clear sky
10°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У највише случајева деца имала јача гушења

РОДИТЕЉИ СУМЊАЈУ НА ТРОВАЊЕ После тренинга на базену у Суботици, чак ДЕВЕТОРО ДЕЦЕ ЗАВРШИЛО У БОЛНИЦИ

21.09.2024. 23:49 23:55
Пише:
Извор: pixabay.com

Деветоро деце, која су тренирала у четвртак на базену, у Суботици, затражило је помоћ лекара у Општој болници, због сумње да су се отровали хлором.

Шесторо је отпуштено из болнице, уз терапије, једно дете је задржано на лечењу, а двоје је у амбуланти добило терапије!
 

Епилог опречних тврдњи, родитеља, да је у четвртак више деце затражило медицинску помоћ, због последица удисања хлора током тренинга у базену у Суботици и изјава надлежних из ЈКП Стадион, да је вода исправна и да је тог дана два пута вршена контрола, јесте да је деветоро деце, ипак, завршило у болници и амбуланти, како је потврђено, од лекара у болници.
 

Према писању Курира, родитељи деце која су у четвртак доспела у болницу тврде, да се о проблемима не говори довољно јавно, а да је све више случајева да деца, млади спортисти и ватерполисти после тренинга имају здравствених проблема и примају терапије.
 

Деца су у највише случајева имала јача гушења. Малишани су сада стабилни, отпуштени су са уредним виталним параметрима, а међу њима је и дете које има симптоме астме. Једно дете је задржано на лечењу, а двоје се амбулантно лечи, речено је данас у суботичкој Општој болници.
 

"Количина хлорида је често изнад дозвољеног"
 

Родитељи су у неверици, питају како је могуће да су редовна и ванредна инспекција у четвртак утврдиле исправност воде, која је према речима директорке ЈКП Стадион, Тамаре Димитриоски, “у границама нормале“, али је деветоро малишана и ове године завршило у болници.
 

Неколико родитеља сумња и у тровање хлором и бактериолошку неисправност воде, јер се осетљива деца после тренинга, осећају лошеије. Надлежни на базену кажу, да ће у понедељак бити доступни резултати бактериолошке анализе.
 

Здравље деце нам је најважније, али докле са тим наводним техничким проблемима. Свашта се прича, неки родитељи кажу и да врло често резултати испитивања воде нису добри, а да се то регулише хлором, преко ноћи. Својим очима сам гледала те резултате, количина хлорида је често изнад дозвољеног, а они настају пошто људи у доста случајева не излазе из воде до тоалета, каже један Суботичанин, али није желео да се изнесе његово име.

Није први пут да се овако нешто деси
 

Други саговорник додаје и да се "пре можда неких годину дана, исти проблем десио и са младим ватерполистима".
 

Базен јесте тада био затворен и за тренинге, али неки од момака су се попели до базена и ускочили у воду. Њих 5-6 је завршило у болници, како смо сазнали. Проблем су и такозване "шок терапије", када се дода већа количина хлора у воду, јер купачи вероватно након тих третмана траже лекарску помоћ, наводи.
 

Да ли је коинциденција или случај околности, али и током претходног месеца је било техничких проблема на затвореном базену, а из ЈКП Стадион упућено је званично обавештење грађанима и купачима: "Због техничких разлога, СРЦ неће радити од 9. августа, од 17 часова до даљњег".
 

Пре две недеље, ватерполисти Спартака, нису могли да тренирају на спорном базану.
 

Не знамо разлоге, саопштено нам је пре око две недеље, да користимо два дана отворени базен у Дудовој шуми, због техничких проблема. Све је решено у року и вратили смо се тренинзима на затвореном базену - каже Г. Кучера, секретар Ватерполо клуба Спартак. 
 

У понедељак ће се знати, да ли ће бактериолошке анализе указати на (не)исправност воде, због којих све чешће Суботичани који користе затворени базен, траже медицинску помоћ!


 

Извор:
Курир
Аутор:
Пошаљите коментар
У СУБОТИЦИ ПРОМОЦИЈА РАВНОПРАВНОСТИ КРОЗ СПОРТ Отворен камп Стварамо животне шампионе

У СУБОТИЦИ ПРОМОЦИЈА РАВНОПРАВНОСТИ КРОЗ СПОРТ Отворен камп Стварамо животне шампионе

20.09.2024. 19:03 19:18