light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОМПАНИЈА ИЗ СУСЕДНЕ ЗЕМЉЕ ИМА МОНОПОЛ НА КАФУ У СРБИЈИ Вучевић: Морамо да ударимо у осиње гнездо оних који имају екстра профит

08.08.2024. 13:02 13:07
Пише:
Извор: Printscreen Instagram milosvucevic

У емисији "Усијање" на Курир телевизији, премијер Србије Милош Вучевић говорио је о тренутној економској ситуацији у земљи, постигнутим резултатима, али је указао и на проблеме које је потребно решити како би грађани Србије заиста осетили напредак у свакодневном животу.

Водитељка емисије започела је разговор истицањем кључних економских показатеља:

6,5 милијарди евра тренутно на рачуну Републике Србије

БДП достигао 69,5 милијарди евра, али да ће 2027. године бити 94 милијарде евра

Србија тренутно најбрже растућа економија у Европи у овом првом делу године

Јавни дуг је у потпуности под контролом, испод 50 одсто

Стопа запослености константно расте, незапосленост опада

Имамо рекордне девизне резерве и резерве злата

Просечна плата је 100.000 динара, а да ће до краја године, бити 927 евра

Импозантни су резултати у бројевима, али да ли већинско становништво Србије осећа то у својој корпи, новчанику и кроз животни стандард?

- Осећа, али то није довољно. Нико од нас нема дилему у смислу да је све идеално и да тече мед и млеко. Свакако већина грађана Србије осећа да се живи боље, али то није довољно. И није довољно према нашим очекивањима која су увек већа - рекао је премијер.

Вучевић је потом детаљно говорио о проблемима са којима се грађани суочавају због прекомерних зарада одређених тржишних актера:

- Морамо да ударимо у то осиње гнездо, а то је онај клан или она каста која дере кожу с народа и која подиже малопродајне цене, говорим о онима који скидају марже, који имају екстра профите, који у односу на оно што је произведено и оно што је продато, скидају тај екстра профит. Није проблем да неко заради. Живимо у доба тржишне привреде, капитализма. Али не морате зарадити 100 новаца. Можете зарадити 80 новаца. Разумем грађане Србије. Нико не може да објасни зашто је наш производ произведен у Србији јефтинији у Босни и Херцеговини или Црној Гори него у Србији.

- Имамо монополисте којима су, на жалост, у неком prеthodnom периоду државни органи дозвољавали да имају монопол на тржишту. Знате ли да компанија из једне суседне државе има монопол рецимо на кафу у Србији. Е то је осиње гнездо у које морамо да ударимо као влада, кажем, ударимо фигуративно. Без обзира ко кога воли, не воли, подржава, познаје, не познаје, морамо да покренемо то питање. Очекујем подршку свих чланова владе, струке, али пре свега грађана Србије. Разговарао сам с председником Републике о овоме. Он инсистира да влада буде посвећена овом питању. Да неко, правећи себи екстра зараду, не поништава све ове макроекономске резултате које држава постиже.

- Ми подигнемо плате, подигнемо инвестиције, расте БДП, пензије ће расти, а онда неко види прилику да све поскупи да би управо скинуо тај, српски речено, кајмак, односно оно што је нова вредност. Морамо да разумемо да и раст плата доводи до веће потрошачке масе или базе и да то утиче на инфлациона кретања. При томе, инфлација је данас на око 4%, али желимо да иде још испод тога. Хоћемо да поставимо јасне тржишне услове. Можете да послујете, али не можете да зарађујете екстра паре на рачун грађана Србије. Јер то није политика ове владе, то није политика председника државе, то није политика ове политичке већине. Неко зарађује екстра зараде и зарађује више него што би требало јер нема осећај одговорности према грађанима. То је проблем с којим морамо да се суочимо. Ко прави екстра профит на тим ценама које нису тржишне? Ја кажем, нису чак ни тржишне, него су надуване пре надуване. И то је врло важно да грађани Србије знају. То је политика цена која није скопчана са високим царинама, порезима, таксама, акцизама. Не, него неко екстра зарађује.



Премијер је пружио конкретне примере како би појаснио ситуацију:

- Имао сам састанак са ратарима, нашим фармерима, паорима, који се баве производњом сунцокрета, усевима, засадима сунцокрета, после наравно и жетве, и уљарима. И сад имате једну цену по којој они продају сунцокретово семе или уљану репицу, и онда цену уља у продавници. Али имате један фактор који не видите, а то је онај који је између њих. То је онај који је откупио од паора то сунцокретово семе, па онда сунцокрет, и онда продао уљарима. Његов посао је тако што има предност у складиштима, магацинима, силосима, и океј, имате тржишне услове. Али нема шта да зарађујете пута два, пута три или пута десет. Јер на крају то све грађани плаћају. А ми треба политички да одговарамо. А ви се не видите нигде. Вас нигде нема. Вас новинари не питају како сте зарадили те паре. Разумем грађане. Па ја имам пријатеље, породицу, родбину, другаре, кумове... страначки другови ме питају, па како је то могуће да производ који је произведен у Србији буде јефтинији у суседној држави? Ја постављам питање свима нама. Ту постоји један клан који морамо озбиљно уздрмати и водити рачуна не о крупном капиталу, поштујући га, него о нашим грађанима и свим људима који живе овде - рекао је премијер.

Аутор:
Пошаљите коментар