ОВАКО ЋЕТЕ НАЈБРЖЕ ОЧИСТИТИ ПЕЧЕНЕ ПАПРИКЕ За овај трик потребно је неколико минута
Домаћице су већ почеле да праве зимницу, а ајвар је сигурно незаобилазан у овом послу. Сазнајте како да што брже очистите паприке за овај деликатес.
Ајвар је један од омиљених намаза који се припрема за зимницу. Међутим, није га једноставно направити и око њега има доста посла, а најнапорније за домаћице је и ољуштити паприке, између осталог.
Иако је печена паприка меке текстуре, њена кожа је тврда и опора и не доприноси ни укусу ни изгледу јела које се припрема. Одмах након печења, паприке ставите у посуду и поклопите како би се добро потпариле, овако ће се много лакше отребити.
Чиме ћете их покрити, зависи од вас. Можете их убацити у дубоку чинију и прекрити пластичном фолијом или ставити у лонац и прекрити поклопцем. Исти је резултат и ако их затворите у папирнату врећицу или пластичну кутију за храну. Можете их једноставно покрити и крпом.
Паприке ће испустити вишак течности и паре, а то омекшава кожицу и омогућује вам да је ољуштите без муке. Можете их љуштити прстима или папирнатом кухињском салветом ако се бринете да ће вам на кожи остати мрље. Ако желите задржати арому дима, паприке гулите у чинији са водом, а после воду искористите приликом припреме јела.
Паприке не треба држати поклопљенима дуго, него тек толико да се прохладе, довољно да их можете држати у руци и да се не опечете. Просечно је то око 15 минута за мање количине, односно око пола сата за веће количине.
Кад их очистите, спремне су за припремање. Можете их насецкати као додатак умацима, салатама, печеном месу или другој храни у којој желите да осетите слаткасту арому уз ноту дима, или их укувајте у сласни ајвар.
Паприке су нискокалоричне, али су зато богате витаминима, минералима и антиоксидансима, па је њихова конзумација пуна благодати за наш организам. Можда и нисте знали за што је све добро ово шарено летње поврће - па проверите у наставку.
Паприке су богате гвожђем, али и витамином Ц, који поспешује апсорпцију гвожђа, па су зато сјајан савезник у превенцији анемије узроковане недостатком гвожђа, којој су нарочито склона деца, жене у репродуктивној доби и труднице.
Препуне су антиоксиданса, укључујући витамине А и Ц, бета-каротен и фенолне спојеве. Ти антиоксиданси могу помоћи у спречавању упалних стања попут неких врста рака, кардиоваскуларних болести и неуролошких поремећаја. Највећу антиоксидативну активност има жута паприка.
Паприке садрже витамин Ц, бета-криптоксантин, кверцетин и лутеолин који имају противупална својства. Они могу помоћи ублажити симптоме и хроничну нелагоду код упала повезаних с артритисом, због чега је паприка на попису хране коју би оболели од артритиса требали често јести.
Дневник/Србија данас