light rain
17°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДЕО НАЦРТА ПЛАНА ПРУГЕ БЕОГРАД–ШИД НА ЈАВНОМ УВИДУ Предвиђа се реконструкција пруге од Старе Пазове до границе са Хрватском, као и пруге Голубинци –Инђија; Возови ће ићи брзином до 200 километара на сат; ЕВО КАД ПОЧИЊУ РАДОВИ

15.08.2024. 09:56 10:48
Пише:
Извор: Youtube Printscreen/Kopernikus RTV Šid

Део Нацрта просторног плана подручја посебне намене инфраструктурног коридора железничке пруге Београд – Шид – граница Хрватске, деонице Стара Пазова – Голубинци – Шид и железничке пруге Инђија – Голубинци, као и извештаја о стратешкој процени његовог утицаја на животну средину на јавном увиду је до 26. августа.

Нацрт тог плана био је пред очима јавности од 17. октобра до 15. новембра прошле године, а сада је на увиду део који се односи на катастарску општину Љуково на територији инђијске општи-не, катастарске општине Сремска Митровица и Лаћарак и катастарску општину Шид.

Како се наводи у огласу Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, предмет јавног увида је део нацрта, у коме је након обављеног првобитног јавног увида дошло до значајнијих измена у решењу. 

Пруга за чију реконструкцију се овим просторним планом ударају темељи, део је међународног железничког Коридора 10 кроз Србију, који повезује Београд

са Загребом и Љубљаном

Оба документа су доступна у дигиталном облику на званичној интернет адреси Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине (www.ekourbapv.vojvodina.gov.rs) и у аналогном облику у просторијама Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Булевар Михајла Пупина 16, у Новом Саду. У истој форми - аналогном и дигиталном облику на јавном увиду су у просторијама служби за послове просторног планирања и урбанизма Града Сремска Митровица и општина Инђија и Шид.

Примедбе се могу доставити, искључиво у писаном облику, Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине, на поменутој адреси или у надлежним службама за просторно планирање и урбанизам у тим трима локалним самоуправама у току трајања јавног увида,односно  до 26. августа. Јавна седница Комисије за јавни увид биће одржана 3. септембра у Жутом салону у згради Покрајинске владе, Булевар Михајла Пупина 16,  у 15 часова. Носилац израде Просторног плана је Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине.  

84,21 километар пруга Стара Пазова – Шид – државна граница са Хрватском 

Пруга за чију реконстукцију се овим просторним планом ударају темељи, део је међународног железничког Коридора 10 кроз Србију, који повезује Београд са Загребом и Љубљаном. Пруга Стара Пазова – Шид – државна граница са Хрватском дуга је око  89 (84,2+4,3) километара. Реч је о магистралној, електрифицираној и двоколосечној прузи. Пројекат модернизације ове пруге кроз Србију подразумева њену реконструкцију и модернизацију за брзину до 200 километара на сат. Предвиђа се реконструкција 84,21 километра пруге Стара Пазова – Шид - државна граница са Хрватском, као и 4,25 километара  пруге Голубинци –Инђија.

Реконструкција и модернизација пруге обухватила би  изградњу целокупне нове грађевинске и електротехничке инфраструктуре, као и уградњу најсавременије телекомуникационе и сигнално-сигурносне опреме, у складу са међународним стандардима брзих пруга за брзине од 200 километара на сат. Вредност уговора за пројектовање које је покренуто је око три милиона евра. Иако ће се тачна вредност пројекта знати тек када буде завршена израда читаве пројектно-техничке документације, процена је да ће реконструкција и модернизација те пруге коштати око 740 милиона евра.

4,25 километара пруга Голубинци–Инђија

Осим јавног увида Просторног плана и презентација пројекта, који су спроведени у последњем кварталу прошле године, „Инфраструктура железнице Србије” је децембру организовала у Инђији и Сремској Митровици и јавне консултације о техничким, еколошким и социоекономским сегментима пројекта реконструкције и модернизације пруге. Процене су да би, уколико не буде непредвиђених тешкоћа и новац буде благовремено обезбеђен, радови могли почети средином 2025. године. Према проценама, за извођење радова потребно је око три године, што значи да би посао могао бити завршен средином 2028.

Деценијама без оправке

Пруга Стара Пазова – Шид – државна граница са Хрватском грађена је етапно  почев од 1928. године. Ремонти који су реализовани у међувремену  по деоницама нису били у складу са потребама железничке инфраструктуре, а поједини  делови деценијама нису били реконструисани. То се одразило на брзину возова, која је у просеку свега 50 до 60 километара  на сат.

Дневно пругом Београд–Шид, преко Старе Пазове, Голубинаца, Руме и Сремске Митровице, саобраћа 11 путничких возова, од којих пет из Београд центра ка Шиду, а шест из Шида ка Београду

Пругом Београд–Шид, преко Старе Пазове, Голубинаца, Руме и Сремске Митровице, саобраћа дневно укупно 11 путничких возова, од којих пет из Београд центра ка Шиду, а шест из Шида ка Београду. И док воз из Шида до Београд центра путује који минут дуже од сат и по, дотле возови из Прокопа до Шида раздаљину нешто мању од сто километара прелазе за око два и по сата, због изузетно лошег стања колосека ка Хрватској. Поред путничких возова, пругу дневно користи и просечно око 22 теретњака.

З. Милосављевић

Аутор:
Пошаљите коментар
ВУЧИЋ ОБИШАО ЗАВРШНЕ РАДОВЕ НА НОВОЈ ЖЕЛЕЗНИЧКОЈ СТАНИЦИ У ВРБАСУ За три месеца отварање; Пруга до Суботице биће готова до 1. децембра; Осврнуо се и на друге актуелне теме

ВУЧИЋ ОБИШАО ЗАВРШНЕ РАДОВЕ НА НОВОЈ ЖЕЛЕЗНИЧКОЈ СТАНИЦИ У ВРБАСУ За три месеца отварање; Пруга до Суботице биће готова до 1. децембра; Осврнуо се и на друге актуелне теме

07.08.2024. 19:53 21:40
ГРАДИЋЕ СЕ ЈОШ ЈЕДНА БРЗА ПРУГА Од Старе Пазове до Шида 200 на сат

ГРАДИЋЕ СЕ ЈОШ ЈЕДНА БРЗА ПРУГА Од Старе Пазове до Шида 200 на сат

19.01.2024. 09:29 09:48