ЕВО КАКО ДОЖИВЕТИ СТОТУ Све уравнотежено, важна је исхрана али не само то, кажу дуговечни
Храна у вашој свакодневној исхрани игра једну од главних улога у томе колико сте здрави и колико ћете дуго живети.
Многи стогодишњаци својој исхрани приписују дуг и здрав живот, али додају да су у питању и животне навике.
Људи који живе у тзв. плавим зонама, које карактеришу дуговечни становници, увек истичу да је кључна биљна храна, воћа, поврће и орашасти плодови.
Стогодишњаци радо деле савете о томе шта увек једу али и шта никада не конзумирају, пише ЦНБЦ.
Ево шта четири особе, старости 99 и више година, кажу да увек једу али и шта никада не раде.
Елизабета Франсис, која има 115 година и најстарија је жива особа у САД, казала је за да једе „све“. Али, она је, како каже, увек узгајала поврће у дворишту.
„Никада је нисам видела да иде у ресторан брзе хране и на сва места на која сам волела да идем. Она то никада није урадила“, рекла је њена унука Етел Харисон. Елизабета такође никада није пушила и не пије алкохол.
Дебора Секели, са 102 године, још увек помаже у вођењу свог фитнес и спа центра три пута недељно.
И Секели је од детињства следила углавном биљну исхрану.
„Ја сам пескатаријанац. И заправо сам имала среће што никада нисам јела месо због својих родитеља“, рекла је. Она је описала свој типичан доручак, ручак и вечеру. За доручак једе јогурт, банану и интегралне житарице, руча салату код куће, или у ресторану, а за вечеру је риба, салата и печени кромпир, мада некад проба и нешто ново.
Њена исхрана је веома слична медитеранској, а укључује рибу, интегралне житарице и воће и поврће.
Ширли Ходес, са 106 година, казала је да јој је циљ да ограничи животињску масноћу коју конзумира и пије само обрано млеко.
„Волела сам једноставну, уравнотежену исхрану без превише слаткиша“, казала је Ходес. Она се придржавала смерница које је предавала на курсу исхране Црвеног крста још током Другог светског рата.
Према разговору са једном стогодишњакињом из 2010. године, Даиси McFaddenom, њени оброци су обично укључивали воће, поврће и лагано месо.
Ево и какав је био њен дневни мени: доручак: овсена каша, сок од бруснице и банана, ручак: салата од цвекле, краставаца, парадајза и пилетина или риба, вечера: немасно месо и поврће кувано на пари, а за десерт свеже воће.
„Уопште не пијем сокове и никада нисам“, рекла је тада Мекфеден. Уместо тога пила је воду, млеко или ледени чај.