broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВАЈ ИЗУМ ИНОВАТОРА ИЗ ЧАЧКА ЈЕ СВЕТУ ПРЕКО ПОТРЕБАН Први функционални чип за предвиђање интензитета светлости пројектован на Факултету техничких наука (ФОТО)

18.09.2024. 12:08 12:21
Пише:
иноватори
Извор: рина

ЧАЧАК: За први функционални чип за предвођање интензитета светлости  је поднет захтев Заводу за интелектуалну својину за заштиту топографије полупроводничког производа

 Људи са овог факултета имплементирали су неуронску мрежу на функционални чип у искоришћењу електрочне енергије и светлости који је сада у физочком облику и даје могућности у разне системе.

- Од соларних електрана где је предикција интензитета светлости од кључне важности, па до уградње у системе, такозване мб системе као што су камере, системи за надзор, где је, такође, предикција интензитета светлости изузетно битан фактор за најоптималније извршавање њихових задатака и функционалности”, рекао је за РИНУ Михаило Кнежевић, асистент на Факултету техничких наука у Чачку.

Како је рекао, чип ће на основу тренутног интензитета светлости, на основу података са сензора вршити предикцију интензитета светлости у наредним моментима да би се одговарајући системи на то припремили.

иноватори 2
Извор: рина

- У свету је за оваквим чипом тренутна потреба изузетно велика, пре свега у соларним електранама, говори се о електричној енергији, о чистим изворима, о обновљивим изворима И у том домену примене оваквог једног чипа су изузетно велике. Имамо и сарадњу са неким институцијама са којима би можда могли да потенцијално и пласирамо и унапредимо читаву ову причу”, појаснио је Кнежевић.

Стефан Ћирковић са катедре за Информационе технологије и студент докторских студија нагласио је да је ово први пројектовани чип на факултету који има изузетну примену у едукацији и истраживању.

На ФТН-а кажу да су имали велике амбиције на глобалном нивоу, те да су овим чипом направили још снажнији искорак, него ранијих година.

- Факултет техничких наука у Чачку, већ извесно време, жели да прави велика изненађења И овом приликом смо направили још једно изненађење, а то је да смо пројектовали први пут један чип, који од почетка, па до краја, све фазе смо прошли. Он је сада врло функционалан И допбили смог а у физичком облику. Наши студент сада могу да виде све фазе пројектовања чипа, од дизајна, тестирања, верификације, па до саме фабрикације”, објаснио је Владимир Младеновиц, редовни професор на Факултету техничких наука.

Професор је истакао да је ово велики искорак за факултет у односу на прошлу, али и на раније године.

- Имали смо велике амбиције да се ухватимо у корак са високим технологијама, пошто је сада производња генерално полу проводничких производа велики тренд и ми смо свесни тога да се велика борба води у свету и да велики и највећи играчи гледају да заузму своје позоције. Ми, као факултет желимо да пронађемо своје место и мислим да смо овим кораком то и успели”, закључио је професор Младеновић.

Ово је само један у низу догађаја везан за међународну сарадњу и за научно истраживачки рад, и ово је успешна сарадња са америчком компанијом „Qуалцомм” из Сан Диега.

- Имали смо прилику да тестирамо њихов најновији чип сет Снапдрагон који је у јуну ове године представљен на светском тржишту у оквиру иновативне платформе. Заправо, овај чип сет је најпре имплементиран у Microsoft лап топовима, а затим и у уређајима других брендова, показују изузетне перформансе и могућности. Овим се наша сарадња са „ Qуалцомм” потврђује у области тестирања и развоја нових технлогија”, објаснила је Данијела Милошевић, декан Факултета техничких наука у Чачку.

Милошевић је нагласила да је значајно то што Факултет техничких наука у Чачку може да да мали допринос компањи „Qуалцомм” на глобалном тржишту високих технологија.

- Такође, поносно, истичемо да је компанија „Qуалцомм” препознала нашу посвећеност и стручност наших наставника и сарадника, тако да су нам донирали развојно окружење за мобилни телефон које је опремљено такође Снап сетом и ова донација ће омогућити како нашим студентима, тако и наставницима и сарадницима да могу да имају јединствену прилику да програмирају на најнижем хардверском нивоу што заправо није могуће на комерцијалним мобилним телефонима”, казала је Милошевић и додала закључивши да ће „ово развојно окружење отворити врата за наредна истраживања, такође, за иновације које ће наставници и сарадници моћи да развију у сарадњи са студентима о тиме ће наши млади инжењери стећи драгоцено искуство које ће их сутра учинити компетентним на тржишту рада”.

И док се многи на светском нивоу боре за свој простор, Факултет техичких наука у Чачку прати трендове, па је тако нашао своје место на глобалној мапи високих технологија.

РИНА

Извор:
рина
Аутор:
Пошаљите коментар
НАЈПОПУЛАРНИЈИ ТУРИСТИЧКИ СУВЕНИР ОД САДА У ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ: Виртуелни магнети крећу у свет директно из Чачка
1

НАЈПОПУЛАРНИЈИ ТУРИСТИЧКИ СУВЕНИР ОД САДА У ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ: Виртуелни магнети крећу у свет директно из Чачка

11.09.2024. 11:47 12:20
БАМХ Нови медицински уређај који симулира људски додир

БУДУЋНОСТ ДОДИРА

додир

БАМХ Нови медицински уређај који симулира људски додир

16.09.2024. 11:38 11:48
ДА ЛИ ОВО МЕЊА СВЕ Маск саопштио да је пацијент са чипом у мозгу покренуо компјутерски миш уз помоћ својих мисли

ДА ЛИ ОВО МЕЊА СВЕ Маск саопштио да је пацијент са чипом у мозгу покренуо компјутерски миш уз помоћ својих мисли

20.02.2024. 11:50 11:53
НИКОЛА ТЕСЛА МЕЂУ АМЕРИЧКИМ ВЕЛИКАНИМА На муралу у Холивуду међу НАЈВЕЋИМ ИНОВАТОРИМА ИСТОРИЈЕ САД

НИКОЛА ТЕСЛА МЕЂУ АМЕРИЧКИМ ВЕЛИКАНИМА На муралу у Холивуду међу НАЈВЕЋИМ ИНОВАТОРИМА ИСТОРИЈЕ САД

МАЈАМИ: Мурали са ликом Николе Тесле налазе се широм САД, а на једном - INNOVATE у Холивуду, на Флориди, раме уз раме са славним научником су Алберт Ајнштајн, Илон Маск и Кетрин Џонсон - америчка математичарка чији су прорачуни били кључни за успех које је НАСА остварила у свемирском програму.
04.08.2024. 09:40 09:51