scattered clouds
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Амброзија и коприва ударају НА ВОЈВОДИНУ Најгоре је У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ Ево где се све ЦРВЕНИ НА КАРТИ

20.08.2024. 07:51 07:59
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

Србија се налази у главном делу сезоне цветања амброзије, када ова "агресивна" биљка емитује велике количине полена у ваздух.

Алергични су прве симптоме почели да осећају, како кажу, још пре две недеље, међутим, ситуација је сада ушла у црвено, што потврђују и мерне станице.

Према сајту xEco, најалармантинија ситуација тренутно је у Сремској Митровици, Новом Београду, Златибору, Вршцу, Обреновцу, Ваљеву и Хајдукову, где је концентрација полена врло висока. Нешто мања је у Кули, Кикинди, Кажњижи, Бечеју, Крагујевцу, Чукарици, Сомбору, Врбасу, Зрењанину, Краљеву, Крушевцу, Лозници, Врању, Пожаревцу, Зајечару, Сокобањи, Чачку, Панчеву и Новом Пазару, али су и ови градови ипак у црвеном!

С обзиром на то да је дошао је август, а са њим и цветање коросвких биљака које ће трајати све до краја септембра, овај период ће карактерисати вишедневна висока концентрација полена у ваздуху, међу којима је као најснажнији алерген, рудерална коровска инвазивна биљна врста, чувена амброзија, истичу за Телеграф из Завода за биоциде и медицинску екологију.

Из Завода објашњавају да, на територији Републике Србије, Агенција за заштиту животне средине спроводи мониторинг квалитета аероалергеног полена на 29 мерних места, у циљу утврђивања квалитета ваздуха животне средине и степена присутности аероалергеног полена. Добијени подаци и анализа се користи за праћење просторне и временске динамике полена, праћења трендова и прогнозу ради предузимања одговарајућих мера за заштиту и очување здравља људи и унапређење животне средине.


Нови проблем – коприва

Иако се сви плаше амброзије, ова коровска биљка тренутно задаје највеће проблеме.

- Подаци добијени мерењем присуства и концентрације полена амброзије са 29 мерних места на територији републике Србије указују да се у ваздуху налазе умерено високе концентрације полена амброзије које код алергичних особа могу изазвати алергијску реакцију, али и присуство високих концентрација полена коприве која је такође снажан алерген, а што представља тренд који је уочен задњих година - откривају из Завода.


Из Завода апелују на власнике и кориснике обрађеног и необрађеног пољопривредног земљишта, као и јавна предузећа која одржавају површине поред путева и пруга, управљају водотоковима и каналима, парковима, гробљимаи другим зеленим површинама, да предузимају мере на сузбијању коровске биљке амброзије, у складу са Уредбом о мерама за сузбијање и уништавање коровске биљке амброзије из 2006. године.

- Амброзија има негативан утицај на здравље људи. Имајући у виду инвазивни карактер ове врсте (брзо се шири, добар компетитор) висок репродуктивни потенцијал, високу клијавост семена преко 60%, дуговечност семена живи до 40 година, као и вишедеценијско присуство ове биљке на територији Републике Србије, чиме су створене значајне резерве семена у земљишту, она представља и представљаће дугорочни проблем, у чије решавање морају бити укључене све релевантне државне институције, друштвени и привредни субјекти као и сваки појединац на свом имању, окућници, дворишту – закључују у Заводу.

Дневник, Телеграф

Аутор:
Пошаљите коментар
МУКЕ С АЛЕРГИЈАМА ТЕК ПРЕДСТОЈЕ Врућине сасекле полен, кише напојиле амброзију

МУКЕ С АЛЕРГИЈАМА ТЕК ПРЕДСТОЈЕ Врућине сасекле полен, кише напојиле амброзију

02.07.2024. 12:23 12:37
Ова српска планина је РАЈ ЗА АЛЕРГИЧНЕ: Сазнајте где да одете, уколико муку мучите са алергијама, да будете безбедни

Ова српска планина је РАЈ ЗА АЛЕРГИЧНЕ: Сазнајте где да одете, уколико муку мучите са алергијама, да будете безбедни

06.06.2024. 13:31 13:35