ОПРЕЗ
НЕМОЈТЕ ДРЖАТИ ОВА 4 ПРЕДМЕТА У КУХИЊИ Могу вам угрозити здравље
Ево шта кажу стручњаци.
Бохдан Духа, директор компаније CreoGlass, истиче потребу њиховог периодичног прегледа и обнављања, пише Express.
Кухињски прибор се мора мењати
Он је прокоментарисао: „Кухињско посуђе се често занемарује, али може значајно утицати на ваше искуство кувања и опште здравље. Уверите се да је посуђе у добром стању.”
Он је навео четири кухињска предмета које „треба одмах бацити у смеће“. Иако многи чувају посуђе годинама, њихова замена је императив за одржавање вашег здравља.
1. Оштећено нелепљиво посуђе
Нелепљиво посуђе је неопходно у свакој кухињи, омиљено због лакоће употребе и лаког чишћења. Међутим, ако нелепљива површина почне да се хаба са струготинама или огреботинама, може да испусти штетне супстанце попут ПФОА или ПТФЕ у ваше оброке. Ове супстанце могу представљати значајну опасност по здравље, посебно када се тигањ јако загреје. Коришћење оштећеног нелепљивог тигања не само да угрожава безбедност вашег посуђа, већ утиче и на укус јер се храна може залепити за изложени метал и изгорети.
Духа је упозорио кориснике: „Ако тигањи са непријањајућим слојем показују знаке хабања, као што су огреботине, струготине или избледели премаз, време је да их замените. Потражите висококвалитетно непријањајуће посуђе које не садржи ПФОА, или размислите о преласку на алтернативе као што су нерђајући челик или ливено гвожђе, који су издржљивији и могу да издрже више температуре без ризика од ослобађања токсина.
Поред тога, Духа је препоручио редовно одржавање, укључујући коришћење дрвеног или силиконског прибора уместо металних стругача како би се продужио век нелепљивих тигања.
2. Дотрајале дрвене кашике
Дрвене кашике се користе у многим кухињама, али се временом могу истрошити, попуцати или цепати. Порозна природа дрвета олакшава честицама хране, влаге и бактерија да продре у ове пукотине, стварајући тло за размножавање гљивица, које могу да вас разболе. Ово није само хигијенски ризик, већ може утицати и на укус хране. Осим тога, фрагменти дотрајалих дрвених кашика могу се одломити у храну, што представља опасност од гушења или повреда, преноси Нет.хр.
Духа је нагласио: „Редовно прегледајте своје дрвено посуђе да ли има знакова оштећења, као што су пукотине, промена боје или непријатни мириси. Ако ваше варјаче показују било који од ових знакова, време је да их замените. Размислите о улагању у дрвене кашике направљене од тврђег дрвета као што је јавор или маслина, које је отпорније и мање упија влагу. Можете да пређете на силиконске или бамбусове кашике, које нуде сличне предности без исте подложности пуцању или расту бактерија.
3. Зарђали ножеви
Оштар и добро одржаван нож је неопходан у свакој кухињи, али када почне да се појављује рђа, то је црвена заставица – да може бити опасно. Не само да рђа може угрозити прецизност ножа и потенцијално увести опасне металне честице у храну, она такође повећава ризик од повреда јер је склонија клизању.
Духа саветује: „Да бисте спречили будућу рђу, уверите се да су ваши ножеви добро осушени након прања и избегавајте да их остављате у влажним условима. Чувајте их у сталку за ножеве или у уметку за фиоке да би сечива била сува и безбедна. Редовно подмазивање ножева, посебно сечива од угљеничног челика, такође може помоћи у заштити од рђе.“
4. Искривљене пластичне посуде
Иако је пластично посуђе уобичајено у многим кухињама, када почне да се топи или савија, време је да размислите о његовој замени.
„Пластично посуђе, иако приступачно и свестрано, није неуништиво. Висока температура може довести до њиховог топљења, изобличења или чак ослобађања штетних хемикалија као што су БПА или фталати у храну“, упозорава Духа.
Krstarica