overcast clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Старински рецепт за ШЉИВОПИТУ: Без кора, јаја и мешења, а укус је фантазија (ВИДЕО)

11.08.2024. 11:09 11:14
Пише:
Извор: Pixabay.com

Ово је старински босански рецепт за шљивопиту, али слободно се може рећи и да је ултра модеран.

 Прави се без кора – што је у складу са савременим трендовима избегавања угљених хидрата, а уз све то је и веома једноставна за припрему, што је у ово време вечите журбе и недостатка времена, више него пожељно.

За прављење шљивопите на овај начин испрљаћете буквално једну посуду, што је додатни бенефит. А најважније од свега је да је невероватно укусна и сочна и ко је једном направи, враћа јој се увек, то вам гарантујемо.

Састојци:

1 кг шљива

3 кашике жутог шећера

1 кашика брашна

5 кашика гриза

1 ванилин шећер

по жељи шака сецкани ораха

мало путера, 10-20г

Припрема:

Оперите шљиве и преполовите их по дужини, извадите коштице.

Ватросталну тепсију у којој ћете пећи шљивопиту премажите лепо комадићем путера, затим равномерно свуда поспите гриз преко путера, па онда истресите у подмазану тепсију преполовљене шљиве и мало их руком распоредите.

Преко шљива поспите 3 кашике жутог жећера и ванил шећер, а онда преко тога поспите брашно. После брашна распореде полутке или крупно сецкане орахе, а онда на крају се остатак путера исече на мање коцкице које се побацају преко шљивопите.

 Јако је важно да баш овим редоследом додајте све ове састојке.

Након овог поступка припреме, тепсију убаците у рерну загрејану на 180 степени и пеците 20-25 минута (зависи од јачине рерне), али знаћете да је готово кад осетите пријатан слаткаст мирис печених шљива.

Кад процените да је готово, извадите шљивопиту из рерне док још “цврчи” и оставите је да се охлади. Кад је охлађена потпуно, сервирајте кашиком у чиније и послужите.

Дневник/ Krstarica.rs

Аутор:
Пошаљите коментар
ПИТА СА МАКОМ И ВОЋЕМ: Идеална посластица

ПИТА СА МАКОМ И ВОЋЕМ: Идеална посластица

27.05.2024. 12:23 12:51
КОЛАЧ СА ШЉИВАМА И ЈОГУРТОМ Једноставано се спрема, а укус ФЕНОМЕНАЛАН

КОЛАЧ СА ШЉИВАМА И ЈОГУРТОМ Једноставано се спрема, а укус ФЕНОМЕНАЛАН

07.08.2024. 13:43 13:50
ВОЛИТЕ ЛИ ДА ЈЕДЕТЕ ШЉИВЕ? Ни не слутите колико су добре за ваше здравље; ОВО СУ БЕНЕФИТИ

ВОЛИТЕ ЛИ ДА ЈЕДЕТЕ ШЉИВЕ? Ни не слутите колико су добре за ваше здравље; ОВО СУ БЕНЕФИТИ

03.08.2024. 18:01 19:15