light rain
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПОРУЧИО ИЗ БРИСЕЛА За Србију опредељено 1,58 милијарди евра, први новац из ЕУ стиже већ крајем октобра (ФОТО/ВИДЕО)

19.09.2024. 15:21 15:41
Пише:
пријем
Извор: TANJUG/ TANJUG VIDEO

БРИСЕЛ - Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је на радном ручку који за лидере са Западног Балкана организује председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, након чега се укључио уживо из Брисела.

- Данас смо, на стратешки начин, разговарали о плановима нове Европске комисије, али и свему што смо ми учинили на нашој европској агенди. Причали смо о зеленим коридорима, што је од суштинског значаја за Србију, а верујем да ћемо ускоро постати и део јединственог европског платног простора.

- Наше је да се трудимо, боримо и испуњавамо критеријуме, почев од владавине права и реформске агенде и да гледамо шта можемо да урадимо за предузећа и нашу привреду. Ми желимо отворен Западни Балкан, желимо сигурност и бољи живот за наше грађане, нагласио је Вучић у укључењу после радног ручка у Бриселу.

- Разговарали смо о ономе шта су планови нове Европске комисије, чији мандат истиче за пет година. Ја не волим да причам шта је ко говорио, оно што је важно за нас, ја верујем да ћемо успети да ускочимо у тај воз. Разговарали смо и о зеленим коридорима. То је од изузетног значаја, омогућило би већи профит и веће плате. разговарали смо стратешки о европском путу. Ускоро ће предесдница ЕК посетити регион и Београд. Видећемо се вероватно и у Њујорку. Ја имам велико поштовање према њој, казао је Вучић који је раније истакао да Србија остаје посвећена на свом европском путу и додао да је за нас опредељено око милијарду и 580 милиона. 

вучић
Извор: screenshot/Youtube/Kosovo Online

"Без обзира на нашу кривицу и техничка кашњења у појединим стварима, верујем да ћемо од 1. јануара бити део заједничког европског тржишта, о зеленим коридорима, први пут суштински разговарали, ускоро ћемо разговарати о томе и са Мађарима и надам се и са Хрватском. То је за наше камионе од великог значаја, али и за европске компаније које послују у Србији", казао је.

Додаје да су вођени стратешки разговори кад је реч о ЕУ, као и ономе што може да се очекује у наредном периоду.

"Имала је позитиван став о проширењу, ја имам велико поштовање према њој, верујем њој, али не знам како ће то озгледати на неком другом нивоу. Наше је да се трудимо, боримо, испуњавамо критеријуме, критеријуме из Плана раста смо испунили, мислим да само једна земља из региона није", казао је Вучић додавши да транша из ЕУ за Србију износи 112 милиона евра.

"То нам је новац готово џабе. Иде нам у јавни дуг, али то није суштински за нас, за нас су од суштинског значаја реформе", казао је Вучић додајући да је за Србију опредељено у целој агенди 1,578 милијарди, од чега ће за 40 година бити враћено 1,2 милијарде.

 - Велике и важне ствари за нас, али важније су све ове реформе о којима смо говорили - додао је председник.

- Ми желимо отворен Западни Балкан, ми желимо отварање граница. Реаговање председника једног ентитета било је да ваљда Срби терористи се пењу у камионе где иде роба са млеком, па ће да их угрози - казао је Вучић и рекао да верује да ће први новац стићи крајем октобра, почетком новембра.

вучић
Извор: screenshot/Youtube/Kosovo Online

Што се тиче војске, мислим да је ту успех највидљивији

- Што се тиче војске, мислим да су ту успеси највидљивији, казао је Вучић позвавши све који могу да сутра дођу на приказ у Батајници да виде шта све има Војска Србије а што апсолутно није постојало нити су могли да сањају у време Ђиласа, Поноша и Алексића који је са Динкићем обећавао људима по 1.000 евра па их преварио.

Вучић је позвао грађане да дођу и упороде војску коју је Понош уништавао топећи тенкове, продајући, игле, шила и зоље зарад туђих интереса. Додао је да је све што ће људи сутра видети изграђено у последњих 10 година, као и не 5 него 500 наших дронова, као и нове хеликоптере...

Вучић је тако одговорио на новинарско питање у којем је речено да је Здравко Понош рекао да Војска Србије треба да преживи СНС.

"Косово није прихватило правила Цефте"

Вучић је казао да су на радном ручку са Урсулом фон дер Лајен сем једне земље у региону, све остале испуниле критеријуме у вези Плана раста као и да Косово није прихватило правила Цефте те да је од сада принцип функционисања такав да један неће моћи да заустави друге.

"Мислим да само једна земља није испунила све критеријуме, а с друге стране један ентитет није хтео да прихвати правила Цефте. Више један неће моћи да угрожава остале, свиђа ми се тај принцип", казао је Вучић новинарима у Бриселу.

Како је навео, данас је имао састанак и са комесаром за проширење, који ће у новом мандату Европске комисије бити комесар за здравство Оливером Вархељијем. Наводи да су разговарали о ономе што је до сада учињено и да му је изражена захвалност за све што је до сада учинио.

Како са Вархељијем, тако и на састанку са Фон дер Лајен, како је рекао Вучић, разговарали су о плановима нове ЕК, чији временски мандат истиче 2029, шта су стратешке иницијативе.

По доласку у Бриселу, сусрео се са европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем и том приликом га обавестио о забрињавајућој ситуацији на Косову и затражио активнији ангажман европских институција у заштити права српског народа.

“Добар и отворен разговор са искреним пријетељем Србије комесаром Вархејијем о напретку наше земље у процесу приступних преговора са ЕУ, спровођењу Реформске агенде и имплементацији европског Плана раста за Западни Балкан. Поновио сам да је Србија, суштински и технички, спремна за нове кораке у правцу приближавања и чланства у ЕУ, посебно када је реч о владавини права, економским и друштвеним интеграцијама, и захвалио ЕК на подршци на том путу”, навео је Вучић на Инстаграму.

Фон дер Лајен о радном ручку у Бриселу: Свих шест земаља Западног Балкана припада Европи

урсула фон дер лајен
Извор: TANJUG/ TANJUG VIDEO

Председница Европске комисије (ЕК) Урсула фон дер Лајен изјавила је данас у Бриселу да "свих шест земаља" Западног Балкана припада Европи и да њен тим ради на њиховом приближавању Европској унији (ЕУ). Уочи радног ручка који је организовала за лидере са Западног Балкана, Фон дер Лајен је на Иксу написала да ЕУ приближава економије и тржишта западнобалканске шесторке својим економијама и тржиштима помоћу Плана раста за Западни Балкан.

"Данас сам угостила лидере шест западнобалканских партнера. Свих шест земаља припада Европи. То је оно на чему радимо. Паралелно, приближавамо њихове економије и тржишта нашим помоћу нашег Плана раста за регион вредног шест милијарди евра", навела је Фон дер Лајен.

Извор:
Курир, Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић се у Бриселу састао са европским комесаром Верхејијем, СРБИЈА СПРЕМНА ЗА НОВЕ КОРАКЕ у правцу приближавања и чланства у ЕУ
1

Вучић се у Бриселу састао са европским комесаром Верхејијем, СРБИЈА СПРЕМНА ЗА НОВЕ КОРАКЕ у правцу приближавања и чланства у ЕУ

19.09.2024. 11:24 12:26