clear sky
22°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОБЛАНДЕ ПО БАКИНОМ РЕЦЕПТУ Враћају у детињство ПРЕУКУСНЕ, ТОПЕ СЕ У УСТИМА

21.09.2024. 18:21 18:26
Пише:
колач
Извор: printscreen Youtube

Овако су наше баке правиле обланде – рецепт за колач који буди успомене, толико укусан да се топи у устима!

Обланде су посластица коју су припремале наше баке. Често су незаобилазне на празничним столовима, а одлично се слажу и као свакодневни слаткиш уз шољицу кафе или чаја. Постоји много различитих верзија овог популарног десерта, а за коју год да се одлучите, сигурни смо да нећете бити разочарани.

Једна су од оних посластица које се лако праве, где је најтежи део заправо чекање да се охладе и стегну пре него што их можете послужити, пише Крстарица.

Састојци:

– 300 милилитара млека
– 300 грама шећера
– 100 грама чоколаде за кување
– 200 грама млевених ораха
– 200 грама млевеног кекса
– 250 грама маргарина или маслаца
– пет листова обланди

Припрема:

На лаганој ватри, у шерпи, загрејте млеко и шећер док не прокува. Затим скините са рингле и додајте кришке маргарина или маслаца. Вратите на шпорет и наставите да кувате неколико минута уз мешање. Поново скините са рингле и додајте комадиће чоколаде. Мешајте док се чоколада потпуно не отопи, па смесу оставите да се охлади. Након тога, додајте млевени кекс и орахе.

Добро промешајте смесу, а затим је поделите на четири једнака дела. На тацну или у тепсију ставите један лист обланде и премажите га једном четвртином смесе. Пазите да не мажете крајеве обланде како би избегли цурење смесе. Затим покријте другим листом обланде и понављајте поступак док не завршите са петим листом.

На крају, обланде је потребно притиснути тежим предметом како би се боље слепиле, па их оставите преко ноћи да се добро охладе. Приликом сервирања, користите оштар нож како би резање било једноставно и прецизно.

Извор:
Крстарица.рс
Аутор:
Пошаљите коментар