light rain
10°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕЋЕ ВИШЕ БИТИ ЛИСТА ЧЕКАЊА Радиће се и суботом и недељом; Програм операција посебно за сваку здравствену установу

18.09.2024. 10:19 10:32
Пише:
1
Фото: Pixabay.com

Смањење и укидање листе чекања на операције, за скенер, или неки други специјалистички преглед, набавка додатне опреме, само су неке од најава које су стигле из Министарства здравља.

Наиме, обављена је анализа рада здравствених установа у Србији, како би се добио податак у којим установама се највише чека на операције.

Министар здравља Златибор Лончар, разговарао је са руководиоцима свих здравствених установа у Србији у којима се обављају оперативне процедуре за које постоје листе чекања. Том приликом, детаљно је анализирано колико свака установа тренутно обавља операција, као и околности због којих тај број није већи.

- Држава је одлучна да се листе чекања смање и коначно укину. Недопустиво је да Клинички центар Србије сада ради само 6 операција кука и колена дневно, а толико најмодернијих операционих сала и најбоље опреме и апарата смо обезбедили за ту установу. Или Бањица, УКЦ Ниш, где је такође недопустиво мали број операција. Имате сву подршку Министарства здравља, целе државе, све што треба додатно од опреме, од апарата, све ћемо набавити, али мора више да се ради, поручио је Лончар.

Програм за сваку установу

Како је најавио, биће направљен посебан програм операција, за сваку установу, са дневним и недељним бројем операција које објективно могу да се ураде, и то ће, како је казао, бити реализовано. Посебан акценат дат је потребама и начинима на који се број операција може повећати, и тиме се листе чекања значајно редуковати, односно укинути.

Како је истакао министар, број урађених операција ће у свакој установи, бити истакнут у реалном времену на званичној интернет страници Министарства здравља, како би и грађани имали увид у то како се и колико ради. Такође, сваки вид додатног ангажовања здравствених радника који буду учествовали у реализацији овог програма, свих лекара, медицинских сестара и техничара, инструментарки и осталог особља бити додатно плаћен.

1
Фото: Принтскрин YouTube

Укидање листе чекања на скенер

Сви који су на листи чекања за скенер, којих има их око 3.000 биће позвани на преглед током викенда.

- Радићемо целу суботу и недељу од седам ујутру до седам увече. Радићемо скенер на свим апаратима које имамо и који су тренутно у функцији и очекујем да у понедељак немамо листу чекања на скенер, рекао је министар здравља.

Превентивни прегледи сваке недеље

Велики број грађана из недеље у недељу долази на превентивне прегледе који се организују широм Србије. Већ неколико недеља заредом, са кратком летњом паузом, грађани имају прилику да обаве различите врсте прегледа.

Само прошле недеље на прегледе је дошло  27. 441 грађана, од тога 1.364 деце. Више од 2.000 грађана упућено је на даљу дијагностику, а 31 хитно је хоспитализован у некој од болница, због потврђених обољења.

У више од 200 здравствених установа у нашој земљи у оквиру прошлонедељне  акције обављено је укупно 152.120 појединачних прегледа, од тога 11.500 УЗ штитне жлезде, односно 60.000 тумор маркера.

Са оваквим акцијама биће настављено и у наредном периоду.

Извор:
Телеграф
Аутор:
Пошаљите коментар
ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ОБИШАО ДОМ ЗДРАВЉА У ЛОЗНИЦИ Ово је велики успех, сад имате болницу као спејс-шатл! До јуна да не постоје листе чекања, здравље људи је најважније
1

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ОБИШАО ДОМ ЗДРАВЉА У ЛОЗНИЦИ Ово је велики успех, сад имате болницу као спејс-шатл! До јуна да не постоје листе чекања, здравље људи је најважније

08.09.2024. 08:04 09:45
У ЗРЕЊАНИНСКОЈ БОЛНИЦИ УНАПРЕЂЕН КВАЛИТЕТ РАДА Похвале за руководство и запослене; Решавају се листе чекања, а примљено је још доктора

У ЗРЕЊАНИНСКОЈ БОЛНИЦИ УНАПРЕЂЕН КВАЛИТЕТ РАДА Похвале за руководство и запослене; Решавају се листе чекања, а примљено је још доктора

16.07.2024. 10:54 11:00
ЛЕПА ВЕСТ: СКРАЋЕНА ЛИСТЕ ЧЕКАЊА ЗА 50 ОДСТО О трошку РФЗО операција катаракте и у приватним клиникама

ЛЕПА ВЕСТ: СКРАЋЕНА ЛИСТЕ ЧЕКАЊА ЗА 50 ОДСТО О трошку РФЗО операција катаракте и у приватним клиникама

11.04.2024. 15:51 16:05