overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Ребаланс буџета

ВУЧЕВИЋ: ВИШЕ НОВЦА ЗА ДЕЦУ, ЗДРАВСТВО, КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ Влада Србије утврдила ребаланс буџета

20.09.2024. 08:20 11:07
Пише:
Милош Вучевић
Извор: Printscreen Instagram milosvucevic

Влада Србије усвојила је јуче Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџету за ову годину којим је предвиђено да буџет Србије заједно са ребалансом износи 2.173 милијарде динара, односно да буде повећан за 132,5 милијарди динара, рекао је премијер Милош Вучевић после седнице Владе.

„Верујем да ребаланс доноси доста добрих вести за наше грађане и државу”, рекао је Вучевић и навео да се изашло са предлогом да просветним радницима буде највеће, двоцифрено повећање од 12 посто. Премијер је рекао да се издваја више новца и за подршку породицама са децом, 25 милијарди, а да додатних 20 милијарди иде за здравство, као и 20 милијарди додатних за пољопривреднике. „Определили смо средства која треба да нам појачају и саобраћајну инфраструктуру, пре свега куповина нових возила, који треба да саобраћа између главног града, аеродрома „Никола Тесла” и Експа. Припремамо и инфраструктуру за враћање обавезног војног рока. Ту је и осам милијарди за плате у просвети. Чека нас тежак разговор са свим субјектима за буџет 2025. године”, рекао је Вучевић. 

Предложеним ребалансом буџета су, између осталог, предвиђена већа издвајања за капиталне инвестиције, за остваривање права из области заштите породице и деце, за здравство, пољопривреду, екологију, просвету, културу, одбрамбени сектор

Он је навео да је пројекција раста БДП у нашој држави за 2024. годину четири посто.  „То значи да ћемо ми четири посто стварати више нечега новог у Србији. Ми смо изашли с предлогом да просветним радницима буде највеће повећање, двоцифрено, 12 посто. Мислим да је то био коректан предлог. Важна вест је да смо након шест година постигли договор са свим актерима из синдиката и Уније пословадаца да минималну загарантовану зараду повећано за 13,7 посто, а такође смо јуче предложили повећање плата у предшколским установама за 12 посто”, рекао је Вучевић. 

У понедељак пред посланицима

Први потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће Закон о ребалансу буџета и Закон о финансијској помоћи породицама са децом у понедељак већ бити пред посланицама.

„Ниједну инвестицију нисмо зауставили, издвојили смо додатни новац и за завршетак брзе пруге од Београда, односно од Новог Сада, до Суботице, као и за све остале аутопутеве, брзе саобраћајнице, болнице, школе, односно за све што градимо. Дакле имамо довољно новца да се све заврши ове године као што је планирано, и оствари циљ дефинисан програмом Србија 2027”, рекао је Мали. 

Он је додао да се очекује и значајно повећање пензија. „Када предложите повећање плата од 12 посто, расте вам БДП од четири посто, што је добро у односу на раст БДП у државама у ЕУ. Моја порука свима, није питање да ли штрајкујете или вршите притисак, нема неограничено пара. Буџет је лимитиран у свим државама. Ако неко жели веће плате од 12 посто, онда морамо рећи коме смањујемо. Морамо да се определимо шта желимо”, рекао је Вучевић. 

Glosa
Извор: дневник

Он је оценио да је влада у договору изашла с одличним пакетом подршке просветним лицима. „Приближавамо се оном циљу да почетна плата у просвети буде посечна плата у Србији. Није питање штрајкова и протеста, већ објективних могућности. Да испуњавам све жеље, не могу, нисам ни Божић Бата ни Деда Мраз. Мислим да је понуда државе не само фер, већ прецизна и врло одмерена”, закључио је Вучевић.

Предложеним ребалансом буџета су, између осталог, предвиђена већа издвајања за капиталне инвестиције, за остваривање права из области заштите породице и деце, за здравство, пољопривреду, екологију, просвету, културу, одбрамбени сектор.

Е. Д.

Извор:
дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ВЛАДА УСВОЈИЛА ПРЕДЛОГ ИЗМЕНА И ДОПУНА ЗАКОНА О БУЏЕТУ ЗА 2024. Премијер Вучевић: Укупан буџет се повећава за 132 милијарде динара
Милош Вучевић

ВЛАДА УСВОЈИЛА ПРЕДЛОГ ИЗМЕНА И ДОПУНА ЗАКОНА О БУЏЕТУ ЗА 2024. Премијер Вучевић: Укупан буџет се повећава за 132 милијарде динара

19.09.2024. 11:59 12:41
ЧЛАН ГРАДСКОГ ВЕЋА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ПЕТАР ЂУРЂЕВ: Рекордно улагање у образовање, то је друга највећа ставка у буџету Новог Сада НИЧУ НОВЕ ШКОЛЕ И ВРТИЋИ

ИНТЕРВЈУ

школе

ЧЛАН ГРАДСКОГ ВЕЋА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ПЕТАР ЂУРЂЕВ: Рекордно улагање у образовање, то је друга највећа ставка у буџету Новог Сада НИЧУ НОВЕ ШКОЛЕ И ВРТИЋИ

19.09.2024. 08:28 09:21
ИЗДВАЈАЊА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ САДА СУ 7,3 ОДСТО Мали: Имамо позитивне приходе и зато радимо ребаланс буџета
Синиша Мали

ИЗДВАЈАЊА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ САДА СУ 7,3 ОДСТО Мали: Имамо позитивне приходе и зато радимо ребаланс буџета

19.09.2024. 09:11 10:16
Почиње седница Скупштине града Београда, НА ДНЕВНОМ РЕДУ И РЕБАЛАНС БУЏЕТА

Почиње седница Скупштине града Београда, НА ДНЕВНОМ РЕДУ И РЕБАЛАНС БУЏЕТА

БЕОГРАД: Одборници Скупштине града Београда почели су данас седницу на којој ће између осталог разматрати и предложени ребаланс буџета града.
16.09.2024. 10:46 10:49