light rain
17°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗДРАВСТВЕНА КЊИЖИЦА НАЈЈЕФТИНИЈА Ево колико вам је НОВЦА потребно за ИЗРАДУ НОВИХ ДОКУМЕНАТА Губљење личне карте, возачке или кредитне картице ПАПРЕНО ће вас коштати

21.08.2024. 22:18 22:27
Пише:
Извор: Ilustracija/Dnevnik/Youtube Printscreen

Губљење докумената или обавеза обнављања оних који су истекли, грађане може да кошта и по неколико хиљада, нарочито ако се деси да све у исто време мора извадити.

У зависности од околности, брзине којом морате да добијете нове папире, али и тога да ли предајете захтеве за више њих истовремено, комплетна документа вас могу коштати од 15 до 17 хиљада.

Возачка дозвола

За нову возачку дозволу мораћете да издвојите неколико хиљада динара, а износ зависи од разлога и околности. Дозвола којој је истекао рок продужава се на захтев возача, а овај процес је неопходно започети најраније 30 дана пре истека важења возачке дозволе.

Уз захтев се прилаже возачка дозвола издата на старом обрасцу, уверење о здравственој способности за управљање моторним возилима и скуповима возила одређене категорије, важећу личну карту на увид и уплатницу са измиреним трошковима.

Према ценовнику Републичких административних такси, накнада за продужавање возачке дозволе је 1.640 динара. У ову цену урачуната је накнада за захтев за издавање возачке дозволе која износи 330 динара и накнада за издавање возачке дозволе која износи 1.310 динара.

Ако се тражи издавање возачке дозволе по хитном поступку, уз захтев треба приложити доказе који упућују на хитност поступка (лечење, болест или смрт члана породице, неодложно службено путовање или други оправдани разлози). Без приложеног доказа о хитности, потребно је платити таксу која износи 5,000 динара.

То значи да, уколико вам је овај документ истекао, а из неког разлога не можете да чекате да буде израђена нова, мораћете да издвојите преко 6 хиљада динара.

Здравствена књижица

Здравствена књижица спада у документа која ће вас најмање коштати. Трошак издавања картице здравственог осигурања која осигуранику стиже поштанском доставом износи 544 динара, одлучио је Управни одбор Републичког фонда за здравствено осигурања (РФЗО).

Захтев је могуће поднети електронским путем на сајту еУправе и покреће се притиском на дугме "Покрени услугу". Након тога, потребно је да унесете податак о носиоцу осигурања (ЛБО који је видљив на старој здравственој књижици) и потврдите на дугме "преузмите податке" након чега ће у обрасцу бити видљиви ваши подаци.

Уколико желите да вам се здравствена картица достави на кућну адресу потребно је да то означите на обрасцу и тада сами сносите трошкове поштарине. За осигурана лица која желе здравствену картицу на језику националне мањине, потребно је да чекирате ту опцију на самом обрасцу, одаберете језик и упишете податке на језику националних мањина.

Платне картице

Коштаће вас највише од свих докумената ако сте их изгубили (или су украдене) а не блокирате их на време. Зато је то први, обавезни, корак уколико сте покрадени.

Што се тиче саме израде нових платних картица, то углавном зависи од банке до банке, разлога због ког сте остали без картице итд. Уколико се наплаћује, цена картица углавном износи по неколико стотина динара.

Пасош 

Основна накнада за образац пасоша у редовном поступку издавања износи 3.600 динара. У хитним случајевима пак, попут примера ради потреба за хитним лечењем у иностранству, обавештење о смрти или тешкој болести члана уже породице, неодложног службеног пута или из других оправданих разлога, а уз услов да су уз захтев приложени докази који потврђују разлоге хитности, надлежни орган је у обавези да пасош изда најкасније у року од 48 сати од тренутка подношења захтева.

Без приложеног доказа о хитности, уз основну накнаду за издавање пасоша плаћа и такса која износи 5.000 динара.

У пракси то значи да по убрзаној процедури и без доказа о оправданости, израда пасоша кошта укупно 8.600 динара.

Уколико није тзв. убрзана процедура, на издавање овог документа чека се седам дана.

Лична карта

Према Закону о личној карти предвиђене су казне за сваког ко нема важећу личну карту у износу од 50 хиљада динара или 30 дана затвора. Предвиђена је и новчана казна у износу од 5.000 динара за сваког ко у прописаном року не врати личну карту надлежном органу ради поништења или не пријави нестанак односно проналазак личне карте, у случају да се то догоди.

Уколико вам је овај документа истекао, за замену је потребно да на име две таксе уплатите 928,8 на једну уплатницу и другу која кошта 226 динара. На овај износ 1.154,8 динара. На тај износ је потребно додати и провизију банке или поште те је укупна цена коју треба платити око 1.200 динара.

Надлежни орган је дужан да изда личну карту најкасније у року од 15 дана од дана подношења захтева.

Дневник/Мондо/Јелена Николић

Аутор:
Пошаљите коментар
И даље велики редови за лична документа, чекају од поноћи

И даље велики редови за лична документа, чекају од поноћи

18.06.2021. 14:07 14:08