Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЈАЈА НИПОШТО НЕ ПРИПРЕМАЈТЕ НА ОВАЈ НАЧИН Доноси више штете него користи, избегавајте га

30.08.2024. 08:32 08:39
Пише:
Фото: pixabay.com

Беланца су невероватан вегетаријански извор беланчевина, а жуманца су пуна витамина и минерала, укључујући витамин А, Б12, селен, колин и лутеин, каже нутриционисткиња Линдзи Венглер.

Али да би добили најбоље од јаја, треба припазити на који начин их припремате. Иако не постоји ‘погрешан’ начин припреме јаја, неке методе нису толико здраве као друге.

Многи дијететичари и нутриционисти кажу да је дефинитивно најнездравији начин припреме јаја пржење на пуно уља и на јакој ватри.

– Ако пржите јаја на маслацу, можда ћете поништити неке здравствене благодати јаја. Јаја су природно богата беланчевинама и с мало засићених масноћа, али чим смеси додате маслац, засићена масноћа у вашем јелу расте. То је нешто што не желимо, јер је прекомерна засићена масноћа у исхрани уско повезана са срчаним болестима – каже дијететичарка Кетрин Басбаум.

– Дијеталне смернице за Американце 2020. – 2025. предлажу да се унос засићених масноћа смањи на мање од 10% укупних калорија дневно. Коришћење засићених масти у припреми јаја додаје значајне калорије јелу, као и нездраву масноћу која је повезана с повећаним ризиком од срчаних болести – додаје дијететичарка Тара Томаино.

Томаино додаје да се морате да се чувате само маслаца, кокосово уље и маст од сланине такође су лоши, као и спремање јаја у тепсији или quicheu који садржи велике количине засићених масноћа у облику павлаке или сира. Коришћење тих састојака може да умањи високи нутритивни профил јаја. Од пржења јаја, нездравије је једино пржење јаја на јакој ватри.

– Кување на високим температурама оксидира уља, која таква могу да подстакну упалу у телу. Зато треба користити уља која се диме тек на вишим температурама, попут уља авокада, како би се спречила оксидација – каже дијететичарка Ребека Вашута.

Како је најбоље припремити јаја?

– Припремање јаја с минимално масноћа или употреба незасићених масти попут маслиновог уља или уља авокада здравија су алтернатива. Јаја која се кувају на тврдо или поширање начин су за припрему јаја без потребе за додатном масноћом – каже Томаино.

Осим како их кувате, битно је и с чим једете јаја.

– Послужите јаја с обилном порцијом поврћа како би добили додатне нутријенте и влакна. Тамно лиснато поврће попут кеља, спанаћа и руколе изврстан је додатак јајима, као и поврће попут шпаргли, броколија, паприке и лука – саветује Томаино за Yahoo!Style.

Крстарица

Пише:
Пошаљите коментар