overcast clouds
23°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БРАНИСЛАВ НЕДИМОВИЋ ЗА “ДНЕВНИК” Слушамо Митровчане и њихове жеље претварамо у стварност - У првом плану млади људи који мењају ствари на боље

21.09.2024. 07:19 09:00
Пише:
Бранислав Недимовић
Извор: Ф. Бакић, Р. Хаџић, Град Сремска Митровица

Некадашњи министар пољопривреде и потпредседник Фудбалског савеза Србије Бранислав Недимовић је пре нешто више од месец дана, по трећи пут, изабран за градоначелника Сремске Митровице.

Он је тада најавио бројне пројекте попут изградње вртића, Научно-технолошког парка, пијаце, јефтиних станова за раднике у здравству и просвети и истакао да ће управљање највећим сремским градом бити пре свега обележено бригом о потребама људи, па ће сходно томе и буџет за социјалну заштиту расти. У интервјуу за „Дневник” Недимовић је казао да локална самоурава мора да се базира на људима и да све прилагоди њима.

Бранислав Недимовић
Извор: Град Сремска Митровица

Када сам први пут 2008. године постао градоначелник Сремска Митровица је имала 39 одсто незапослених, а сада свега три одсто. У Митровици свако ко жели да ради може да нађе посао

- Видљивост, препознатљивост и конкурентност су политика која ће град вратити на лидерску позицију међу локалним самоуправама. Мото наше изборне кампање је био „Гледамо слушамо радимо”, а све ове одлуке, планови и пројекти су само наставак тога. Настојимо да саслушамо Митровчане и да њихове жеље преточимо у стварност. Стога, увешћемо бројне новине које ни једна локална самоуправа у Србији није урадила.

Бранислав Недимовић
Извор: дневник

 Прошло је месец дана од кад сте поново на челу Сремске Митровице. Да ли можете да сумирате прве утиске?

-  Много тога је урађено за кратко време, па имам утисак да је већ прошло пола године од избора. Од првог дана, с мојим тимом, настојим да покажем да ћемо испунити обећања која смо дали, да смо своје задатке схватили озбиљно и да имамо велике планове за Сремску Митровицу. Колико ћемо успети у томе пре свега зависи од људи, јер све почиње и завршава се с њима. Вапимо за квалитеним људима који могу да изнесу идеје које имамо. Када сам у првом мандату водио Сремску Митровицу тада нисмо имали новца али смо имали људе, док је данас обрнута ситуација јер сви теже да се запосле у приватном сектору због већих зарада. Мој посао је да покушам да пронађем амбициозне младе, да их ставим у први план и дам им шансу да мењају ствари на боље.

 Сремска Митровица је прва локална самоуправа у Србији која је донела одлуку о остваривању статуса родитеља - неговатеља.  На који начин ће она функционисати?

- Човека увек треба ставити у центар ствари и збивања. Управо из те премисе је проистекла иницијатива о родитељу-неговатељу. У склопу те одлуке бавили смо се мањом групом људи која има тешку и тужну животну судбину и која је до пре десетак година била потпуно скрајнута, као и децом која због свог озбиљног здравственог стања немају приступ институцијама, а захтевају двадесетчетворочасовну негу. Морамо да им понудимо кавкву - такву компензацију за све њихове психичке и физичке боли с којима се свакодневно, годинама боре.  Углавном је реч о  породицама с јединим родитељем и према истраживању, разговору и посетама тим породицама очекујемо да ћемо имати између 30 и 40 корисника. За ту намену ће годишње бити издвојено око 50 милиона динара, накнада ће бити на висини минималне зараде на територије Србије, уз плаћене доприносе за пензиско и инвалидско осигурање (бруто износ око 70.000 динара), и право на њу ће имати један родитељ. Зли језици су рекли да ћемо децу изместити из система и враћати кућама како би родитељи добили накнаду. То није тачно, ситуација је потпуно супротна. Уколико постоји и најмања могућност да дете остане у инститицуји, за то ћемо се залагати. Очекујем потешкоће у реализацији ове иницијативе, чак и покушаје злоупотреба, али баш зато ће се посебан тим, који чине стручњаци, бавити проценом корисника. 

 Најавили сте новине у функционисању здравственог система у Сресмкој Митровици. Шта могу да очекују пацијенти и запослени у здравственим установама?

Бранислав Недимовић
Извор: дневник

- Непрекидно пратим јавно мнење Митровчана и у протекле две године проблеми у здравственој заштити су се издвојили као горући. Обезбедили смо новац за санацију старе Поликлинике чија унутрашњост је у доста лошем стању. Још важнији посао који смо урадили је упаривање Дома здравља и Опште болнице за заказивање специјалистичких прегледа путем изабраног лекара опште праксе. Раније су пацијенти прегледе могли заказати једном месечно, а сад сваког петка између 7 и 11 часова и то за следећу седмицу, а путем СМС поруке на мобилном телефону ће добити обавештење о термину. Уз то већ је договорена набавка првог магнета за митровачку Општу болницу, док су лекари и медицинско особље већ упућени на обуку за руковање магнетом у Клинички центар Србије.  

Сремска Митровица је прва локална самоуправа у Србији која је донела одлуку о остваривању статуса родитеља - неговатеља

Бранислав Недимовић
Извор: дневник

 Фокус је стављен и на образовање. Најавили сте да неће више бити листе чекања за јаслице, а Скупштина је прихватила иницијативу о финансирању уџбеника за ђаке. На који начин ће то бити реализовано?

- До недавно било је 98 деце на листи чекања за јаслице и 48 деце од три до пет година за вртић. Од 15. октобра више неће бити листи чекања ни за једно од то двоје. Проблем смо решили адаптацијом, уређивањем и опремањем неискоришћених просторија при објектима вртића, које ће бити претворене у модерне учионице. Дакле, групе деце се неће повећавати, напротив у њима ће бити до 20 малишана. Све више родитеља, посебно мама је запослено, што значи да децу нема ко да чува због чега ће нам ускоро бити потребно још вртића. Зато планирамо градњу два нова - један у Мачванској Митровици, на месту постојећег који је дотрајао, и у насељу Мала Босна, док у Ноћају, Мартинцима и другим митровачким селима планирамо адаптације простора за ту намену. Скупштина Града Сремска Митровица је прихватила иницијативу о финансирању набавке уџеника за школарце из локалног буџета. У наредом периоду следи формирање Радне групе, а након тога ће бити предложени модел финансирања. Улагаћемо и у високо образовање. На Високој школи струковних студија за васпитаче и пословне информатичаре уписана је већ прва генерација од 40 студената на студијски програм софтверско инжињество. У вези с тима, једна од идеја је да саградимо Научно-технолошки парк на простору старог објекта ЈНА, за који већ израђујемо пројектно техничку документацију. На Високој школи је у плану отварање нових смерова, у чему ће Град финансијски да помогне, а које ће се се тицати специјалистичких студија за оператера дронова, пре свега у области пољопривреде. 

У ребалансу новац за припрему нових пројеката

 Шта доноси ребалан буџета?

- Ребаланс је навише рађен због нове услуге родитељ - неговатељ. Такође, изменили смо приоритете и ставили у фокус новац за припрему пројектно - техничке документације  за пројекте за наредну годину. Досадашња реализација буџета је 45 одсто, што се може сматрати добром реализацијом, је примера ради 2023. године у посматраном периоду била је 38 одсто. Осим тога, ребалансом се буџетски оквир увећава са досадашњих 4,7 на 4,88 милијарди динара.

 У последњих десет година отворене су бројне фабрике. Да ли има најава да је нека комапанија заинтересована да послује у Сремској Митровици?

Бранислав Недимовић
Извор: дневник

- Када сам први пут 2008. године постао градоначелник Сремска Митровица је имала 39 одсто незапослених, а сада свега три одсто. У Митровици свако ко жели да ради може да нађе посао. Када је реч о новим инвестицијама тренутно су у току преговори за поновно покретање месне инустрије „Митрос”, која је прекинула производњу. Воде се разговори и око изградње фабрике за воћарске тракторе италијанске производње. Та инвестиција је на кратко заустављена јер је пала потражња за том врстом механизације. 

Фудбал ми је одувек прва љубав

 Велики сте љубитељ фудбала и тренуто играте у ФК „Борац” из Мартинаца. Поред бројних обавеза како један градоначелник проналази време за активно бављење фудбалом?

Бранислав Недимовић
Извор: ФК Граничар

- Рекао бих да сам сувише велики љубитељ фудбала њиме се бавим више од 30 година, а последњих петнаестак играм у нижим лигама. Играм на позицији централног нападача за Борац из Мартинаца који се такмичи у Сремској лиги. То је за мене вентил, па се увек лако нађе времена. До сада сам  бранио боје ФК Слоге из Засавице, БСК-а из Бешенова и ФК Граничара из Кузмина. Тренутно смо шести на табели са 10 бодова. У недељу дочекујемо ФК Полет из Нових Карловаца, наравно надамо се победи. 

Бранислав Недимовић
Извор: дневник

Биће изграћена нова болница у Сремској Митровици, која ће се налазити у кругу старе, и имаће 15.000 квадратних метара. Исходовали смо грађевинску дозволу и све је већ спремно за радове, чекамо само да се распише тендер

 Који велики инфраструктурни пројекти очекују Сремску Митровицу у наредном периоду?

- Улагње у инфраструктуру се непрекидно одвија и оно се подразумева. Биће изграћена нова болница у Сремској Митровици, која ће се налазити у кругу старе, и имаће 15.000 квадратних метара. Исходовали смо грађевинску дозволу и све је већ спремно за радове, чекамо само да се распише тендер. Када је реч о спорту у плану је реконструкција Ателетког стадиона нередне године, који је изграђен пре 20 година и којем истиче дозвола за организовање такмичења у априлу следеће године.  У оквиру реконструкције пруге Београд - Шид у Сремској Митровици ће бити изграђена три подвожњака и један надвожњак. Подвожњаци ће се градити на Радиначком путу, у Улици Петра Прерадовића, на уласку у Лаћарак, на крају Железничке улице према Варди, као и између Кузмина и Ердевика.  Надвожњак ће се градити преко пружног прелаза између Лаћарка и Мартинаца а радови ће почети идуће године. Остаје да током наредне године урадимо пут Ноћај - Радоковић и Сремска Митровица - Јарак, који су лошем стању. У плану је изградња канализације у Лаћарку за шта је пројекат завршен и дозболе су добијене. Највећи проблем представља водоснабдевање некадашњих викенд насеља која су последњих година додтано изграђена и где се доселили много људи. У тим насељима би требало заменити готово целу водоводну мрежу како би се потребе намириле, што је велики подухват али који имамо у виду.

Силвиа Ковач

Фото: Ф. Бакић, Р. Хаџић, Град Сремска Митровица

Извор:
дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ГРАДОНАЧЕЛНИК СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ БРАНИСЛАВ НЕДИМОВИЋ Одличне вести за родитеље ОД 1. НОВЕМБРА БЕЗ ЛИСТЕ ЧЕКАЊА ЗА ЈАСЛИЦЕ

ГРАДОНАЧЕЛНИК СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ БРАНИСЛАВ НЕДИМОВИЋ Одличне вести за родитеље ОД 1. НОВЕМБРА БЕЗ ЛИСТЕ ЧЕКАЊА ЗА ЈАСЛИЦЕ

05.09.2024. 09:04 09:19
ГРАДОНАЧЕЛНИК СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ БРАНИСЛАВ НЕДИМОВИЋ Депонија у Лаћарку је прошлост; Убудуће ће комунална полиција кажњавати несавесне грађане

ГРАДОНАЧЕЛНИК СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ БРАНИСЛАВ НЕДИМОВИЋ Депонија у Лаћарку је прошлост; Убудуће ће комунална полиција кажњавати несавесне грађане

16.08.2024. 10:03 10:44
„ДНЕВНИК” САЗНАЈЕ: ТРЕЋИ МАНДАТ ЗА НЕКАДАШЊЕГ МИНИСТРА ПОЉОПРИВРЕДЕ Бранислав Недимовић биће поново градоначелник Сремске Митровице ЕВО КОЈИ ГРАДОВИ ВОЈВОДИНЕ ЗАДРЖАВАЈУ ИСТЕ ЧЕЛНЕ ЉУДЕ

„ДНЕВНИК” САЗНАЈЕ: ТРЕЋИ МАНДАТ ЗА НЕКАДАШЊЕГ МИНИСТРА ПОЉОПРИВРЕДЕ Бранислав Недимовић биће поново градоначелник Сремске Митровице ЕВО КОЈИ ГРАДОВИ ВОЈВОДИНЕ ЗАДРЖАВАЈУ ИСТЕ ЧЕЛНЕ ЉУДЕ

10.07.2024. 09:01 09:15