Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Лепота није довољна

САМО ТРИ СОРТЕ СУ У „ИГРИ“ Домаћице с југа Србије откриле како одабрати САВРШЕНУ ПАПРИКУ ЗА АЈВАР Ево шта је кључно

09.09.2024. 20:38 20:41
Пише:
Фото: Youtube Printscreen

Домаћице са југа Србије, изнеле су своје трикове при одабиру савршене паприке за ајвар, као и сорте паприке које су најбоље.

Приликом прављења зимнице најважније је одабрати квалитетно поврће, а за ајвар квалитет паприке је пресудан.

Време спремања зимнице ускоро креће, а ово су савети искусних домаћица са југа који могу да вам помогну при припреми ајвара, пинђура и сличних пикантерија.

Приликом прављења зимнице најважније је одабрати квалитетно поврће, а за ајвар квалитет паприке је пресудан. Важно је да буде свежа, а најбоље је да буде из органског узгоја.

Ово су смернице искусних домаћица и бака са југа за одабир праве паприке за најбољи ајвар:

Паприка мора бити сасвим зрела и неоштећена.

Најважније је да паприка буде месната и сува. Када се стави на роштиљ оваква паприка не цврчи и не пушта много течности, већ се полако пече и задржава све сокове и укусе.

Бирајте пљоснате паприке које се лако пеку само са две стране и самим тим и лако љуште.

Ако сте у прилици изаберите органски гајену паприку старих сорти чији су плодови обично нешто мањи али чвршћи, такозваних "ајварки" од којих је најбоља Куртовска капија.

Ако се питате која још сорта паприке је најбоља за ајвар, према домаћицама са југа Србије, издвајају се три.

Куртовска капија

На помен ајвара многима се јави асоцијација управо на ову сорту паприке. У питању је изразито родна сорта, плодова чија дужина се обично креће од 12 до 15 центиметара, а њихова тежина око 70 грама. Оно што је велики плус код ове сорте је танка покожица, дакле плодови ове сорте се лако гуле.

Куртовска капија је касна сорта чије месо има слаткасти укус и јачу арому. Погодна је за различите прераде јер плодови садрже мали процент воде. У технолошкој зрелости је тамнозелене, а у физиолошкој изразито црвене боје.

Фото: pixabay.com

Амфора

Још једна сорта одлична за припрему ајвара. У питању је сорта која даје врло крупне плодове који су пљоснати. Има мало повијен врх. Дужина плода је иста као и код плодова Куртовске капије, а тежина је већа – сваки плод има око 100 грама. Ширина је 5-6 центиметара.

Такође је веома родна сорта која због својих плодова веома „лепих на око“ често заврши као део салата, то јест свежа се конзумира, али се првенствено она највише одликује добром могућности за печење. Ова паприка дебљих зидова у технолошкој зрелости је тамнозелене, а у биолошкој изразито црвене боје.

Фото: pixabay.com

Црвена рога

Такође сорта коју можете употребити за прављење ајвара. Поред ове намене Црвена рога је одлична за припрему пуњених паприка, али и за различите салате и сатараш. Ова вишенаменска сорта врло слатког укуса има плодове који теже од 160 до 300 грама. У питању је бујна сорта која има тамнозелене листове и црвене плодове који су дугуљасти што се може и наслутити по њеном називу.

Извор:
Дневник, Стил Курир
Пише:
Пошаљите коментар
ХОЋЕ ЛИ БИТИ ДОВОЉНО ПАПРИКЕ ЗА АЈВАР Почела берба у Руском Крстуру; Тропска клима оборила приносе?

ХОЋЕ ЛИ БИТИ ДОВОЉНО ПАПРИКЕ ЗА АЈВАР Почела берба у Руском Крстуру; Тропска клима оборила приносе?

27.08.2024. 08:24 08:44