overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗБОГ НЕОБИЧНО ВРУЋЕГ ЛЕТА У фрушкогорским виноградима поранили са бербом, ВИНО ВЕЋ РАСПРОДАТО У ОВОЈ ЗЕМЉИ!"

13.08.2024. 10:16 10:23
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

У току је берба грожђа на обронцима Фрушке горе, што је скоро месец дана раније него протеклих година.

- Некада се у бербу кретало око15. септембра, а ове године се планира да се грожђе обере до половине септембра - казао је за Дневник рукодилац производње у „Фрушкогорским виноградима” ДОО у Баноштору, чије грожђе носи ознаку географског порекла, Иван Наумовић.

По његовим речима, година је за грожђе одлична. Род је добар у погледу приноса и квалитета. Има одличан садржај шећера и киселине и свега другог што је потребно у преради .

- Топла зима и пролеће и сада други топлотни талас допринели су да у виноградима пре средине августа стигу винске сорте грожђа, али се виноградари не жале због тога, јер је стигао одличан род, чији ће просечан принос бити око два килограма по чокоту, пошто грожђе носи гео ознаку - навео је Наумовић. - Прошле године је била суперћелијска олуја, био је лош принос и виногради су били девастирани. Добар део винограда је уништен, али смо се опоравили и настављамо даље.


Око 80.000 виноградара у Србији

Према попису пољопривреде, производњом грожђа у Србији се бави приближно 80.000 пољопривредних газдинстава, од чега је 47.120 уписано у Регистар пољопривредних газдинстава Министарства пољопривреде.

Током 2022. у Србији је било више од 450 произвођача регистрованих за производњу вина која се стављају у промет.

На подручју Фрушке горе, према проценама виноградара, налази се од 2.000 до 2.500 хектара под грожђем. У Србији се оно гаји на око 22.500 хектара.


Он напомиње да ће целокупан род из винарија после прераде отићи на кинеско тржиште у извоз.

- Вина продајемо у Кину, али где га тачно дистрибутери продају не знамо тачно - казао је Наумовић.

Добру сезону, скренуо је пажњу, квари недостатак радне снаге. Сезонци се тешко налазе. Грожђе махом бере старија радна снага за дневницу од 4.000 динара, уз коју добијају и три оброка.

- Огроман мањак радне снаге представља нам велики проблем и у наредном периоду мораћемо ручне операције заменити машинским, јер без механизације више не вреди гајити грожђе - навео је Наумовић.

Текст и фото: З. Делић

Аутор:
Пошаљите коментар