Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PREDSEDNIK VUČIĆ PORUČIO IZ BRISELA Za Srbiju opredeljeno 1,58 milijardi evra, prvi novac iz EU stiže već krajem oktobra (FOTO/VIDEO)

19.09.2024. 15:21 15:41
Piše:
пријем
Izvor: TANJUG/ TANJUG VIDEO

BRISEL - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na radnom ručku koji za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nakon čega se uključio uživo iz Brisela.

- Danas smo, na strateški način, razgovarali o planovima nove Evropske komisije, ali i svemu što smo mi učinili na našoj evropskoj agendi. Pričali smo o zelenim koridorima, što je od suštinskog značaja za Srbiju, a verujem da ćemo uskoro postati i deo jedinstvenog evropskog platnog prostora.

- Naše je da se trudimo, borimo i ispunjavamo kriterijume, počev od vladavine prava i reformske agende i da gledamo šta možemo da uradimo za preduzeća i našu privredu. Mi želimo otvoren Zapadni Balkan, želimo sigurnost i bolji život za naše građane, naglasio je Vučić u uključenju posle radnog ručka u Briselu.

- Razgovarali smo o onome šta su planovi nove Evropske komisije, čiji mandat ističe za pet godina. Ja ne volim da pričam šta je ko govorio, ono što je važno za nas, ja verujem da ćemo uspeti da uskočimo u taj voz. Razgovarali smo i o zelenim koridorima. To je od izuzetnog značaja, omogućilo bi veći profit i veće plate. razgovarali smo strateški o evropskom putu. Uskoro će predesdnica EK posetiti region i Beograd. Videćemo se verovatno i u Njujorku. Ja imam veliko poštovanje prema njoj, kazao je Vučić koji je ranije istakao da Srbija ostaje posvećena na svom evropskom putu i dodao da je za nas opredeljeno oko milijardu i 580 miliona. 

вучић
Izvor: screenshot/Youtube/Kosovo Online

"Bez obzira na našu krivicu i tehnička kašnjenja u pojedinim stvarima, verujem da ćemo od 1. januara biti deo zajedničkog evropskog tržišta, o zelenim koridorima, prvi put suštinski razgovarali, uskoro ćemo razgovarati o tome i sa Mađarima i nadam se i sa Hrvatskom. To je za naše kamione od velikog značaja, ali i za evropske kompanije koje posluju u Srbiji", kazao je.

Dodaje da su vođeni strateški razgovori kad je reč o EU, kao i onome što može da se očekuje u narednom periodu.

"Imala je pozitivan stav o proširenju, ja imam veliko poštovanje prema njoj, verujem njoj, ali ne znam kako će to ozgledati na nekom drugom nivou. Naše je da se trudimo, borimo, ispunjavamo kriterijume, kriterijume iz Plana rasta smo ispunili, mislim da samo jedna zemlja iz regiona nije", kazao je Vučić dodavši da tranša iz EU za Srbiju iznosi 112 miliona evra.

"To nam je novac gotovo džabe. Ide nam u javni dug, ali to nije suštinski za nas, za nas su od suštinskog značaja reforme", kazao je Vučić dodajući da je za Srbiju opredeljeno u celoj agendi 1,578 milijardi, od čega će za 40 godina biti vraćeno 1,2 milijarde.

 - Velike i važne stvari za nas, ali važnije su sve ove reforme o kojima smo govorili - dodao je predsednik.

- Mi želimo otvoren Zapadni Balkan, mi želimo otvaranje granica. Reagovanje predsednika jednog entiteta bilo je da valjda Srbi teroristi se penju u kamione gde ide roba sa mlekom, pa će da ih ugrozi - kazao je Vučić i rekao da veruje da će prvi novac stići krajem oktobra, početkom novembra.

вучић
Izvor: screenshot/Youtube/Kosovo Online

Što se tiče vojske, mislim da je tu uspeh najvidljiviji

- Što se tiče vojske, mislim da su tu uspesi najvidljiviji, kazao je Vučić pozvavši sve koji mogu da sutra dođu na prikaz u Batajnici da vide šta sve ima Vojska Srbije a što apsolutno nije postojalo niti su mogli da sanjaju u vreme Đilasa, Ponoša i Aleksića koji je sa Dinkićem obećavao ljudima po 1.000 evra pa ih prevario.

Vučić je pozvao građane da dođu i uporode vojsku koju je Ponoš uništavao topeći tenkove, prodajući, igle, šila i zolje zarad tuđih interesa. Dodao je da je sve što će ljudi sutra videti izgrađeno u poslednjih 10 godina, kao i ne 5 nego 500 naših dronova, kao i nove helikoptere...

Vučić je tako odgovorio na novinarsko pitanje u kojem je rečeno da je Zdravko Ponoš rekao da Vojska Srbije treba da preživi SNS.

"Kosovo nije prihvatilo pravila Cefte"

Vučić je kazao da su na radnom ručku sa Ursulom fon der Lajen sem jedne zemlje u regionu, sve ostale ispunile kriterijume u vezi Plana rasta kao i da Kosovo nije prihvatilo pravila Cefte te da je od sada princip funkcionisanja takav da jedan neće moći da zaustavi druge.

"Mislim da samo jedna zemlja nije ispunila sve kriterijume, a s druge strane jedan entitet nije hteo da prihvati pravila Cefte. Više jedan neće moći da ugrožava ostale, sviđa mi se taj princip", kazao je Vučić novinarima u Briselu.

Kako je naveo, danas je imao sastanak i sa komesarom za proširenje, koji će u novom mandatu Evropske komisije biti komesar za zdravstvo Oliverom Varheljijem. Navodi da su razgovarali o onome što je do sada učinjeno i da mu je izražena zahvalnost za sve što je do sada učinio.

Kako sa Varheljijem, tako i na sastanku sa Fon der Lajen, kako je rekao Vučić, razgovarali su o planovima nove EK, čiji vremenski mandat ističe 2029, šta su strateške inicijative.

Po dolasku u Briselu, susreo se sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i tom prilikom ga obavestio o zabrinjavajućoj situaciji na Kosovu i zatražio aktivniji angažman evropskih institucija u zaštiti prava srpskog naroda.

“Dobar i otvoren razgovor sa iskrenim prijeteljem Srbije komesarom Varhejijem o napretku naše zemlje u procesu pristupnih pregovora sa EU, sprovođenju Reformske agende i implementaciji evropskog Plana rasta za Zapadni Balkan. Ponovio sam da je Srbija, suštinski i tehnički, spremna za nove korake u pravcu približavanja i članstva u EU, posebno kada je reč o vladavini prava, ekonomskim i društvenim integracijama, i zahvalio EK na podršci na tom putu”, naveo je Vučić na Instagramu.

Fon der Lajen o radnom ručku u Briselu: Svih šest zemalja Zapadnog Balkana pripada Evropi

урсула фон дер лајен
Izvor: TANJUG/ TANJUG VIDEO

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Briselu da "svih šest zemalja" Zapadnog Balkana pripada Evropi i da njen tim radi na njihovom približavanju Evropskoj uniji (EU). Uoči radnog ručka koji je organizovala za lidere sa Zapadnog Balkana, Fon der Lajen je na Iksu napisala da EU približava ekonomije i tržišta zapadnobalkanske šestorke svojim ekonomijama i tržištima pomoću Plana rasta za Zapadni Balkan.

"Danas sam ugostila lidere šest zapadnobalkanskih partnera. Svih šest zemalja pripada Evropi. To je ono na čemu radimo. Paralelno, približavamo njihove ekonomije i tržišta našim pomoću našeg Plana rasta za region vrednog šest milijardi evra", navela je Fon der Lajen.

Izvor:
Kurir, Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
Vučić se u Briselu sastao sa evropskim komesarom Verhejijem, SRBIJA SPREMNA ZA NOVE KORAKE u pravcu približavanja i članstva u EU
1

Vučić se u Briselu sastao sa evropskim komesarom Verhejijem, SRBIJA SPREMNA ZA NOVE KORAKE u pravcu približavanja i članstva u EU

19.09.2024. 11:24 12:26