light rain
17°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДВЕ ТРЕЋИНЕ РАДЊИ И ОБЈЕКАТА ПРИВРЕМЕНО ЗАТВОРЕНО Пореска управа контролисала издавање фискалних рачуна и запошљавање; Највише неправилности на манифестацијама и сајмовима

14.08.2024. 09:26 09:57
Пише:
Извор: ilustracija / Pixabay.com

Да је ниво сиве економије и даље висок не показују само анализе Националне алијансе за локални економски развој – НАЛЕД, већ је то видљиво и из најновијох података порезника.

Пореска управа је од почетка године, закључно са јулом месецом, спровела 2.159 контрола евидентирања промета преко електронских фискалних уређаја, а меру забране рада изрекла је у скоро 63 одсто случајева. 

Како се наводи у саопштењу Пореске управе, инспектори су мере привремене забране обављања делатности, због неевидентирања промета или непријављених радника, изрекли у 62,81 одсто случајева, то јест код 1.356 пореских обвезника. 

Меру забране рада инспекција изрекла у скоро 63 одсто случајева 

„Овим контролама обухваћени су и обвезници који су учествовали на бројним туристичким, културно-уметничким, гастрономским и сајамским манифестацијама”, додаје се у саопштењу. Контрола је, између осталих, вршена на манифестацијама: у Београду – Беер Фест, Мусиц Week, као и Сајму аутомобила, Качареву – Сланинијада, Турији – Кобасицијада, Мачкату – Пршутијада, Темерину – Пасуљијада, Бајиној Башти - Дринска регата и Гучи – Сабор трубача. 

Од укупно 35 извршених контрола промета преко фискалних уређаја, у 24 случаја изречена је законска мера забране обављања делатности – 68,57 одсто, због утврђених неправилности неиздавања фискалних рачуна. 

1.356 пореских обвезника није поштовало прописе

Порески инспектори су, такође, извршили 199 контрола на посећеним туристичким дестинацијама широм Србије, како би утврдили да ли издају рачун. Имеђу осталих, контролисани су малопродајни објекти на Копаонику, Златибору, Старој планини, Дивчибарама, Тари, Врњачкој бањи, Златару, Сокобањи, на Сребрном језеру, Ади Циганлији и новосадском Штранду. 

Неправилности су утврђене у 113 случајева, где је изречена мера привременог затварања објекта. 

С друге стране, анализа НАЛЕД-а показује да је обим сиве економије Србији, иако показује тенденцију пада, и даље релативно висок.

68,57 одсто неправилности на манифестацијама и сајмовима

Према последњим проценама, креће се у распону од 21 до 23,6 одсто и њено сузбијање требало би да остане један од приоритета Владе Србије.

Два су кључна правца те борбе – с једне стране то су подстицајне мере и подршка предузетницима и компанијама да послују у складу са законом, а с друге – то је ефикаснија контрола и санкционисање нелегалног пословања, које ће осигурати поштовање прописа и једнаке услове за све на тржишту, навео је НАЛЕД у саопштењу.

Према наводима НАЛЕД-А, Србија се суочава са мањком инспекцијског кадра, при чему је попуњеност 30 – 40 одсто у односу на постојеће систематизације, а просечна старост инспектора је 60 година. Већина инспекцијских служби, поред недовољног броја инспектора, нема ни неопходну административну, правну и ИТ подршку.  

Виде сваки кутак државе

Пореска управа, захваљујући савременим алатима новог модела фискализације, располаже са свим неопходним подацима о промету у реалном времену на свакој малопродајној локацији у држави. 

На тај начин, уз примену анализе ризика и циљаних контрола, у могућности је да ефикасно реагује на сваку неправилност код пореских обвезника који не испуњавају своје законске обавезе. 

 

Е. Д. Н

 

Аутор:
Пошаљите коментар
"ПОРЕЗ НА БОГАТЕ" У НОВОМ САДУ И ОКОЛИНИ ПЛАЋА 6 ХИЉАДА ЉУДИ Ево којим занимањима се баве они који имају "најдебље коверте"

"ПОРЕЗ НА БОГАТЕ" У НОВОМ САДУ И ОКОЛИНИ ПЛАЋА 6 ХИЉАДА ЉУДИ Ево којим занимањима се баве они који имају "најдебље коверте"

16.07.2024. 09:09 09:43
ОШТЕТИО БУЏЕТ ЗА ВИШЕ ОД 224 МИЛИОНА ДИНАРА: Ухапшен Суботичанин због утаје пореза

ОШТЕТИО БУЏЕТ ЗА ВИШЕ ОД 224 МИЛИОНА ДИНАРА: Ухапшен Суботичанин због утаје пореза

12.06.2024. 16:29 16:31