ГДЕ ЈЕ ПРОНАЂЕНА БОМБА У БЕОГРАДУ Дачић: Уколико буде потребно евакуисаћемо зграде у околини

18.09.2024. 17:07 17:32
ПРОНАЂЕНА БОМБА У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА Тешка 240 килограма! Министар Дачић, полиција и ватрогасци на терену (ВИДЕО)

ПРОНАЂЕНА БОМБА У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА Тешка 240 килограма! Министар Дачић, полиција и ватрогасци на терену (ВИДЕО)

18.09.2024. 16:07 16:18
ДОЈАВА БОМБЕ НА ЧУВЕНОЈ МАНИФЕСТАЦИЈИ Грађани ХИТНО ЕВАКУСАНИ (ВИДЕО)

УСРЕД ПОПУЛАРНЕ СРПСКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

ДОЈАВА БОМБЕ НА ЧУВЕНОЈ МАНИФЕСТАЦИЈИ Грађани ХИТНО ЕВАКУСАНИ (ВИДЕО)

07.09.2024. 20:53 21:24